Nielen Lady Gaga si v rámci tohtoročného "Grammy víkendu" pripomenula zosnulú britskú legendu. Na párty pred 58. slávnostným odovzdávaním hudobných cien predviedli coververziu Bowieho hitu The Man Who Sold The World žijúci členovia kultovej grungeovej kapely Nirvana spolu s americkým hudobníkom Beckom.

V improvizovanej superskupine si Beck zaspieval a zahral na akustickej gitare, Pat Smear sa chopil elektrickej gitary, Krist Novoselic basgitary a na bicích si zahral Dave Grohl. Štvorica svoju poctu Bowiemu - skladbu The Man Who Sold The World odohrala na párty pred Grammy, ktorú každoročne hostí producent Clive Davis. Na večierku v hoteli Beverly Hilton 15. februára vystúpili aj raper Fetty Wap, speváci a hudobníci Melissa Etheridge, Barry Manilow, Carly Simon a Tori Kelly či kapely Earth, Wind & Fire (bez nedávno zosnulého lídra Mauricea Whita) a Chicago.

Dave Grohl po vystúpení v rozhovore pre magazín Billboard prezradil, že sa mu spolupráca s Beckom tak páčila, že pri skúške skladbu opakovali niekoľkokrát navyše. "Skúšali sme pieseň a nacvičili sme ju. Ja som mal dať hudobníkom znamenie, kedy prestať, ale nechcel som, aby to skončilo, takže sme ju hrali stále dookola, hoci už znela skvele," povedal líder Foo Fighters a dodal, že išlo o jeho prvé spoločné účinkovanie s Beckom.


"Hoci bol skutočnou hviezdou popmusic, bol aj oveľa viac," vyznal sa Beck z obdivu k Davidovi Bowiemu krátko po jeho smrti na sociálnej sieti. "Vždy som cítil, že ide o viac, než len skladbu v rádiu a pútavý videoklip. Bol schopný odhadnúť, čo je v hudbe zásadné a elementárne, a zároveň ju zbaviť prvkov, kvôli ktorým by dielo strácalo na aktuálnosti alebo bolo banálne. Dokázal z hudby vyťažiť číre umenie, niečo nespochybniteľné a krištáľovo čisté."

The Man Who Sold the World
je titulnou skladbou rovnomenného tretieho albumu Davida Bowieho, ktorý vyšiel v USA v novembri 1970 a vo Veľkej Británii v apríli 1971. Vzniklo množstvo jej coververzií od rôznych hudobníkov. Nirvana skladbu v roku 1993 zahrala ako súčasť svojho vystúpenia v programe MTV Music Unplugged a sprístupnila ju tak novému publiku.

Hudobníci Adam Lambert a Jack Antonoff (známy z formácií Fun a Bleachers) večer ukončili ďalšou poctou Bowiemu – odohrali jeho známy hit Let's Dance


Text: Hudba.sk (NME.com, Billboard.com)
Foto: Instagram.com/clivejdavis

Súvisiaci interpreti: Beck