Starý kontinent má z hľadiska kvalitnej kultúry čo ponúknuť, a to už niekoľko dekád. Nielen Adele či Benedict Cumberbatch sú však pre zámorie hodnotnými dovoznými artiklami. Kreatívni producenti sa bližšie pozreli na šou, ktorú už vyhrala bradatá žena, ale súťažili v nej aj rôzne iné gýčové a bizarné formácie. Práve pri Eurovízii si povedali: áno, aj toto musí prísť k nám!

"Snažím sa už dvadsať rokov," hovorí pre magazín NME Ben Silverman, výkonný producent American Song Contest, o tom, odkedy mal bizarnú hitparádu európskej hudby v merku. Tvrdí, že Spojené štáty americké sú rozdelené ako nikdy predtým a jediný spôsob, ako ich možno znovu spojiť je cez lásku k hudbe. A keďže nič nehovorí hlasnejšie "pochytajme sa všetci za ruky a ľúbme sa", rozhodol sa práve pre Eurovíziu.

Pointa zostáva zachovaná aj v zámorí. Do súťaže sa môže prihlásiť každý bez ohľadu na to, či je nezávislým umelcom alebo patrí pod vydavateľstvo. Dôležité je, aby sa prihlásil s vlastnou originálnou skladbou. Každý americký štát, jedno z piatich teritórií a Washington D.C. bude reprezentovať jedna skladba. Výber spočíva na profesionáloch z hudobnej brandže, čiže tzv. The American Song Contest Academy.

Neskôr sa prostredníctvom troch kvalifikačných večerov predstavia širokej verejnosti a zabojujú o možnosť byť v semifinále. Z dvoch semifinálových kôl vzíde finálová konštelácia.


Pôvodné ambície rátali s plánom, že sa veľkoformátová šou uskutoční niekedy medzi novembrom 2021 a Novým rokom 2022. S vysielaním napokon pre koronavírus počkali.

Televízna stanica NBC, ktorá sa chopila neľahkej úlohy vysieľatela, zverejnila pred pár dňami už aj upútavku na projekt. Do moderátorskej pozície obsadila speváčku Kelly Clarkson a Snoop Dogga. Práve z tohto odvážneho rozhodnutia mnohí, ktorým je eurovízny koncept známy, usudzujú, že sa formát v USA neodkloní od svojej okázalej povesti. 

Termín prvého živého prenosu je zatiaľ na programe 21. marca. Finále by sa malo uskutočniť 9. mája. Ešte v ten týždeň sa fanúšikovia môžu vrhnúť aj na eurovízne prenosy v Turíne, ktoré vyvrcholia 14. mája.

Autor: Marek Majzon