Pražská kapela Dukla po štyroch rokoch od debutu Honza prichádza s druhou dlhohrajúcou platňou. V porovnaní s predchádzajúcou tvorbou sú nové piesne viac tanečné a prepracované. Trio hrajúce v zložení Lukáš Vydra, Josef Hradilek a Jáchym Krohe do nich prenieslo spontánnu radosť zo spoločného tvorenia, ktorá sa do výslednej podoby skladieb prepísala v ľahkosti, túžbe skúšať nové veci, nástroje a postupy, ale aj nadsádzke a náznakoch humoru.

To všetko sa kapele podarilo vložiť aj do singla a videoklipu Prší třetí den, ktorý deň pred piatkovým (16.2.) vydaním albumu prináša Hudba.sk v premiére spolu s českými Lidovkami.

Klip Prší třetí den sa nakrúcal jedného zimného popoludnia v pražských Vršoviciach, kde má skupina Dukla svoje štúdio. Jeho dôležitou postavou je hosťujúci raper Tomáš Kučera alias TK27 z kapely 58G. O réžiu a celý koncept sa postaral vizuálny umelec Darjan Hardi, ktorému s kamerou, strihom a editom vypomohla umelkyňa a dídžejka Tasya Nafigina.

"Tomáša sme na feate veľmi chceli a sme radi, že do toho bez váhania šiel, pretože tá sloha, ktorú nahral, je neskutočne silná a celému songu dodala nový rozmer," hovorí frontman kapely Lukáš Vydra.

Nové skladby Dukly sú zabalené do klasickej popovej štruktúry, nejedná sa však o žiadne priamočiare nadbiehanie mainstreamu. Svoj súčasný úspech a rastúcu slávu na nezávislej scéne si kapela poctivo odmakala pravidelným vydávaním novniek, neúnavnou koncertnou aktivitou a neustálym hľadačstvom osobitého výrazu, formy a zvuku. "Hranice klubovej scény sa snažíme prekračovať a neustále posúvať. Nechceme sa ale prvoplánovo zapáčiť," dodáva Vydra o albume Stejný lepší, ktorý je inšpirovaný súčasnou elektronikou aj rapom.

Základy väčšiny piesní vznikli presne pred rokom počas jediného víkendového sústredenia na chate v Jizerských horách. Bolo to vôbec prvýkrát, čo sa celá kapela od začiatku podieľala na procese tvorby nových skladieb. Nahrávanie albumu následne prebiehalo v štúdiu Dukly v priestoroch kultúrneho centra Petrohradská kolektiv. Tam sa už ale skôr aranžovalo a produkovalo, s cieľom zachovať čo najviac spontánnosti spojenej so vznikom skladieb, vrátane niektorých vokálových freestylov.

"Ten jediný víkend pre nás bol kľúčový. Prišli sme na chalupu len s balíčkom rýchlych beatov a plánom napísať jedno či dve demá. Po dvoch dňoch sme odchádzali s dvanástimi pesničkami, z ktorých sme mali obrovskú radosť. Prišlo nám to magické, a preto sme chceli čo najviac náberov zachovať. Došlo nám, že sme dospeli do fázy kapely, kedy fungujeme ako jednotka, a chémia medzi nami je čím ďalej tým silnejšia," upresňuje Josef Hradilek s tým, že skladieb sa na nahrávku aj s jedným remixom nakoniec dostalo deväť. "Aj tak má album bezmála pol hodiny, čo je na náš vkus dlhé až až. Ide o naše najkomplexnejšie dielo, na ktorom sme pracovali celý uplynulý rok," dopĺňa.

Vypočujte si prvý singel Druhej břeh:

Čisto osobné texty ako forma úniku

Celkové ladenie albumu je skôr vážne, nostalgické. Hudba samotná je uvoľnená, svižná a tanečná. Ubudlo gitár a typicky osemdesiatkového syntetizátorového zvuku, zostali výrazné melódie a basové linky a Lukášov letargicky naliehavý vokál, ktorý je na nahrávke viac rytmizovaný a menej spevavý. Po textovej stránke sa jedná o dosku osobnú, teda bez spoločenských komentárov, ktoré Dukla do svojich piesní predtým tu a tam vkladala.

"Texty odrážajú životnú etapu, v ktorej som sa minulú jar nachádzal. Pozvoľný ale neodvratný krach dlhodobého vzťahu a s ním súvisiaca strata istôt. Prichádzajú obavy, pochybnosti a po čase aj náznak zmierenia. Spoločenské udalosti v čase vzniku albumu boli také silné a naliehavé, že príklon k čisto osobnej tematike bol v istom zmysle únik," upresňuje autor textov a spevák Lukáš Vydra.

Dukla, 2024 Zdroj: Kristína Opálková a Jakub Demartini

Na albume sa objavuje množstvo hostí, ktorí sú pre jej vyznenie zásadní. V prvom singli Druhej břeh bol použitý úryvok piesne Oldřicha Janotu a svoj part v ňom má František Převorovský z kapely Vellocet Roll. Medzi hosťami sú aj Ela Tolstová zo slovenskej kapely Tolstoys (MZV) a Mariana Hradilková alias maryland (Gripen). Remix k úvodnej skladbe Tutto Passa pripravil dné.

Album Stejný lepší vychádza v piatok 16. februára digitálne a na vinyle na labeli Bumbum Satori. Hlavný producentský podiel na doske má Lukáš Vydra. Na výslednom zvuku sa postprodukčne podieľal Ondra Mikula alias Aid Kid, mix mal na starosti Tomáš Havlen a mastering Tomáš "Gaex" Karásek. Autorkou vizuálu je fotografka Klára Kudláčková v spolupráci s vizuálnym umelcom Darjanom Hardim.

Zároveň s albumom vychádza prvýkrát aj vinylová verzia predchádzajúcej platne Honza (2020). Po vydaní albumu Dukla vyrazí na rozsiahle jarné turné, ktorého súčasťou sú aj krsty 9. apríla v Prahe, 10. apríla v Brne a 11. apríla v Bratislave. Na niektorých miestach sa ako hostia predstavia Anki, dné, Barbora Čiháková, Aid Kid, Tasya a kapela Tamara.

Plánované koncerty kapely Dukla:

  • 8. 3. – Rožnov pod Radhoštěm, Vrátnice
  • 9. 3. – Ostrava, Dock
  • 15. 3. – Klatovy, Falcon
  • 20. 3. – Olomouc, Jazz Tibet Club
  • 21. 3. – Košice, Tabačka
  • 22. 3. – Prešov, Wave
  • 23. 3. – Trenčín, Lúč
  • 5. 4. – Banská Štiavnica, Art Café
  • 6. 4. – Liptovský Mikuláš, Diera do sveta
  • 9. 4. – Praha, Meetfactory (krst albumu)
  • 10. 4. – Brno, Kabinet múz (krst albumu)
  • 11. 4. – Bratislava, Fuga (krst albumu)
  • 12. 4. – Znojmo, GaP
  • 13. 4. – Boskovice, Priestor
  • 18. 4. – Plzeň, Anjel
  • 19. 4. – Liberec, Übergrund Linserka
  • 20. 4. – Vimperk, MKS
  • 26. 4. – Děčín, Le Garage Noir
  • 27. 4. – Ústí nad Labem, Národný dom
  • 17. 5. – Vodňany, Slávnosti mesta

Zoznam skladieb na albume Stejný lepší:

  1. Tutto passa
  2. Druhej břeh (feat. Vellocet Roll)
  3. Prší třetí den (feat. TK27)
  4. Josef a bratři jeho
  5. MZV (feat. Ela Tolstova)
  6. Spirituál kvintet freestyle
  7. Zatím ok
  8. Gripen (feat. maryland)
  9. Tutto passa – dné version


Dukla je pražská kapela hrajúca gitarový pop nesúci odkaz novej vlny, post-punku, deväťdesiatkových gitaroviek ale aj súčasnej klubovej hudby a rapu. V roku 2017 ju založila dvojica Lukáš Vydra a Jozef Hradilek na základoch dnes už neexistujúcej dreampopovej kapely Mayen.

Na konte majú množstvo singlov, niekoľko EP (Vinohrady – 2017, Z dálky píseň – 2021, Moře vnitrozemí – 2022 a EP 3 – 2022) a album Honza, za ktorý zožali pozitívne ohlasy a nomináciu na hudobné ceny Apollo za platňu roku 2020. Ich melancholické skladby v sebe nesú popri mestskej poetike a zrkadlení Prahy dosť často aj odkazy na literatúru alebo trampské pesničkové texty.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Zdeněk Neusar. Správu sme upravili.