Prokuratúra v nemeckej metropole Berlín začala vyšetrovať frontmana skupiny Rammstein Tilla Lindenmanna v súvislosti s viacerými obvineniami zo sexuálneho napadnutia. Presne v deň dlho očakávaného koncertu kapely v Trenčíne, v stredu 14. júna, o tom informovala agentúra DPA.

Berlínska prokuratúra podľa svojej hovorkyne začala vyšetrovanie z vlastnej iniciatívy, ako aj "na základe niekoľkých trestných oznámení podaných treťou stranou", teda osobami, ktoré neboli priamymi účastníkmi do údajných deliktov. Bližšie informácie momentálne nie je možné poskytnúť vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie a ochranu osobných práv zainteresovaných.

V uplynulých týždňoch vznieslo obvinenia voči Tillovi Lindenmannovi – prevažne anonymne – viacero žien. Opisovali situácie, kde mali byť mladé ženy na koncertoch skupiny Rammstein cielene vyberané do tzv. nultého radu (Row Zero), ktorý sa nachádza bezprostredne pod pódium, a následne pozývané na večierky po koncerte. Podľa vyjadrení niektorých žien dochádzalo na takýchto večierkoch aj k sexu.

Prvé obvinenie prišlo hneď po úvodnom koncerte turné

Ako prvá prehovorila fanúšička kapely Shelby Lynn z írskeho Dublinu. V sérii príspevkov na Twitteri skupinu obvinila, že jej na takomto večierku po koncerte v litovskom Vilniuse 22. mája proti jej vôli podali bližšie neurčené omamné látky, v dôsledku čoho si nič nepamätala a následne si na tele našla modriny a podliatiny.

Uviedla tiež, že Lindenmann jej robil sexuálne návrhy, ktoré odmietla. Šesťdesiatročný spevák, ktorý je v súčasnosti s kapelou na európskom turné, jej obvinenia, ako aj obvinenia ďalších žien, prostredníctvom dvoch berlínskych právnikov v celom rozsahu odmietol.

FOTO: Rammstein priniesol do Trenčína pódiové monštrum, na letisko prilákal vyše 40-tisíc ľudí

V Nemecku sa škandálom zaoberajú aj politici

V Nemecku sa médiá téme intenzívne venujú a ide o veľký škandál, ktorý kapele v očiach verejnosti výrazne uškodil. Začiatkom júna kapela odohrala štyri koncerty v Olympiaparku v Mníchove, organizátori však po obvineniach zakázali akékoľvek súkromné večierky kapely s fanúšikmi po koncerte. Tie sa v rámci prebiehajúceho turné nekonajú ani v iných mestách.

Na obvinenia už reagovali aj nemeckí politici. Ministerka pre rodinu Lisa Paus osobne vyzvala skupinu Rammstein na zrušenie priestoru Row Zero (Nultý rad). Na koncertoch svetových kapiel ide štandardne o priestor, ktorý je vyhradený pre bezpečnostnú službu a médiá. Rammstein v ňom však vybranej skupine fanúšikov ponúka exkluzívny VIP zážitok z koncertu. Okrem možnosti stáť priamo pod pódiom sa následne mohli zúčastňovať na pokoncertných večierkoch s hudobníkmi a ich tímom.

Ministerka vo svojom vyjadrení tiež vyzvala na lepšiu ochranu fanúšikov na koncertoch. "Predovšetkým mladí ľudia musia byť lepšie chránení pred podobnými útokmi," povedala Lisa Paus. Vyzvala na vytvorenie chránených priestorov pre ženy na koncertoch a na využívanie takzvaných informačných tímov, ktoré by riešili podozrenia zo sexuálnych útokov. O nových ochranných opatreniach sa podľa nej musí diskutovať "rýchlo a konkrétne" a vyzvala na "serióznu diskusiu o zodpovednosti umelcov a organizátorov voči fanúšikom".

V prieskume, ktorý minulý týždeň zverejnil nemecký denník Bild, sa uvádza, že väčšina ľudí si želá zrušenie zvyšných koncertov skupiny v rámci európskeho turné, kým sa obvinenia nevyriešia. Berlínska šestica však obvinenia odmieta. "Všetkých nás to veľmi zasiahlo a dané tvrdenia berieme naozaj vážne. Je pre nás dôležité, aby sa fanúšikovia na našich koncertoch cítili pohodlne a bezpečne – pred pódiom, ako aj za ním," uviedli Rammstein vo vyhlásení. Skupina si tiež najala berlínsku PR agentúru, ktorá sa špecializuje na krízový manažment, aby jej pomohla riešiť následky prebiehajúceho škandálu, informoval Bild.

Rammstein v Trenčíne, 14.6.2023 Zdroj: Pavol Karell
Kontroverzná formácia Rammstein vznikla v roku 1994 v Berlíne. Svoj najnovší štúdiový album Zeit, ktorý vyšiel vlani v apríli, nahrala počas lockdownu. Skupina je predstaviteľom hudobného žánru Neue Deutsche Härte, pričom kombinuje industriálny metal a hard rock s prvkami elektroniky. Okrem ostrých gitarových riffov je známa textami, v ktorých rúca spoločenské tabu, a teatrálnymi pódiovými šou s množstvom pyrotechniky.

Skupina od svojho založenia hrá v pôvodnej zostave a tvoria ju Till Lindemann (spev), Richard Kruspe (gitara), Paul Landers (gitara), Oliver Riedel (basová gitara), Christoph Schneider (bicie nástroje) a Christian Lorenz (klávesové nástroje). Spevák, ktorý je výlučným textárom skupiny, pôsobí aj v projekte Lindemann. Vydal tiež tri básnické zbierky: Messer (2002), In stillen Nächten (2013) a 100 Gedichte (2020).

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)

Súvisiaci interpreti: Rammstein