Slovenskí a americkí interpreti spolu často nespolupracujú. Preto, keď sa tak už stane, pochopiteľne to vyvolá na našej scéne patričný rozruch. Najnovšie sa o to postaral Majk Spirit, ktorý navštívil Westlake Studio v Los Angeles, kde svojho času nahrával Michael Jackson. Člen H16 tam nahral skladbu Beautiful Dreamer s americkou jazzovou speváčkou Maysou Leak.

Ako je už dlhšie známe, Majk Spirit plánuje na budúci rok vydať svoju druhú sólovku. O tom, ako by mala znieť, si môžete najnovšie spraviť predstavu prostredníctvom novej skladby Beautiful Dreamer. Tá vznikla, ako už bolo spomenuté v úvode, v Los Angeles, pričom o refrén sa postarala speváčka Maysa Leak a produkčne ju zastrešil Eugen Botoš. Viac o tejto spolupráci si môžete prečítať TU.

Majk Spirit feat. Maysa Leak - Beautiful Dreamer

O mesiac to bude už rok, čo Bruno Mars vypustil svoju druhú štúdiovku Unorthodox Jukebox, ktorá obsahuje aj skladbu Gorilla. Tá ako singel vyšla v septembri, pričom teraz sa rodák z Havajských ostrovov rozhodol k nej predstaviť aj remix. Doňho si prizval na pomoc dvojicu R. Kelly a Pharrell.

Bruno Mars feat. R. Kelly & Pharrell - Gorilla G-Mix

Busta Rhymes už niekoľko rokov pracuje na pokračovaní albumu E.L.E. (Extinction Level Event): The Final World Front z roku 1998. Novinka s názvom E.L.E. 2 (Extinction Level Event 2) by mala doraziť niekedy v priebehu budúceho roka, zatiaľ tu máme aspoň vskutku podarený singel Thank You, v ktorom hosťuje Q-Tip.

Busta Rhymes feat. Q-Tip - Thank You

Ako sme písali pred týždňom, Roc Marciano vypustil zdarma mixtape The Pimpire Strikes Back, ktorý je prípravou na jeho tretiu sólovku Marci Beaucoup. Počas uplynulého týždňa sme sa z neho dočkali hneď dvoch videí - jedného oficiálneho a druhého neoficiálneho. Tým oficiálnym je klip k skladbe The Sacrifice, ktorú produkoval Madlib. To neoficiálne má zas na svedomí Dallas Penn, ktorý sa rozhodol vytvoriť vizuál k tracku Shower Posse, pričom k tomu použil scény z japonského filmu Golgo 13: Kûron no kubi.

Roc Marciano - The Sacrifice

Roc Marciano feat. Knowledge The Pirate - Shower Posse

Aj o Marcovi Polovi bola minule reč, keďže tento kanadský producent vydal v utorok svoj dlho očakávaný nový album PA2: (The Director's Cut). Z neho ešte krátko predtým predstavil vec s názvom Strange Brew, v ktorej rapujú The Alchemist a Oh No spoločne známi ako Gangrene.

Marco Polo feat. Gangrene - Strange Brew

A teraz sa presunieme do Detroitu, kde bolo v uplynulých dňoch aktívnych viacero známych rapperov. Po dlhšej odmlke sa prihlásil o slovo Elzhi, ktorý predstavil krátku skladbu Pressure. Tú produkoval A-Villa, ktorý taktiež uviedol, že celá verzia s ďalšími štyrmi interpretmi sa objaví na jeho albume Carry On Tradition.

Elzhi - Pressure

S novým materiálom sa prihlásil aj Obie Trice. Konkrétne ide o skladbu Loot, ktorú produkoval Mr. Porter alias Kon Artis zo skupiny D12. Ide o prvý singel z Obieho novej štúdiovky The Hangover, ktorá by mala doraziť koncom januára.

Obie Trice - Loot

Nespí ani ďalší člen D12 Kuniva, ktorý pripravuje mixtape A History Of Violence. Prvou ochutnávkou z neho je vec s názvom Michiganish, v ktorej mu asistujú ďalší traja reprezentanti štátu Michigan Jon Connor, Boldy James a Guilty Simpson.

Kuniva feat. Jon Connor, Boldy James & Guilty Simpson - Michiganish

Producent a dídžej J. Love, ktorý má na svedomí veľké množstvo oficiálnych mixtapeov jednotlivých členov Wu-Tang fam, momentálne pracuje na nahrávke Flood Gates. Na nej sa bude nachádzať aj skladba Late Night Bluff, v ktorej sa o rýmy postaral Method Man.

J. Love feat. Method Man - Late Night Bluff

Na záver si ešte pripomenieme jedno smutné výročie. V stredu totiž uplynulo už deväť rokov, odkedy skonal Ol' Dirty Bastard z Wu-Tang Clanu. Russell Tyrone Jones, ako znelo občianske meno tohto jedinečného rappera, zomrel 13. novembra 2004, iba dva dni pred svojimi 36. narodeninami.

Ol' Dirty Bastard - Brooklyn Zoo

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Jiří Marshal

Súvisiaci interpreti: Bruno Mars, Majk Spirit