Anglickému hudobníkovi Stingovi odovzdajú BMI Icon Award za prínos do sveta hudby. Cenu si prevezme 10. októbra v rámci galavečera BMI London Awards, ktoré každoročne udeľuje organizácia na ochranu autorských práv Broadcast Music Inc. (BMI). Informovali o tom portály BMI a britskej vysielacej spoločnosti BBC.

"Sting je ikonou v tom najvýstižnejšom zmysle slova. Svojou tvorbou ovplyvňuje hudobných nadšencov z celého sveta už niekoľko generácií. Veľmi si vážime, že môžeme Stinga vymenovať za našu BMI ikonu, a to nielen za jeho piesne, ale aj pre hereckú, autorskú, aktivistickú a filantropickú činnosť," vyjadril sa Brandon Bakshi, výkonný riaditeľ BMI pre vzťahy s autormi a vydavateľmi pre Európu a Áziu. On osobne bude udeľovanie cien v Londýne moderovať. Na galavečere ocenia autorov a vydavateľov najlepších britských popových piesní za uplynulý rok. Vyberať budú takmer z 12 miliónov titulov.   

Šesťdesiatštyriročný hudobník sa tak zaradí k osobnostiam ako Ray Davies, Van Morrison, Sir Tim Rice či skupine Queen, ktorí si toto ocenenie prevzali v minulosti. "Moja hudobná kariéra je veľmi, veľmi dlhá. Ak by som to mal zhrnúť piatimi slovami, povedal by som: Hudba je mojou najväčšou odmenou," uviedol bývalý člen kapely The Police, keď si v roku 2002 preberal Brit Award za mimoriadny prínos. Autor hitu Englishman in New York dosiaľ na celom svete predal vyše 100 miliónov kópií nahrávok. 

Stingov nový album s názvom 57th & 9th sa na pultoch predajní objaví 11. novembra. Prvým singlom a ochutnávkou avizovaného rockovejšieho zvuku je skladba I Can't Stop Thinking About You.


Sting, vlastným menom Gordon Matthew Thomas Sumner, sa pohybuje na hudobnej scéne od začiatku 70. rokov minulého storočia. Spočiatku bol členom spomínanej kapely The Police, s ktorou má na konte päť albumov. V júni 1985 uviedol na trh prvú sólovku The Dream Of The Blue Turtles. Je členom Skladateľskej siene slávy, Rock'n'rollovej siene slávy a má i hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy. Na konte má napríklad 16 cien Grammy, Zlatý Glóbus, Primetime Emmy či tri nominácie na Oscara.

Zdroj: SITA, Hudba.sk
Foto: SITA/Ivan Fleischer

Súvisiaci interpreti: The Police, Sting