Cez leto sa toho väčšinou veľa neudeje. Teda aspoň nie veľa spomenutiahodného. Sú to „len“ festivaly, dovolenky, koncerty a sem tam nejaká hudobná novinka. Tento týždeň bol v tom prípade výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo. Bol totiž značne magnetický.


Magnety týždňa

Do 15. októbra je ešte dosť ďaleko. A prečo? Pretože presne vtedy vyjde nový album Pearl Jam s názvom Lightning Bolt. Ale viete čo? Čakanie vám spríjemní prvý singel! Mind Your Manners nie je žiadny slaďák, ale výborná nakladačka. Fandovia teda môžu byť spokojní. Už len vydržať tie 4 mesiace. (pm)


Asi ma už budete nenávidieť (môj kolega Adrián určite), ale musel som sem zaradiť aj novinku od Queens of the Stone Age. Túto partičku mám fakt rád. A to nielen kvôli hudbe. Najnovšie si najali moderátora obľúbenej šou Saturday Night Live, ktorý im pomohol spraviť reklamu na špeciálnu edíciu ...Like Clockwork á la teleshopping. Album si môžete kúpiť na 8 GB USB kľúči v tvare otvárača fliaš. Okrem hudby na ňom nájdete aj fotky, texty a videá. A rozhodne si nezabudnite pozrieť to video. (pm)


Gorguts by sa – vzhľadom na svoju históriu – dala označiť minimálne ako neštandardná kapela. Síce vznikla takmer pred štvrťstoročím, ale na scéne viac nebola ako bola. Aj napriek tomu je ale jednou z najlepších death metalových kapiel. A čo je najdôležitejšie – je späť! Už 30. augusta vydá nový album Colored Sands. Ešte v júni predstavila lyric video ku skladbe Forgotten Arrows. A cez týždeň nás potešila ďalšou novinkou – premiérou pesničky An Ocean of Wisdom. (pm)

Už zajtra vydá Philip H. Anselmo veľmi očakávaný sólový album. Ak si ho ale chcete vypočuť už teraz, smerujte na stránky magazínu Revolver, kde si ho môžete vypočuť. Ak však čakáte klon Pantera / Down, mám pre vás zlú správu. Istý vplyv tam samozrejme cítiť je. Walk Through Exits Only je ale bezpochyby vlastným počinom Philipa Anselma & The Illegals. Na svete už je aj video k prvému singlu Bedridden. Moje prvé dojmy z týchto vecí sú dosť rozpačité. Dajte mi vedieť v komentároch, ako sa nový Phil páči vám. (pm)


Šroty týždňa

S novým albumom sa čoskoro predstavia Asking Alexandria. Ako bude znieť si môžeme už teraz vypočuť v krátkom preview. A môžem povedať, že From Death to Destiny je najinovatívnejším metalcoreovým počinom všetkých čias. HA! Dostal som vás, že? Podľa mňa neprináša nič nové a pohodlne by ste si ho mohli pomýliť takmer s ktorýmkoľvek žánrovým kolegom. Posúďte sami. (pm)


Podobne sú na tom aj Within Temptation. Tí sa zmohli len na 21-sekundové (!) preview nového singlu / videa. Podľa neho môžeme očakávať presne to isté, ako za 16 rokov fungovania holandskej kapely. Ale beriem to tak, že fanúšikovia sa potešia. (pm)


Novinky

A teraz opäť k objektívnym správam: absolútne úžasný Jorn Lande vydal v polke júna sólovku zvanú Traveller a prezentuje ju ďalším videoklipom. Pesnička je zvaná Cancer Deamon. Rokerina ako prase. (ak)


Dream Theater ukázali obal rovnomennej albumovej novinky a tiež jej tracklist. Pozrite sa na oficiálnu stránku. Dvanásta štúdiovka kapely bude ich štvrtou pod hlavičkou firmy Roadrunner Records a dočkáme sa jej 24. septembra. Kapela tiež plánuje európske turné na január a február 2014. myslím že v Prahe či Viedni by sa mohli ukázať. Promo kecky k albumu učujete z videa. (ak)


Korn pomenovali svoju novinku titulom The Paradigm Shift. Nakoniec vyjde až 1. októbra. Ku kapele sa po ôsmych rokoch vrátil gitarista Head a bude to vraj „starý Korn s novými prvkami". Teším sa, ani neviem prečo. (ak)

Metalová diva Tarja Turunen sa taktiež hlási o slovo novým klipom. Koncom augusta vydáva štvrtú sólovku Colours in the Dark. Jej prejav je silný aj keď nie je súčasťou ostro sledovanej kapely, tak ako v minulosti. (ak)


Novinkový album amerických metalcore-istov Misery Signal je už celý dostupný na stiahnutie na torrentoch. Ale vy predsa hudbu nekradnete, pretože máte radi svoje obľúbené kapely a neváhate ich finančne podporiť. Predtým, ako si zakúpite album Absent Light, ochutnajte ho prostredníctvom novo zverejnenej skladby Lost Relics. (ak)


Haluze týždňa

Na Nirvanu nikdy nikto z nás nezabudne. A ani by nemal, lebo to by sme potom neboli správni rockeri, neskôr metalisti. Album In Utero, ktorý je samozrejme tým najlepším z diskografie kapely, oslavuje v septembri dvadsať rokov. Pripravuje sa jeho reedícia a na Youtube kanáli kapely sa objavila dobová televízna reklama, ktorá album propagovala v roku 1993. (ak)


Kde bolo tam bolo, bola raz jedna oravská hip-hopová kapela, ktorá v jednom songu samplovala Therion. A takéto zverstvá sa dejú i dnes. Americký rapper, ktorý si hovorí TK Capone má pesničku, v ktorej vysamploval (buď on, alebo niekto iný) môj milovaný Opeth a ich baladu Credence. Vznikol z toho dojímavý slaďáčik o láske, ktorý sa mi veľmi lúbqa (NOT). (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci.Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: AP Photo/Andre Penner

Súvisiaci interpreti: Pearl Jam, Queens of the Stone Age