Predskokan Teamu kapela Dilemma prichádza s rovnomenným albumom Dilemma, ktorý prináša prepojenie rôznych období ich tvorby. Album so slovenskými textami je zbierkou piesní, ktoré spája nosná téma a tou sú vzťahy vo všetkých svojich podobách a štádiách.

Kapela aktuálne prezentuje veľkú časť albumu na turné s kapelou TEAM. "Reakcie sú super. Sme sami prekvapení, ako ľudia reagujú na našu hudbu, väčšina ľudí prišli na overené hity a zrazu si užívajú tento rockový nárez. Je to úžasné," zdieľa svoje dojmy spevák a skladateľ Ján Spišák a pokračuje: "Celý TEAM na čele s Paľom Haberom a ich celým crew na turné sú k nám veľmi milí, je to veľmi príjemné a profesionálne. Sme za tuto príležitosť veľmi vďační."

Po poslednom albume Vlny z roku 2021 a sólovom projekte speváka Jan Solo z roku 2023 prichádza kapela Dilemma s rovnomenným albumom, ktorý je odrazom ich tvorby. Desať skladieb zameraných na medziľudské interakcie sa venujú hlavne vzťahovým otázkam. Od prvotného zamilovania cez vývoj vzťahu s jeho úskaliami až po fázy pred rozchodom aj po ňom. "Je to niečo, čo sa nazbieralo v dlhšom časovom horizonte v rôznych obdobiach. Opäť je to veľmi osobné, ako je to u Dilemmy už zvykom," s úsmevom hovorí Ján Spišák, ktorý je autorom hudby aj textov.

Album Dilemma nahrávala kapela počas turné s Horkýže Slíže a samostatných koncertoch. Časť materiálu pochádzala aj z nahrávania albumu Vlny či z nahrávania tretieho štúdiového albumu Low Profile Scream. Skladby tak vznikli v troch rôznych štúdiách, pričom postprodukčne boli spracovane v štúdiu Klakson. Produkciu mal pod palcom Ján Spišák, zatiaľ čo mix a master zabezpečoval Roman Šoltys.

Do budúcnosti má kapela Dilemma jasné plány: "Chceme veľa hrať. Materiálu sme vydali dosť, sme hladní po koncertovaní. Toto bude náš hlavný program." Kapela si zachovala svoju tvrdú, priamočiaru a originálnu tvorbu, ktorá je charakteristická slovenskými aj anglickými textami. Zároveň je dôkazom, že aj bez komerčného úspechu môže byť kapela autentická a relevantná pre svojich poslucháčov. "Dilemma je na scéne roky. Stále si ideme svoje. Nepodliehame trendom, skôr sme stále niekde inde ako zbytok scény. Komerčný úspech nie je pre nás meradlom. Tým je kvalita produkcie a emócia," dodáva Spišák, tešiac sa z koncertného úspechu skladieb.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Michal Neffe.