Do lineupu festivalu Pohoda 2024 pribudli za ostatné dni nové medzinárodné mená. Trenčianske letisko si počas júla podmaní americká kapela Black Pumas, obľúbená Morcheeba, milovníkov a milovníčky gitár potešia punk-rockoví The Armed a alternatívny pop predvedú Jockstrap.

Kapelu Black Pumas oznámil dnes ráno v živom vysielaní Rádia_FM šéf festivalu Michal Kaščák. Skupina sa mala predstaviť už na Pohode 2022, no zo zdravotných dôvodov vtedy svoj koncert musela zrušiť.

Skupinu založili spevák Eric Burton a producent a gitarista Adrian Quesada v roku 2017. Napriek krátkej existencii majú už teraz na konte sedem nominácií na ceny Grammy (vrátane nominácie za Najlepší album). Čerstvú nomináciu získali len pred pár dňami v kategórii Best Rock Performance.

Ich prvý eponymný album vyšiel v roku 2019 a stal sa najospevovanejším debutom za ostatné roky. Koncom októbra Black Pumas vydali očakávaný druhý album Chronicles of a Diamond, ktorým potvrdili, že na hudobné výslnie vystrelili právom. Na druhej nahrávke svoju tvorbu vyšperkovali k dokonalému mixu psychedelického soulu, R&B, jazz-funku a symfonického popu. V júli sa na letisku v Trenčíne máme na čo tešiť.

Britská legenda Morcheeba patrí ku kapelám, ktoré na prelome tisícročí formovali zvuk nielen ostrovnej trip-hopovej a downtempo hudobnej scény. Vďaka albumu Big Calm z roku 1998 ich spoznal celý svet, hity ako Rome Wasn't Built in a Day, The Sea, Part of the Process alebo Trigger Hippie zaznejú aj na Pohode.

 

"Morcheeba patrí k mojim najobľúbenejším skupinám, ich hudba je nádherným hudobným pohladením. Videl som ich viackrát, naposledy v septembri tohto roka v anglickom Margate a bol to jeden z najsilnejších koncertov, aké som kedy videl, sú vo výnimočnej forme. Na koncerte bolo krásne všetko. Úžasná hudba, skvelá komunikácia s publikom, perfektne vystavaný set, zamatový hlas Skye a skupina hrajúca so zjavnou radosťou. Celý svet fungoval v absolútnej harmónii. Veľmi sa teším, že rovnakú krásu zažijeme v lete na trenčianskom letisku," hovorí Michal Kaščák.

The Armed je punk-rocková kapela z Detroitu, ktorej nahrávky sú pravidelne zaraďované medzi najlepšie albumy vo výročných rebríčkoch. Medzi fanúšikov The Armed patria aj legendárni Queens of the Stone Age, ktorí si ich pozvali ako predkapelu na svoje tohtoročné letné koncerty, či Iggy Pop, ktorý si zahral hlavnú úlohu vo videoklipe k ich skladbe Sport of Form. Pesnička Night City Aliens bola zaradená na oficiálny soundtrack k videohre Cyberpunk 2077. The Armed potešia všetkých, ktorí majú radi mix punku, rocku, hardcoru, noisu a popu.

Britské duo Jockstrap patrí podľa Michala Kaščáka k tomu najlepšiemu, čo sa v ostatných rokoch na hudobnej scéne zrodilo. "Sofistikovaný zvuk a nepredvídateľná produkcia sú popretkávané jemným vokálom speváčky. Post-dubstep, alternatívny pop a experimenty sa miešajú v každom tracku tak, že nikdy neviete, čo očakávať a zároveň vám to príde vždy povedomé. Svoju tvorbu vyšperkovali do dokonalosti na debutovom albume I Love You Jennifer B, za ktorý boli nominovaní na prestížnu Mercury Prize 2023," približujú skupinu organizátori Pohody.

Aktuálne má Pohoda pre ročník 2024 zverejnených už dvanásť mien: Pendulum (live), Black Pumas, Morcheeba, Jockstrap, The Armed, DEADLETTER, Pražský výběr, Para, Le Payaco, Berlin Manson, Katarzia a Fvck_Kvlt. Organizátori zároveň oznámili, že v najbližších dňoch budú pokračovať vo zverejňovaní ďalších medzinárodných mien.

Festival Pohoda je tento rok opäť nominovaný na najprestížnejšie európske festivalové ceny European Festival Awards v kategórii Najlepší stredne veľký festival (Best Medium-Sized Festival). Pohodu môžete svojím hlasom podporiť do 30. novembra na tomto linku.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér festivalu Pohoda Jozef Hámorský. Správu sme upravili a doplnili.