Vydavateľstvo Hudobný fond uvádza do života ďalšiu novinku zo série debutantov. CD s názvom Don't Worry "Bihary" prezentuje mladú generáciu hudobníkov na čele s klaviristom Milošom Bihárym, ktorí sa neboja spájať moderný hudobný jazyk s tým klasickým. Energické podanie a virtuózna klavírna hra vtiahnu poslucháča do pôsobivého sveta jazzu.

Absolvent bratislavského Konzervatória a v súčasnosti poslucháč na VŠMU Miloš Biháry študuje hru na klavír u renomovaného klaviristu, prof. Mariana Lapšanského. Držiteľ mnohých domácich i zahraničných ocenení však nezostal len pri klasickej hudbe. V roku 2012 preto založil kapelu Miloš Biháry & Jazz Funk Brothers, s ktorou sa úspešne prezentujú na domácich súťažiach a veľkých pódiách. V roku 2013 získali v súťaži Nové tváre slovenského jazzu cenu za presvedčivý inštrumentálny výkon a o rok neskôr už účinkovali na pódiu mladých talentov v rámci Bratislavských jazzových dní.

Ďalší úspech prišiel v roku 2017 v súťaži Jazz Start Up, z ktorej si mladí hudobníci odniesli cenu Live Performance za najlepšiu interpretáciu a získali tak možnosť vystúpiť na popredných jazzových festivaloch. Všetky svoje koncertné skúsenosti spolu s chuťou tvoriť pretavili hudobníci do svojho prvého albumu Don't Worry "Bihary". Kostru 12-člennej formácie tvoria Biháryho dlhoroční spoluhráči a spoluautori kompozícií - basgitarista Marek Taraj a bubeník Juraj David Raši. Súčasťou zostavy je aj sláčikové kvarteto a dychová sekcia pod taktovkou dirigenta Tomáša Köppla, ktorý sa spolu s Bihárym podieľal aj na aranžmánoch.


"Celé zoskupenie je výsledkom úsilia mladej generácie hudobníkov, ktorí mali pri nahrávaní veľkú slobodu. Od začiatku sme sa snažili, aby to nepôsobilo umelo ale veľmi energicky a 'fresh', ako počas koncertov," prezradil Miloš Biháry. Základným hudobným jazykom nahrávky je jazz, kombinovaný s funkom a klasickou hudbou. V popredí tak nestojí len klavír a virtuózna hra mladého umelca, ale aj príťažlivá a energická súhra ostatných hudobníkov. Vzniká tak vzácna symbióza viacerých odlišných žánrov v celkovo ôsmich skladbách.

"Som odchovaný na klasickej hudbe, kde ma vždy nadchýnala mohutnosť a koloristika orchestra, čo som sa snažil pretaviť do tejto jazz-funkovej tvorby. Skladby obsahujú pestré zmeny nálad a farieb a sú veľmi melodické, čo je príťažlivé aj pre bežného poslucháča," vysvetľuje líder projektu, ktorý sa na albume prezentuje verejnosti nielen ako virtuózny klavirista ale aj ako skladateľ a aranžér. Album pozostáva zo šiestich jeho autorských kompozícií a dvoch úprav klasických diel velikánov Frederika Chopina (Nocturno Es dur) a Wolfganga Amadea Mozarta (Turecký pochod). 

Podrobnosti o nahrávke nájdete na stránke www.musicaslovaca.sk, ktorá funguje ako predajné miesto vydavateľstva Hudobný fond (www.hf.sk a www.facebook.com/hudobnyfond.sk).

Informácie a foto redakcii Hudba.sk za vydavateľstvo Hudobný fond poskytol Robert Pospiš. Tlačovú správu sme upravili.