Za politicky motivované považujú niektorí ruskí poslanci víťazstvo ukrajinskej speváčky Džamaly so skladbou 1944 v sobotňajšom finále 61. ročníka Eurovíznej pesničkovej súťaže v Štokholme. Ruský reprezentant skončil na treťom mieste, hoci v hlasovaní divákov zvíťazil. Vďaka hlasom poroty ho okrem Ukrajinky predbehla aj Austrálčanka.

Pieseň o prenasledovaní tatárskej menšiny počas vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina nebola príspevkom k celoeurópskemu kultúrnemu dialógu, ktorý má táto súťaž v stanovách, povedal podľa agentúry DPA predseda zahraničného výboru Štátnej dumy Alexej Puškov. Dodal, že súťaž sa mení na politické bojisko, čo môže byť začiatok jej konca.

Podobne reagoval pre agentúru TASS predseda zahraničného výboru Rady federácie Konstantin Kosačev, podľa ktorého je úspech Džamaly "víťazstvom studenej vojny" vedenej Západom proti Rusku. Za "výsledok protiruskej politiky" považuje výsledok súťaže Ruslan Baľbek, podpredseda vlády Moskvou anektoveného Krymského polostrova. Tvrdí, že Západ ignoroval hlasovanie divákov, ktorých väčšina favorizovala ruského súťažiaceho Sergeja Lazareva, a podľahli "ukrajinskému vydieraniu".

Víťazstvo pôvodom krymskej Tatárky Džamaly, vlastným menom Susany Džamaladinovovej, bolo aj témou diskusnej relácie ruskej štátnej televízie. Podľa jedného z účastníkov speváčka vyhrala vďaka bodom poroty, ktorá rozhodla v zákulisí. Moderátor relácie vyjadril sklamanie, že Nemecko dalo svojich dvanásť bodov Izraelu a nie Rusku. "V porote očividne nesedí Thomas Anders ani Dirkschneider," citovala ho DPA. Moderátor tým narážal na fakt, že bývalý spevák popovej kapely Modern Talking a Udo Dirkschneider z rockovej skupiny U.D.O. sú v Rusku veľmi populárni.

Prečítajte si viac: Eurovízia takmer mimo Európy: Austrálčanku predbehla Džamala z Ukrajiny

Prvé tri miesta v súťaži Eurovision Song Contest 2016:

1. Ukrajina: Džamala - 1944

2. Austrália: Dami Im - Sound of Silence

3. Rusko: Sergej Lazarev - You Are the Only One

Zdroj: TASR
Foto: AP Photo/Martin Meissner