Bratislavská formácia Longital vyrazí v sobotu 17. januára na turné po Slovensku a Česku. Shinu a Dana Salontaya bude počas všetkých vystúpení sprevádzať klavirista a bubeník Marián Slávka. Turné odštartujú v klube Blue note v Novom Meste nad Váhom.

Následne sa predstavia v Prahe, Brne, Znojme, Bratislave, Žiline, Martine, Valašskom Meziříčí, Olomouci a Pardubiciach. Koncertnú šnúru ukončia 17. apríla v Prešove. V stredu 18. februára, vo štvrtok 19. februára a v sobotu 21. februára odohrajú spoločné vystúpenia s Lenkou Dusilovou a jej kapelou Baromantika.

"S Lenkou sa poznáme už viac ako desať rokov a sledovali sme jej prerod z divokej, ale neistej rockerky do samostatnej umelkyne. Jej terajšia poloha s Baromantikou sa nám mimoriadne páči, a preto sme sa rozhodli zdieľať s nimi pár koncertov ako support a zároveň si užiť nádhernú atmosféru, ktorú dokážu na koncerte vytvoriť. Vreckovky sú povinné - jedine, že by ste si dokázali poplakať tajne alebo to vybavili zimomriavkami," odkázali fanúšikom Longital.

TIP: Lenka Dusilová: Neviem robiť hity, hudba pre mňa musí mať emóciu

Termíny koncertov Longital & Mariána Slávku:

17. januára - Nové Mesto nad Váhom, Blue note
29. januára - Praha, Café v lese
30. januára - Brno, Stará pekárna
31. januára - Znojmo, Na věčnosti
18. februára - Bratislava, Ateliér Babylon (dvojkoncert)
19. februára - Žilina, Stanica (dvojkoncert)
20. februára - Martin, Mestská Scéna
21. februára - Valašské Meziříčí, M klub (dvojkoncert)
2. apríla - Olomouc, Jazz Tibet
3. apríla - Pardubice, Divadlo 29
17. apríla - Prešov, Christiania

Longital tvoria Daniel Salontay a Shina. Dvojica má na konte albumy ako Gloria (2008), Revoyaged (2009), Long Live! (2010) či Teraz (2010). Formácia sa podieľala aj na filmovej a divadelnej tvorbe v Českej i Slovenskej republike. Predvlani napríklad stihli skomponovať hudbu do animovaného filmu Sneh režisérky Ivany Šebestovej.

Prvé vystúpenie s bubeníkom Mariánom Slávkom, ktorý v minulosti hral s Andrejom Šebanom, IMT Smile či Richardom Müllerom a v súčasnosti je členom kapiel Talent Transport a Sounds Like This, odohrali v októbri na festival Waves Bratislava. Nebola to však ich prvá spolupráca, v roku 2002 bol Marián bubeníkom kapely Dlhé diely, ktorá je priamym predchodcom Longitalu.

Zdroj: SITA
Foto: Stanislava Karellová

Súvisiaci interpreti: Lenka Dusilová, Longital