Modré Hory vydali dlho očakávaný album Big Beat, pričom krátko predtým z neho ponúkli ešte jednu ochutnávku. Na domácej scéne zaujala tiež informácia, že formácia Druhá Strana obnovila činnosť a pripravuje nový materiál. V zámorí je naďalej témou číslo jedna Eminem a jeho čerstvá štúdiovka The Marshall Mathers LP 2.

Modré Hory sa rozhodli po skladbách Country 2008 a Urbanlúzer vypustiť krátko pred vydaním svojho druhého albumu Big Beat ešte vec s názvom Runnin'. Tú produkoval Boy Wonder, pričom o refrén sa postarala mladá speváčka Katarzia. Skladba je voľným pokračovaním tracku Walkin' z eponymného debutu Modrých Hôr.

Modré Hory feat. Katarzia - Runnin'

Známa petržalská skupina Druhá Strana v zložení Miky Mora a Moloch Vlavo po niekoľkoročnej prestávke oznámila návrat na scénu. Ako dôkaz, že to Miky a Moloch myslia vážne, zverejnili krátke video, ktoré obsahuje aj zábery z nahrávania nových skladieb.

Druhá Strana 2013

Česká dvojica IdeaFatte vypustila koncom júna video k singlu Skandál, v ktorom Idea okomentoval dianie na českej scéne. Teraz sa rozhodli nahrať jeho pokračovanie s jednoduchým názvom Skandál 2, ktoré rovnako ako v júni predstavili priamo prostrednícom videa. Tentoraz do skladby prispel aj bývalý člen tejto formácie DJ AKA.

IdeaFatte feat. DJ AKA - Skandál 2

V utorok sme sa konečne dočkali nového albumu od Eminema. V deň vydania The Marshall Mathers LP 2 okrem toho uzrela svetlo sveta aj bonusová skladba Don’t Front, ktorá je coververziou klasiky I Got Cha Opin od Black Moon. A práve Buckshot z Black Moon sa objavil aj v Eminemovej verzii.

Eminem feat. Buckshot - Don’t Front

Mary J. Blige a Nas nahrali spoločnú skladbu Rise Up Shepherd And Follow, ktorú nájdete na soundtracku filmového muzikálu Black Nativity režisérky a scenáristky Kasi Lemmons. Speváčka a rapper si v tejto snímke okrem toho aj zahrali.

Mary J. Blige feat. Nas - Rise Up Shepherd And Follow

Talib Kweli plánuje 15. decembra vydať svoju šiestu sólovku Gravitas, hoci iba v máji vypustil jej predchodcu Prisoner Of Conscious. Z pripravovanej novinky sme sa už dočkali aj prvej ukážky, ktorou je skladba The Wormhole v produkcii Oh No.

Talib Kweli - The Wormhole

Talib Kweli bude mať dnes dvojité zastúpenie, keďže producent Marco Polo (bola o ňom reč aj minulý týždeň) vypustil video k tribute skladbe G.U.R.U., ktorá vznikla pri príležitosti tretieho výročia úmrtia Guruho z Gang Starr. A práve Kweli sa v tejto emotívnej záležitosti postaral o vokálnu stránku.

Marco Polo feat. Talib Kweli & DJ Premier - G.U.R.U.

Roc Marciano vydá 10. decembra nový album Marci Beaucoup, no ešte predtým si ako predkrm pre nás pripravil mixtape The Pimpire Strikes Back. Ten obsahuje šestnásť skladieb, medzi ktorými je napríklad aj bomba v podobe tracku Ruff Town s hosťujúcim Cormegom. Táto skladba sa predčasom dočkala aj videa, ktoré si teraz môžete znova pozrieť. Celý mixtape je k dispozícii TU.

Roc Marciano feat. Cormega - Ruff Town

Mixtape vypustila aj trojica Xzibit, B-Real a Demrick, ktorí si spoločne vravia Serial Killers. Nahrávke dali jednoduchý názov Serial Killers Vol. 1 a nájdete na nej štrnásť skladieb vrátane tracku Wanted, ktorý sa najnovšie dočkal aj videa. Mixtape sťahujte TU.

Xzibit, B-Real & Demrick - Wanted

Producent Mathematics má od konca augusta vonku nový album The Answer, ktorý obsahuje okrem iných aj skladby Shorty a Four Horsemen. V oboch hosťujú členovia Wu-Tang Clanu, konkrétne v Shorty Cappadonna a Masta Killa a vo Four Horsemen zas Raekwon, Inspectah Deck, Method Man a Ghostface Killah. Mathematics sa rozhodol tieto dva tracky spojiť do jedného spoločného videa, avšak vo Four Horsemen sa v tejto verzii objavujú iba Inspectah Deck a Method Man.

Mathematics feat. Cappadonna, Masta Killa, Inspectah Deck & Method Man - Shorty/Four Horsemen

Raekwon však bude mať dnes zastúpenie v tejto rubrike aj tak, pretože v utorok vypustil hneď dve nové skladby. Prvou je kratší freestyle It’s My Thing, v ktorom použil beat z rovnomenného tracku od EMPD z roku 1988. Tou ďalšou je zas remix hitu Royals od Lorde, ktorý nedávno prespieval aj Mayer Hawthorne.

Raekwon - It’s My Thing (Freestyle)

Raekwon - Royals (Remix)

The Alchemist a Evidence alias Step Brothers museli odložiť vydanie ich spoločného albumu Lord Steppington až na koniec januára, svojim priaznovcom ale zatiaľ ponúkli aspoň skladbu Ron Carter. Tá sa na spomínanej štúdiovke nachádzať však nebude.

Step Brothers - Ron Carter

Na záver tu máme novú hymnu Brooklynu s názvom Land Of The Crooks, o ktorú sa postarali traja reprezentanti tejto newyorskej časti Sean Price, Billy Danze a Maffew Ragazino. Produkciu si zobral na starosť M-Phazes a scratchmi zas prispel DJ Babu. Skladba sa bude nachádzať na kompilácii Unearthed, ktorú v januári vydá label Coalmine Records.

Sean Price, Billy Danze, Maffew Ragazino & DJ Babu - Land Of The Crooks

Autor: Miguel Mitchél
Foto: archív skupiny Modré Hory

Súvisiaci interpreti: Druhá Strana, Eminem