Jeden z najkreatívnejších a najagilnejších slovenských bubeníkov Marián Slávka chystá so svojim hudobným triom jarné mini-turné. Na koncertoch predstaví album vLáska 2, ktorý vyšiel 30. apríla 2021. Turné odštartuje už v piatok 18. marca v Prešove a pokračovať bude v niekoľkých ďalších slovenských mestách a v Brne.


Bubeník, klavirista, skladateľ a kávový závislák Marián Slávka je známy z účinkovania v kapelách Talent transport, Longital, IMT Smile, Sounds Like This, Žena s ovocím, či v skupine Doroty Nvotovej. V roku 2017 zaujal nápaditým autorským debutom vLáska, ktorý je "odltačkom jeho duše", jeho osobnou výpoveďou o tom, čo prežíva a čo ho ovplyvňuje. Líniu intímnej klavírnej tvorby kombinovanej s elektronikou rozvíja ďalej na albume vLáska 2, ktorý rovnako ako jeho prvotina vyšiel vo vydavateľstve Slnko Records.


Základy, na ktorých stojí projekt vLáska, sú klavírne kompozície a zvuky vytvorené najmä granulárnou syntézou s použitím nahratých zvukov a samplov. Súčasťou tohto projektu je aj vytvorenie príbehu, ktorý poslucháča prevedie celým albumom. Album je lemovaný spevom či rozprávaním príbehu, ktorý dovolí poslucháčovi preniknúť priamo do ideových východísk autorov.

Projekt je tiež prínosný v kombinovaní klasických, ľúbivých kompozičných techník s digitálne pokrivenými zvukovými samplami, ktoré sú v skutočnosti pôvodom práve tých istých ľúbivých partov. Týmto spôsobom sa darí vytvárať netradičné zvukové maľby, ktoré dokážu poslucháča udržať v napätí, až kým mu muzikanti nedovolia znovu sa nadýchnuť.


Diváci sa môžu tešiť na 90-minútový koncertný program, v ktorom zaznejú skladby z oboch albumov. Mieša sa v ňom intímna atmosféra so živelnou energiou dvoch striedajúcich sa klavírov, podporenou elektronickými samplami a bicími partmi. Elektronické sample sa pritom realizujú výlučne živou formou, to znamená, že ich jeden z hudobníkov "hrá" pomocou techniky v reálnom čase. Ide o veľmi originálny prvok koncertného vystúpenia vLásky, počas ktorého sa môže objaviť prekvapivý zvuk nejakého nástroja či zvuku, ktorý sa na pódiu nenachádza, napríklad aj hlas zosnulého Mareka Brezovského či Deža Ursinyho s fragmentami ich hudby v kontexte inej skladby.

Projekt vLáska spoločne vytvárajú Marián Slávka (bicie, klávesy, spev), Lukáš Duchovič (gitara, pad) a Martin Šenc (klávesy).

Dátumy a miesta jarného turné Mariána Slávku s projektom vLáska:

18. 3. - Prešov, Christiania
19. 3. - Zálesie, Korzo
25. 3. - Levice, Na kus reči
1. 4. - Brno, Music Lab
29. 4. - Poprad, Lahodnosti
30. 4. - Rožňava, KC Kláštor
7. 5. - Topoľčany, Nástupište 1-12
8. 5. - Humenné, History Art & Music Club


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol klávesák a manažér projektu vLáska Martin Šenc. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnych profiloch Mariána Slávku na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.