Na trhovisku v londýnskej štvrti Camden včera odhalili sochu venovanú zosnulej speváčke Amy Winehouse. Pamätník osadili neďaleko domu, kde v roku 2011 zomrela. Mosadzné dielo v životnej veľkosti pôvodne plánovali postaviť do haly Roundhouse, ktorá sa nachádza v tej istej štvrti. Umiestnenie zmenili preto, aby bolo prístupnejšie verejnosti.

Autorom sochy je Scott Eaton, odhaliť ju prišiel speváčkin otec Mitch Winehouse. Práve v deň odhalenia sochy by hudobníčka oslávila 31. narodeniny. "Je neuveriteľne emotívne vidieť Amy takto zvečnenú. V tom ako ju Scott zachytil, odviedol skvelú prácu. Je to, akoby ju zastavil v prekrásnu chvíľu. Winehouseovci sú Scottovi veľmi vďační a naozaj dúfame, že fanúšikom Amy sa socha bude páčiť. Chceme všetkým pripomenúť jej talent a že jej dedičstvo prostredníctvom jej hudby a Nadácie Amy Winehouse tu ostáva aj naďalej. Camden pre Amy veľa znamenal a to isté platí aj naopak, takže to, že navždy ostane stáť v srdci tejto rušnej oblasti, tak má byť," vyjadril sa Mitch Winehouse.

socha Amy Winehouse v Camden Town Zdroj: AP Photo/Tim Ireland

Amy Winehouse vydala debutový album s názvom Frank v októbri 2003. Nahrávka si vyslúžila pozitívne reakcie a Winehouse vďaka nej získala dve nominácie na Brit Awards. O tri roky neskôr vyšla jej druhá štúdiovka Back To Black, ktorá sa stala najpredávanejším albumom roka 2007 vo Veľkej Británii. Vzišli z nej hity ako Rehab či You Know I'm No Good a nasledovalo šesť nominácií na prestížne hudobné ceny Grammy, pričom päť z nich premenila na sošky. V roku 2009 sa tak dostala do Guinnessovej knihy rekordov ako britská interpretka s najväčším počtom cien Grammy.

Po týchto úspechoch však nasledoval prudký pád - Winehouse niekoľkokrát nedokázala dokončiť svoje vystúpenia, zabúdala texty piesní i mená členov kapely a často bola viditeľne pod vplyvom alkoholu. V júni 2011 po fiasku na belehradskom koncerte zrušila celé európske turné. Speváčka zomrela 23. júla 2011 vo veku 27 rokov. Príčinou jej úmrtia bola konzumácia veľkého množstva alkoholu.  

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Tim Ireland

Súvisiaci interpreti: Amy Winehouse