Tri roky po vydaní ostatnej štúdiovky by sa fanúšikovia skupiny Muse mali dočkať nového albumu. O nasledovníkovi nahrávky Drones (2015) zatiaľ nie sú známe žiadne detaily, no vo štvrtok večer kapela ponúkla nový singel a videoklip. S fanúšikmi tak oslávila zisk ocenenia Najlepší festivalový headliner v rámci NME Awards.

Názov novinky je Thought Contagion a premiéru mala na BBC Radio 1 v šou Annie Mac. Muse v rozhovore prezradili, že ich pri písaní skladby inšpiroval zoológ a etológ Richard Dawkins. Skladba tradične rozdelila fanúšikov na sociálnych sieťach na dva tábory, v nadväznosti na tvorbu z posledného obdobia je však logickým pokračovaním tak zvukovo, ako aj vizuálne.

Vo videoklipe je zrejmá inšpirácia slávnym klipom Thriller Michaela Jacksona spolu s upírskymi filmami a kyberpunkom 80-tych rokoch. Podľa hudobníkov ide o pokračovanie príbehu, ktorý rozpovedali vo videu k predchádzajúcemu singlu Dig Down. Skupina okrem nového singla na svojom oficiálnom webe muse.mu zverejnila aj informácie o špeciálnom koncerte na želanie, ktorý odohrá už 24. februára v Paríži. 


Kapela Muse vznikla v roku 1994 a tvoria ju Matt Bellamy (spev, gitara, klávesy), Dominic Howard (bicie) a Christopher Wolstenholme (basgitara). Prvý album Showbiz vydali v roku 1999 a nadviazali naň nahrávkou Origin Of Symmetry (2001). Po nej nasledovali albumy Absolution (2003), Black Holes And Revelations (2006), The Resistance (2009), The 2nd Law (2012) a Drones (2015), ktoré sa dostali na prvé miesto britského albumového rebríčka, pričom s poslednou menovanou dobyli aj americký rebríček Billboard 200.

Za nahrávky The Resistance a Drones získali ceny Grammy v kategórii Najlepší rockový album. Na konte majú aj množstvo ďalších ocenení ako napríklad 18 NME Awards, päť MTV Europe Music Awards, sedem Q Awards, dve BRIT Awards, štyri Kerrang! Awards či jednu MTV Video Music Award.

Prečítajte si: Ceny magazínu NME dostali alt-J, Dua Lipa, Muse či Liam Gallagher

Zdroj: SITA (Pitchfork.com, archív), Hudba.sk
Foto: Facebook.com/muse

Súvisiaci interpreti: Muse