Na 17. ročníku festivalu Pohoda sa predstaví nigérijský bubeník Tony Allen. Riaditeľ podujatia Michal Kaščák o tom informoval v pondelok večer v relácii Hudba sveta Rádia_FM.

Tony Allen sa mal na Pohode predstaviť už v roku 2011, no nakoniec dal prednosť práci s Damonom Albarnom. Premiéru na slovenskom festivale si teda odbije až tento rok. Hudobník považovaný za zakladateľa afrobeatu oslávil vlani v auguste už 72. narodeniny, no zo scény sa ani náhodou nechystá odísť. Allen bol dlhoročným spoluhráčom saxofonistu Felu Kutiho, ktorý povedal, že bez Allena by afrobeat neexistoval. 

Okrem neho počas svojej dlhoročnej kariéry spolupracoval aj s mladšími hudobníkmi, napríklad so spomenutým lídrom skupín Gorillaz a Blur Damonom Albarnom na projekte The Good, the Bad & the Queen. Pod týmto názvom vydali v januári 2007 aj zatiaľ jedinú štúdiovú nahrávku. „Sme radi, že tento rok opäť prejavil záujem hrať na našom festivale. Sledovať jeho bubenícke umenie a počúvať skvelú hudbu je naozaj silný zážitok,“ uvádza sa na webstránke pohodafestival.sk. 

Tony Allen - Secret Agent

Okrem Tonyho Allena na trenčianske letisko v lete zavíta aj desaťčlenný kolumbijský projekt Ondatrópica, ktorý je podľa Kaščáka akousi kolumbijskou verziou Buena Vista Social Club, a tiež málo známe francúzske duo Radiomatic.

Ondatrópica - Punkero Sonidero

Organizátori Pohody, ktorá sa bude tento rok konať 11. až 13. júla na trenčianskom letisku, potvrdili už 36 interpretov, z toho 28 zo zahraničia. Najväčšími menami sú zatiaľ austrálska formácia Nick Cave and The Bad Seeds, americká kapela The Smashing Pumpkins, britská skupina Kaiser Chiefs, brazílsky dídžej Amon Tobin alias Two Fingers, ktorý sa predvedie s dídžejským setom, a francúzska dvojica Justice, ktorá tiež vystúpi s dídžejským setom.

Zdroj: SITA
Foto: Myspace.com/tonyallenafrobeat

Súvisiaci interpreti: Tony Allen