V stredu 18. marca sa v Ateliéri Babylon uskutoční jedinečný rockový večer. Slovenskú premiéru odohrá kultová prog-rocková kapela Goblin, ktorá sa preslávila najmä hudbou k mysterióznym detektívkam talianskeho režiséra Daria Argenta. Ako predkapela sa predvedie medzinárodne uznávaná slovenská kapela Persona Grata.

Len nedávno sme v súvislosti s ohlásením koncertu Yanna Tiersena spomínali, že rok 2015 bude na Slovensku v rámci koncertného diania rokom filmovej hudby. Potvrdzuje to aj najnovšie ohlásený dvojkoncert, ktorého hlavnou hviezdou je kapela Goblin. Po Enniovi Morriconem a projekte The Godfather Live postavenom na mafiánskej filmovej klasike Krstný otec, do ktorej zložil hudbu Nino Rota, ide aj tentokrát o legendu z Talianska.

V Tmavo červenej geniálne "nahradili" Pink Floyd

Z dielne skupiny, ktorá hrá progresívny rock v jeho symfonickej aj elektronickej podobe, pochádzajú predovšetkým soundtracky k najslávnejším filmom Daria Argenta, kultového režiséra milovaného a obdivovaného veľkým Quentinom Tarantinom. Snímky jedného z hlavných predstaviteľov žánra giallo (kombinácia detektívky, mysteriózneho trileru a hororu) sa radia ku klasikám svetovej kinematografie a veľkú zásluhu má na tom práve sugestívna hudba. Tvorba kapely Goblin je však nerozlučne spätá aj s filmami iných významných režisérov ako Bruno Corbucci, Joe D'Amato a tiež so "Zombim" (Dawn of the Dead, 1978) Američana Georgea A. Romera.

Veľký úspech zaznamenal najmä soundtrack k Argentovmu majstrovskému dielu Profondo rosso (u nás sa uvádza pod názvom Tmavo červená). Slávny režisér chcel pre túto snímku z roku 1975 získať kapelu Pink Floyd, čo sa mu nepodarilo, Goblin sa však svojej úlohy ujali viac než dobre. Ak ste film nevideli, určite si ho pozrite, tá hudba vám zostane v hlave ešte dlho. Vďaka tomu bolo len počas prvého roku od vydania zo soundtracku predaných milión kópií, pričom v talianskom rebríčku predajnosti albumov sa soundtrack udržal 52 týždňov, z toho 16 týždňov na prvom mieste. Odvtedy ubehlo práve 40 rokov, takže kapela aj svoje aktuálne turné nazvala Profondo rosso.


V 70-tych rokoch Goblin spolupracovali aj s Eddiem Offordom, producentom Yes, Emerson Lake and Palmer či Gentle Giant, ktorý sa okamžite po vypočutí ich demo nahrávky podujal na produkciu ich albumu. Skupina je mimoriadne aktívna aj na koncertnom poli, v posledných rokoch títo muzikanti absolvovali niekoľko úspešných svetových turné so zastávkami v Japonsku, Kanade, USA a v Európe, kde ako headlineri vystúpili na viacerých festivaloch.

Goblin ovplyvnili hudobnú produkciu početných skupín v štýloch rock, heavy metal a darkwave, mnohí mladší hudobníci kapelu zaraďujú medzi svoje vzory a inšpirátorov. V roku 2014 Goblin dostali možnosť zahrať aj na festivale MITO, kde sa stretávajú najlepší interpreti a tvorcovia klasickej a súčasnej hudby. Na bratislavskom koncerte vystúpia v zostave - Claudio Simonetti (klávesy), Bruno Previtali (gitara), Federico Amorosi (basgitara a Titta Tani (bicie).


Slováci, ktorých uznáva prog-rockový svet

Persona Grata je rocková skupina z Bratislavy, ktorú ako jediného slovenského interpreta v rámci žánrovej komunity uznávajú fanúšikovia na celom svete. Tvoria ju Nina Sivošová (spev, flauta), Martin Stavrovský (spev, gitara), Peter Luha (gitara), Matej Mikloš (klávesy), Ján Šteňo (bicie, perkusie) a Timo Strieš (basgitara). Do širšieho povedomia sa Persona Grata dostala minulý rok po vydaní svojho debutového albumu Reaching Places High Above, obsahujúceho výber piesní z dlhoročnej tvorby. Vyzretá nahrávka okamžite zaznamenala vynikajúce ohlasy nielen v slovenskej prog-rockovej komunite, ale hlavne v zahraničí.

Hudba bratislavskej kapely je síce najčastejšie zaraďovaná do spomínaného štýlu, ale sami členovia ju popisujú ako zmes alternatívneho rocku s prvkami metalu, fusion a miestami aj jazzu. Možno teda povedať, že Persona Grata do progresívno-rockového štýlu prináša nové kvality. Pod vplyvom domácej art-rockovej produkcie kapiel ako Collegium Musicum či Fermata si vybudovala vlastný zvuk charakterizovaný invenčnou kompozíciou a komplexnými rytmami, a aj vďaka tomu sa jej vo svete rockovej hudby podarilo etablovať ako jednému z najlepších nezávislých projektov v strednej a východnej Európe.

Začiatkom roka 2014 si Persona Grata vyslúžila uznanie na profesionálnej scéne v USA, konkrétne zo strany značky InsideOut Music, keď bola prizvaná na festival Progressive Nation At Sea. Festival sa konal na lodi pri pobreží okolo Miami v štáte Florida a Persona Grata tam ako jediný zástupca strednej Európy zdieľala pódium s najväčšími rockovými hviezdami. Minulý rok jednu z nich priniesla aj na Slovensko - v septembri odohrala spoločné turné so špičkovým gitaristom Felixom Martinom.

Prečítajte si: Ako sa slovenskej kapele podarilo dostať medzi svetové hviezdy


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek, PR manažér koncertu.

Súvisiaci interpreti: Persona Grata