Metal je jeden z mála žánrov, ktorý dokáže sprostredkovať aj nepríjemné pocity s veľkou presnosťou. Dôkazom je aj skladba Embers od Lamb of God.

Magnet týždňa

Prostredníctvom hudby vieme prežívať najrôznejšie veci - od príjemných až po tie najtemnejšie. Práve tými druhými je presýtený song Embers. Gitarista Lamb of God, Mark Morton, ho využil ako osobnú spoveď. Písal ho po tom, čo mu krátko po narodení umrela dcéra. Frontman Randy Blythe k nemu následne dopísal záver, ktorý naspieval Chino Moreno (Deftones, Crosses, Team Sleep). Nie je však o sebaľútosti. Je predovšetkým o nádeji, ako píše aj samotný Morton v eseji, ktorú zverejnil portál Noisey. Najnovšie je jeho výpoveď doplnená aj dosť silným videom, ktoré jej dodáva ešte silnejší rozmer. (pm)


Šrot týždňa

Drámu na úrovni telenovely minulý týždeň rozpútal frontman Deicide, Glen Benton. Je až tažké uveriť, že člen jednej z najvplyvnejších death metalových kapiel sa v rozhovore pre Talk Toomey pomaly rozplakal, keď hovoril o tom, aký je Corey Taylor zo Slipknot hajzel, lebo im sľúbil, že ich zoberie na turné a on ich nezobral, a tak. V prvom rade by mu mohlo byť jasné, ako to v s výberom kapiel na turné chodí (najmä pri skupinách ako Slipknot). A v druhom rade je tu rozhovor s Coreym, ktorý pre rádio Rock 102.1 KFMA povedal, že s Glenom nehovoril už dobrých 10 rokov. (pm)


Na tohtoročnom Wackene zažiaril Ronnie James Dio. Pre umelcov dávno po smrti to v dnešnej dobe zďaleka nie je vec nemožná - ocitnúť sa na hlavnom pódiu najväčšieho metalového festivalu a ešte aj zožať ovácie. Vďaka modernej 3D technológii je možné "oživiť" kohokoľvek. Otáznou v tomto prípade nie je len autenticita vystúpenia, ale aj to, kto na tom najviac zaryžuje. Ale dobre, Dio bol úžasný a je fajn pripomenúť si jeho koncert. Na budúci rok priesvitný hologram so svojou živou kapelou chystá turné, takže kto ho naživo neuvidel, bude mať možnosť aspoň takto. (ak)


Novinky

Nadchádzajúci víkend v obci Zvolenská Slatina prebehne More Than Fest – festival zameraný (súdiac podľa headlinerov) na heavy a power metal. Prídu Ensiferum, DragonForce, Freedom Call, Stratovarius, Masterplan a tiež (menej power a viac heavy) Cradle of Filth, Children of Bodom či Sodom. Na dvoch pódiách zahrá celkom 30 kapiel. Facebookový event s aktuálnymi informáciami nájdete tu. (ak)


Po pomerne spackanom návrate At The Drive-In na pódiá tu máme konečne aj nejaké pozitívne správy. Podľa fotky, ktorú banda zverejnila na svojej Facebook stránke, sú páni v štúdiu a chystajú nové veci. Zostáva už len veriť, že sa nepohádajú a niečo aj skutočne nahrajú. (pm)

Chcete viac dobrých správ? Dobre! Máme tu hneď dve - a obe sa týkajú black metalových legiend Emperor. V roku 2017 sa vrátia na pódiá a hádajte, kde majú prvú potvrdenú šou? Na Brutal Assault! Takže je jasné, kde sa v tom čase stretneme. (pm)

Dátum vydania dlhoočakávaného debutu Giraffe Tongue Orchestra - Broken Lines - sa pomaly blíži. O mesiac si okrem skladby Crucifixion budeme môcť vypočuť aj zvyšok spolupráce členov The Dillinger Escape Plan, Alice In Chains a Mastodon. (pm)


Newyorské post-rockové kvarteto Husbandry je pre mňa osobne jedným z najlepších objavov tohto roka. Ich skladba So Long, Capricornian Crone je nenormálne chytľavá a počúvateľná. Okrem takého Incubus fílingu má v sebe aj niečo jedinečné a nezameniteľné. V preklade je to okamžitá predobjednávka albumu Fera na Bandcampe. Vonku bude 25. augusta. (pm)


Serpentine Dominion je celkom zaujímavý projekt, ktorý vznikol spojením Corpsegrindera, vokalistu Cannibal Corpse, s gitaristom Killswitch Engage (Adam Dutkiewicz) a ex-bubeníkom Black Dahlia Murder (Shannon Lucas). Skladba The Vengeance in Me je ukážkou toho, ako si predstavujem moderný death/core. Počúvajte na Metal Injection. (pm)

Grécki thrashmetalisti Suicidal Angels by boli veľmi radi, keby ste si pozreli ich nový videoklip Division of Blood z rovnomennej dosky. Mladá, ale za to poriadne aktívna kapela má už šesť štúdioviek a šľape im to slušne. Posúďte sami. (ak)


Zvrhlý manažér bábkovej kapely s obľubou v párty drogách a ženách je hlavnou postavou nového klipu od Pain. Pridajú sa k nim i ďalšie postavičky - máničky z kapely, vedenej frontmanom Sabaton Joakimom Brodénom. Spoločne zažívajú závideniahodný drogový rauš, ktorý sa neskončí dobre a film Strach a hnus v Las Vegas je oproti tomuto len slabým odvarom. Nová skladba Call Me bude na albume Coming Home, ktorý vychádza 9. septembra. (ak)


Apropo Sabaton tiež nachystali novú dosku zvanú Last Stand. Vojnou inšpirovaný text nechýba ani v novej skladbe Shiroyama, ktorá popisuje bitku o mesto Shiroyama v roku 1877. Celý album je inšpirovaný posledným vzdorom samurajov proti japonskej armáde. Niečo pre fajnšmekrov. (ak)


Druhá zverejnená skladba projektu Thy Catafalque z novinky Meta je maďarskou ódou na prírodné krásy Škótska. Zaujímavá kombinácia, no keď sa multiinštrumentalista Támas Kátai prechádza po škótskom vidieku, možno o jeho kráse premýšľa po maďarsky, čo sa pretavilo do tejto atmosférickej balady. Meta vychádza v polovici septembra na značke Season of Mist a názov skladby znamená po slovensky Čajka. (ak)


Americkí doommetalisti Pallbearer, spájajúci vo svojej tvorbe blacksabbathovský feeling s moderným zvukom a uplakanými riffmi, vydali trojskladbové EP Fear and Fury. Obsahuje coververzie nesmrteľných songov Love You to Death od Type O Negative a Over & Over od spomínaných Black Sabbath. Trojicu doplní rovnomenná autorská skladba vydaná začiatkom minulého roku v rámci série flexidiskov magazínu Decibel. Nahrávku počúvajte a kupujte na Bandcampe vydavateľstva Profound Lore. (ak)


Bezútešný smútok doom metalového žánru v hudbe amerických SubRosa znásobujú početné sláčikové party znejúce ako za starých čias My Dying Bride. Novú dosku For This We Fought the Battle of Ages okrášli šesť epických kompozícii, ktoré Vám ukroja niečo vyše hodiny života. A nižšie uvedená Killing Rapture bude jednou z nich. Čistočistá nádhera. (ak)



Holanďania Delain, ktorí budú headlinerom októbrového koncertu v bratislavskom Majestic Music Clube, vydali nový singel Fire With Fire z piatej štúdiovky Moonbather. Tá bude vonku 26. augusta a v úvodnej skladbe Hands of Gold má hosťovať Alissa White-Gluz z Arch Enemy. Novú skladbu si vypočujte výhradne na stránke Loudwire. (ak)

Pantera znovu vydá svoj predposledný album The Great Southern Trendkill, ktorý pôvodne vyšiel pred dvadsiatimi rokmi. Remastrovanú verziu albumu doplní druhé CD s novým mixom titulnej skladby, raritami, nevydanými skladbami i dvomi lajfkami z festivalu Dynamo z roku 1998. Celý tracklist si môžete pozrieť na RollingStoune. Kolekcia vyjde 21. októbra. (ak)


Haluze týždňa

Ak môže cover na Bodies od Drowning Pool spraviť osemdesiatnik, môžu ho spraviť aj zvery. Teda, tak trochu. Áno, máme tu ďalšie video od Insane Cherry. (pm)


A keďže prerábky máme radi, je tu ešte jedna - tentokrát síce v podaní ľudí, ale s jemne netradičným nástrojom. Lamb of God v podaní The Snake Charmer vo verzii pre gajdy. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Deicide, Lamb of God