Ako je už zvykom, v januári sa pozornosť najdôležitejších postáv hudobného priemyslu sústreďuje na anketu BBC Sound of. Tento rok spolu 170 novinárov, moderátorov, promotérov či bývalých víťazov ankety rozhodlo, že nasledujúcich dvanásť mesiacov bude patriť 21-ročnej Sigrid - slušnej Nórke s drsným hlasom.

"Je to pre mňa obrovská česť," uviedla pre BBC Sigrid Solbakk Raabe. Speváčka je po Adele druhou najmladšou interpretkou, ktorá získala toto ocenenie. Moderátorka BBC Radio 1 Annie Mac označila Sigrid za "perfektnú popovú hviezdu", pričom podľa nej "je veľká radosť púšťať jej skladby v rádiu". Nádejný talent sme vám ponúkali do pozornosti aj my v rámci nášho koncoročného zhrnutia pre nás najzaujímavejších skladieb.


Nenič mi vibrácie 

Ešte nemá na konte ani album, no slávu žne tak či onak. Mladá Severanka prvýkrát upútala medzinárodné publikum skladbou Don't Kill My Vibe vlani v marci. Netradičný popový hit vytvorila za pomoci producenta menom Martin Sjølie (Maria Mena, Rachel Stevens).

Do textu ventilovala svoje pocity voči dvom skladateľom v strednom veku, s ktorými v minulosti spolupracovala. "Cítila som sa akoby som im stála v ceste za tým, aby mohli ísť už konečne domov pozerať televízor alebo byť s deťmi. Úplne chápem, že možno neboli nadšení spoluprácou so mnou, ale nemuseli byť neslušní," vysvetlila v rozhovore pre magazín i-D. Vďaka veršom "Správaš sa ku mne ako k decku." či "Myslíš si, že mi ubližuješ? Veď ťa ani nepočúvam." označil britský Guardian novú popovú chuťovku za hymnu mileniálov.

V Nórsku pritom ako umelkyňa značky Petroleum Records (Aurora) vydala debutový singel Sun ešte pred štyrmi rokmi. Vznikol, keď mala byť hosťom na jednom z koncertov staršieho brata Tellefa. Svoju prvotinu napísala za dva týždne, čo ju dokonca dostalo pred dvere britského Island Records (Tove Lo, Astrid S). Práve tam uzrelo svetlo sveta EP Don't Kill My Vibe. Obsahuje aj ďalší singel Plot Twist, avšak aktuálnu novinku Strangers, resp. coververziu skladby Everybody Knows od Leonarda Cohena z filmu Justice League (2017) už nie.


Nórska odpoveď na Lorde


Hoci z nováčičky na popovej scéne srší mladícka pobláznenosť, v skutočnosti je na svoj vek prekvapivo zrelá, čím pripomína svoju novozélandskú rovesníčku Lorde. "Pokiaľ ide o môj vek, prečo by som nemala mať názory? Myslím, že mladí ľudia majú svoje názory. Vždy mali, ale myslím, že práve vďaka sociálnym sieťam ich vidno oveľa častejšie. Je úplne jednoduché ísť von a tweetovať niečo alebo dať na Instagram a verím, že je to dobré," povedala v rozhovore pre Guardian. Podotkla aj to, že úplne súhlasí s aktuálnym občianskym hnutím #MeToo.

S kolegyňou, ktorá si tiež skrátila takmer nevysloviteľné meno na akronym, má toho spoločného viac. Okrem rovnako rozvážneho nástupu na popovú scénu v mladom veku, dávajúc pocit akejsi generačnej obmeny, je to aj farba hlasu a hudobná nápaditosť. Okrem toho si obe rady nechávajú detaily okolo svojej práce iba pre seba. Aj preto ešte nikto nevie, kedy vyjde zatiaľ nepomenovaný debutový album. Známe je len, že by ho fanúšikovia mohli počuť už v lete tohto roka, pričom je ešte stále v procese dokončovania. 


Anketu BBC Sound of... v minulosti vyhrali 50 Cent, Mika, Adele, Ellie Goulding, Sam Smith, ale aj kapely Keane či HAIM. Víťaz prestížnej ankety nezískava žiadnu honorovanú výhru a jej účelom je zviditeľňovanie mladých nádejných talentov. V týždni od 8. januára denne až do piatku vyhlasovali moderátori rádia BBC päticu umelcov, ktorí sa umiestnili na prvých piatich priečkach výberu. Na druhom mieste skončil raper a hudobník Rex Orange County, za ktorým nasledujú R'n'B speváčka a raperka IAMDDB, spevák Khalid a skupina Pale Waves.

Autor: Marek Majzon (SITA)
Foto: Facebook.com/thisissigrid