Slovenská hudobníčka, spisovateľka a herečka Dorota Nvotová čaká bábätko. Je síce stále vydatá za Angličana Johnyho Rowetta, no otcom dieťatka je jej nový partner Martin. Informoval o tom denník Život, podľa ktorého sa Nvotová plánuje usadiť v Moskve, kde pracuje jej priateľ.

Ako ďalej zistil portál Topky.sk, otehotnela približne po štyroch mesiacoch randenia, pričom budúci otecko má oficiálne tiež inú partnerku. Nvotová pre Život prezradila, že materstvo zmení jej dobrodružný životný štýl. "S malým bábätkom aj tak nebudem môcť robiť také divočiny, ako som bola zvyknutá," vyjadrila sa.

Vzťah so ženatým Martinom a krach svojho vtedy 8-mesačného manželstva priznala v januári. Pre dcéru muzikanta Jara Filipa a herečky Anky Šiškovej je to už druhé neúspešné manželstvo. Jej prvým mužom bol Miroslav Láber alias Whisky, ktorý je spevákom skupiny Slobodná Európa.

Dorota Nvotová vydala zatiaľ tri sólové nahrávky - Dorota Nvotová (2004), Sila vzlyku (2008) a Just! (2012). Posledný menovaný nahrávala v Nepále, kde dlhodobo žila a pracovala. Okrem svojich albumov je podpísaná aj pod nahrávkou Overground (2002) rovnomennej kapely. Ako herečka je známa z filmov Orbis Pictus (1997), Krajinka (1999), Dievčatko (2002), Perníková věž (2002), Roming (2007), Muzika (2007) či Mŕtvola musí zomrieť (2011). Menšiu postavu stvárnila v snímke Eštebák (2012) režiséra Juraja Nvotu.

Jej život v Nepále priblíži Slovákom nový dokument

Rodáčka z Považskej Bystrice je taktiež spisovateľkou, predvlani debutovala cestopisom Fulmaya, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Evitapress. Vo štvrtok (16.5.) prichádza do slovenských kín dokumentárny film Fulmaya, dievčatko s tenkými nohami v réžii Venduly Bradáčovej, ktorý zachytáva posledné roky Nvotovej života. Napriek pohodlnej a úspešnej existencii v Európe sa vydala na púť s cieľom nájsť samu seba. Tá ju zaviedla až do Nepálu, kde vedie cestovnú kanceláriu zameranú na vysokohorskú turistiku.

Ďalšia rovina dokumentu sa zameriava na sirotinec Happy Home, o ktorý sa Dorota stará. Do sveta detí sa diváci dostanú pomocou Nvotovej nepálskeho alter ega Fulmayi, pričom ďalšou dôležitou postavou príbehu je trojročné dievčatko, ktoré pomenovali podľa nej. Ako poznamenali tvorcovia snímky na včerajšej tlačovej konferencii, najprekvapivejším scenáristom je sám život, takže aj osud Doroty Nvotovej vo filme naberie trochu nečakaný smer.

"Prihodil sa mi dokumentaristov sen, život nám v tom príbehu vytvoril dramatický oblúk, šlo len o to dobre ho podchytiť a zreflektovať. Mala by som sa poďakovať Dorote, že to nevzdala. Bolo to pre ňu dosť ťažké a citlivé obdobie a ona ma napriek tomu s dôverou nechala rýpať sa v jej živote," vysvetlila režisérka, pre ktorú je film debutom. Bradáčovú k nakrúteniu tejto nízkorozpočtovej snímky inšpiroval rozhovor s Nvotovou, ktorý si prečítala v časopise. "Pochopila som, že je tam obrovský potenciál. Mala som šťastie, že sa do toho ešte nikto nepustil," vyhlásila.

"Ona je to, čomu hovorím pavúk, podivuhodný, čistý živočích, ktorého ľudia buď neznášajú alebo milujú. Ona, jej životná cesta, kulisy Nepálu a presah v podobe príbehov tých detí, o ktoré sa stará, to si jednoducho žiadalo film," dodala. Podľa nej možno Nvotovú prirovnať tiež k Nepálu, keďže je "aj tými tichými horami, aj tým rušným mestom." Štáb s herečkou v tejto krajine strávil tri týždne, časť snímky nakrútili aj v Bratislave. Samotná hlavná hrdinka dokumentu sa postarala o soundtrack, ktorý by mal byť v dohľadnom čase dostupný na portáli Clickmusic.cz.

Prečítajte si: Dorota Nvotová chce bulváru ukázať život bez toaletného papiera

Zdroj: SITA
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Dorota Nvotová