Iniciatíva Inakosť tento týždeň už štvrtýkrát ocenila osobnosti a aktivity, ktoré pozitívne zviditeľnili LGBTI+ ľudí na Slovensku alebo pomohli zlepšiť ich postavenie v spoločnosti. Medzi ocenenými sú opäť aj ľudia z hudobnej scény.

Ceny Inakosti sa udeľovali po necelom roku, predchádzajúci ročník sa konal v januári. Vtedy sa stal držiteľom Ceny za pozitívne zviditeľnenie Adam Pavlovčin alias ADONXS a organizátori inciatívy a festivalu Slovenská Tepláreň dostali Cenu za umenie a kultúru. Tento rok z hudobnej scény k oceneným pribudli verejnoprávne Rádio_FM a spevácky objav Vojtik z Detvy. Podujatie podporili aj speváčka Katarína Koščová s klaviristom Danielom Špinerom, ktorí pomedzi odovzdávanie ocenení odohrali niekoľko skladieb.

Katka Koščová a Daniel Špiner, Ceny Inakosti 2023 Zdroj: Monika Kováčová - Iniciatíva Inakosť

Rok 2023, ktorý Ceny Inakosti reflektujú, zhodnotil riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko vo svojom úvodnom príhovore: "Máme za sebou rok po teroristickom útoku a vražde Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha. Rok úsilia rekordného počtu ľudí, organizácií a firiem o zlepšenie života LGBTI+ ľudí na Slovensku. Rok mimoriadne úspešnej fundraisingovej kampane, vďaka ktorej sa stane realitou komunitné centrum pre LGBTI+ ľudí v Bratislave. Rok, keď predstavitelia štátu neboli schopní nič pozitívne presadiť a výsledkom nedôstojnej a nenávistnej predvolebnej kampane je parlament s prevahou strán presadzujúcich opatrenia proti LGBTI+ ľuďom. Dnes oceňujeme ľudí, ktorí to nenechali tak, a je nás viac ako kedykoľvek predtým."

Nehľadať problémy tam, kde nie sú

Verejnoprávnemu Rádiu_FM bolo ocenenie udelené za jeho dlhodobé úsilie zahŕňať LGBTI+ ľudí a témy ako prirodzenú súčasť spoločnosti, a za objektívnu, nestereotypnú prezentáciu tém súvisiacich s LGBTI+ ľuďmi. "Rádio_FM napĺňa už roky podstatu verejnoprávneho média, keď ukazuje rôznorodosť krajiny v celom jej rozsahu, dáva priestor aj rôznym menšinám a ich umeleckému vyjadreniu," uvádza Iniciatíva Inakosť.

"Cenu Inakosti v kategórii Médiá som v mene všetkých kolegov prevzala s veľkou vďakou a pokorou. Rádio_FM bude chcieť aj naďalej zostať ukážkovým, príkladným typom verejnoprávneho média, ktoré poskytuje priestor všetkým inšpiratívnym ľuďom. Naďalej budeme trpezlivo vysvetľovať, že hodnotu človeka nedefinuje jeho sexuálna orientácia alebo rodová identita," hovorí intendantka Rádia_FM Janka Imrichová.

Prečítajte si tiež: Pätnásty ročník Rádiohláv ukázal, že Rádio_FM je so svojimi poslucháčmi na jednej vlne nielen hudobne

Janka Imrichová z Rádia_FM, Ceny Inakosti 2023 Zdroj: Monika Kováčová - Iniciatíva Inakosť

"Som veľmi rád, že Rádio_FM je súčasťou verejnoprávneho priestoru na Slovensku. Nehľadá problémy tam, kde nie sú. Nevytvára umelé bariéry medzi ľuďmi. Má sebavedomý a zdravý názor na svet okolo nás, ktorý tvoríme spoločne. Všetci bez rozdielu. Gratulujem kolegom z Rádia _FM k oceneniu. Želám si, aby tých, ktorí šíria myšlienky tolerancie, bolo na Slovensku stále viac," povedal riaditeľ sekcie programových služieb Slovenského rozhlasu Luboš Černák.

Nečakaný objav z Detvy

Príkladom LGBTI+ umelca, ktorého ako jediné slovenské rádio podporilo práve Rádio_FM, je spevák Vojtik. Jeho pieseň Detviansky sen bola v máji nasadená v denných rotáciách prakticky okamžite od momentu, ako na Youtube počas niekoľkých hodín stala virálnym hitom. Spevák sa síce udeľovania Cien Inakosti nezúčastnil, ale práve jemu Iniciatíva Inakosť udelila Cenu za umenie a kultúru.

Skladba, v ktorej opisuje život a dospievanie mladého queer Róma, si zaslúžene získala obrovskú pozornosť nielen v LGBTI+ kruhoch a stala sa inšpiráciou pre mladých ľudí, ktorí nezapadajú do "ideálu" väčšiny. Pár mesiacov po jej vydaní Vojtik vydal EP Kvety z Podpoľania a vystúpil na rôznych podujatiach od bratislavských garáží až po Tepláreň stage na Pohode.

Vystúpenie Vojtika v Rádiu_FM:

Medzi ocenenými v ďalších kategóriách sú Radka Trokšiarová, ktorá napriek vážnemu zraneniu po teroristickom útoku na Zámockej ulici ukázala občiansku statočnosť a odolnosť (Cena za pozitívne zviditeľnenie), Združenie rodičov a priateľov LGBT+ ľudí (Cena za rozvoj komunity), Miroslav Šifra za scenár filmu Úsvit (Cena za audiovíziu) či spoločenská iniciatíva desiatok firiem s názvom Firemná výzva (Cena za líderstvo v biznise).

Do siene slávy bola uvedená dlhoročná aktivistka, publicistka, komentátorka, fotografka a feministka Hana Fábry a Cenu za počin roka dostal autorský kolektív stojaci za prijatím štandardného postupu pre medicínsku tranzíciu dospelých transrodových ľudí, ktorý bol schválený odbornou komisiou a podpísaný ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským v marci 2023.

Autor: Patrik Marflák (zdroj: Inakost.sk, RTVS)