Od vydania albumu In Utero uplynulo nedávno 25 rokov. Možno aj preto sa zostávajúci členovia Nirvana rozhodli spraviť malú stretávku a odohrať pár skladieb.

Magnet týždňa

Foo Fighters minulý víkend odohrali set na festivale Cal Jam 18. Hlavnou hviezdou večera však bola iná kapela. K dvom členom FF (Dave Grohl, Pat Smear) sa pridal Krist Novoselic, a fanúšikovia tak opäť mohli vidieť svoju obľúbenú kapelu Nirvana, resp. to, čo z nej po smrti Kurta Cobaina zostalo. Šesť skladieb im pomohli odohrať legendárna Joan Jett, ktorá svoj hlas "požičala" v skladbách Breed, Smells Like Teen SpiritAll Apologies, a John McCauley (Serve the Servants, Scentless ApprenticeIn Bloom). Po celom svete začali ľudia kapelu presviedčať, aby spravili aspoň jedno turné, čo - zdá sa - nemusí byť úplne nereálne. (pm)


Šroty týždňa

Ozzy Osbourne
mal minulý týždeň dokončiť svoje severoamerické turné poslednými štyrmi koncertmi. Tie však boli najprv presunuté kvôli infekcii v Ozzyho ruke. Po vyhodnotení situácie mu ale lekári neodporučili pokračovať, takže zvyšné termíny boli zrušené a zrejme sa odohrajú až budúci rok. Ozzyho medzitým čaká ďalšia operácia. (pm)

V zmysle výroku zo seriálu South Park "Drogy jsou špatný, ano?" tu máme správu o tom, ako sa Shaggy 2 Dope z Insane Clown Pose snažil skopnúť z pódia Freda Dursta z Limp Bizkit. Zrejme si myslel, že to bude dobrý vtip, keďže to celé plánoval. Nuž, síce to nebolo vtipné, ale ani sa mu to nepodarilo. (pm)


Novinky

Už začiatkom budúceho týždňa v Bratislave zahrajú legendárni Killing Joke. Štyridsiatka nie je malé číslo, hlavne keď hovoríme o dĺžke pôsobenia tejto britskej legendy post-punku. Kapela sa v rámci svojho výročného turné ukáže v Majestic Music Clube spoločne s psychedelickými predskokanmi Turbowolf. Tešiť sa môžeme sa skvelú šou s nenahraditeľnou iskrou frontmana Jaza Colemana, ktorého si možno pamätáte z českého filmu Rok ďábla. Killing Joke sú zásadnou kapelou so štatútom legendy na úrovni The Cure či Depeche Mode, ktorá inšpirovala i hviezdy typu Metallica alebo Soundgarden. (ak)


Novembrové koncerty posledného turné Slayer sa pomaly vypredávajú, v lete sa znovu ukáže Metallica a budúci mesiac budete mať možnosť vidieťAnthrax. Jedno z mien legendárnej Big 4 sa po dlhšom čakaní vracia do Prahy, kde vystúpi v klube Roxy. Americkí thrasheri na čele s charizmatickým gitaristom Scottom Ianom a vokálnym kúzelníkom Joeym Belladonnom zahrajú špeciálnu headline show pre všetkých vyznávačov ostrých riffov, najšialenejších mosh-pitov a pekelných thrashových melódií. Doplní ich nemenej silné meno a to síce nemeckí speed thrasheri S.D.I., ktorí sa do Čiech vracajú po roku a za ten čas nespomalili ani o sekundu. Dátum je jasný a svieti na míle ďaleko - 25. november v klube Roxy. (ak)


Disturbed
už v piatok vydajú svoj album Evolution. Podľa prvých skladieb sa zdá, že bude znieť ako všetky ostatné od Disturbed, len trochu mäkšie. Ak ste fanúšikom, aspoň sa nepomýlite a nevypočujete si náhodou niečo iné. (pm)


Švédski melodici Soilwork sú tvrdší než nový Behemoth. Vydanie nového albumu totiž prezentujú fantastickou skladbou Arrival so zbesilým blast beatovým nástupom, akoby požičaným od black metalových kolegov. Stále sú však predovšetkým melodeathovou kapelou a v piesni to všetko obsiahli. Ich jedenásta štúdiovka sa volá Verkligheten, čo po švédsky údajne znamená realita a vychádza 11. janára. Vydavateľská séria skvelých heavy metalových albumov tak možno začne hneď skraja budúceho roku. (ak)


Nová skladba anglických progresivistov Haken je jedna veľmi chutná dobrôtka ku káve. Kapele 26. októbra vychádza novinka zvaná Vektor a pesnička Puzzle Box na kúpu albumu dokonale namotáva. Predstavte si, že deti členov Dream Theater už dorástli do dospelého veku, chcú hrať prog, ale zároveň nezostávať na mieste. Sú tam klasické dreamovské falzety, ale i brechot djentových gitár, prepracované bicie party a absurdné hrajkanie sa s klávesami, akoby komponovali soundtrack do 8-bitovej hry. Zdá sa tu, že kapela vzala názov doslovne a celý track pôsobí ako krabička hlavolamov. Len smelo do nej, je to fantastický zážitok. (ak)


Zavalitý farárko s rožkami na hlave spína oči k nebu na obale nového albumu Metal Church. Dvanásta štúdiovka Metalovej Cirkvi vychádza v predvianočnom čase a nazvaná je veselo:  Damned If You Do. Rovnomennú singlovku ťahá príznačný hevíkový "vřískot" frontmana Mikea Howea a v tejto chvíli sa do neba dívam i ja. Ak vám trošku rušivý vokál nevadí, máte oproti mne výhodu. (ak)


Podivný mix žánrov v jednej skladbe ponúkajú Japonci Sigh. Singel Homo Homini Lupus je poväčšine heavík, akurát s občasnými hrdelnými odbočkami niekam k extrémom. Extrémne kvalitné je i kreslené video sprevádzajúce skladbu s rozštvrtenými lebkami, zúfalým obrazom Ježiša, horiacimi rukami a podobne. Jednoducho Človek človeku vlkom. Nový album Heir of Despair album však nemá byť len prehliadkou ázijského heavy metalu, čo potvrdila sama kapela: "Homo Homini Lupus nereprezentuje v žiadnom ohľade zvuk albumu Heir of Despair. Ak sa vám skladba páči, budete 100%tne sklamaní. Garantujem vám to." Jednoducho tešíme sa. (ak)


Vzácna kapela, nesúca zástavu moderného progressive rocku mixnutého s chytľavým popom sa pri príležitosti jedného jediného koncertu zíde na jednom pódiu po ôsmich rokoch mlčania. Pure Reason Revolution z britského Readingu mali našliapnuté na kultový status, pochoval ich však "syndróm tretieho albumu" - s Hammer and Anvil nedokázali nadviazať na genialitu debutu The Dark Third, ktorý je i po všetkých tých rokoch naozaj ojedinelou nahrávkou, a kapelu prezentoval ako ďalšie priemerné elektropové duo z Islandu. To je však minulosť. Súčasnosť a budúcnosť patria podujatiu menom  Midsummer Prog Festival 2019, na ktorom si PRR zahrajú. Veľmi dúfam, že je to začiatok plodného reunionu, ktorý bude trvať i naďalej. (ak)


Filmár Steven Sebring, ovenčený ocenením festivalu Sundance za dokument o Patti Smith, vytvoril hodinové video, ktoré by ste si mali pozrieť popri počúvaní poslednej štúdiovky A Perfect Circle, Eat the Elephant. Poslúži vám na to sklenená pyramídka, alebo prisma, ktorú položíte na telefón a dívate sa na hologramy vychádzajúce z nej. Napríklad na hologramy chobotničky, ktorá neustále otravuje dievčatko sediace na nemocničnej posteli. Alebo na hologramy zvláštnych pánov bojujúcich s touto chobotničkou. Presne ako v novom klipe k rovnomennej skladbe. Krásne, nie? Pripomíname, že kapela mistra Maynarda vystúpi 16. decembra vo Viedni a predskakovať im bude Chelsea Wolfe. Ale to už asi viete. (ak)


Zvláštne mystickú atmosféru vyžaruje nový videoklip djentistov Tesseract. Skladba Juno, pomenovaná po gréckej bohyni, je pomalou rozjímavou metalovou baladou - aspoň v intenciách žánru. Horiace planéty vo videu robia spoločnosť rozjímavým tváram muzikantov, hľadiacich niekam do diaľav. Celé je to veľmi romantické a jednoducho pekné. Viedenský koncert, ktorý kapela v rámci nadchádzajúceho európskeho turné zahrá, však takýto romantický nebude. Naopak, bude veľmi spotený a plný uvrieskaných fanúšikov, ktorí svojimi vlasmi pozametajú celý Flex. Kapele totiž 21. novembra bude predskakovať večne vysmiaty gitarista Plini a fantastickí proggeri zo Štátov – Between the Buried and Me. (ak)


Fanúšikom priamočiareho moderného deathu, ktorý tak trochu hraničí s power violence, odporúčam vynikajúcu novinku The 13th Apostle od Coffin Birth. Ak máte radi Bloodbath, Vallenfyre, Nails, či Fleshgod Apocalypse, určite sa vám bude páčiť aj táto nová kapela. Na album The Serpent Insignia si ale ešte budeme musieť počkať do konca novembra. (pm)


Metal Injection odpremiéroval album Caustic Attack od Terrorizer. Je skvelý. Má gule, je rozmanitý a zaručene vám odtrhne hlavu. Čo viac vám treba? (pm)

Haluz týždňa

Netypickú dychovku Brass Against sme už v minulosti spomínali. Zaujali nás najmä svojou prerábkou skladby The Pot od Tool. Aktuálne sa prihlásili s ďalšou vecou. Walk od Pantera možno nebol úplne najlepší výber, ale stojí za päť minút vášho času. Minimálne kvôli tomu zverskému trúbkovému sólu. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/caljamfest

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters, Nirvana