Fanúšikovia už nefungujúcej americko-britskej kapely The Jimi Hendrix Experience sa môžu tešiť na rozsiahlu reedíciu albumu Electric Ladyland (1968). Deluxe box set sa dostane na trh 9. novembra pri príležitosti 50. výročia prvého vydania poslednej nahrávky skupiny, a to na troch CD, šiestich vinyloch a tiež na Blu-ray.

Nosiče ponúknu remastrovaný dvojalbum z originálnych analógových nahrávok pod taktovkou Bernieho Grundmana. K dispozícii bude aj 20 demonahrávok z hotelovej izby a štúdiové záznamy. Špecialitou bude mix vo formáte 5.1 surround, o ktorý sa postaral Hendrixov spolupracovník Eddie Kramer.

Novinka bude obsahovať aj doteraz nevydaný záznam koncertu v Hollywood Bowl zo 14. septembra 1968. Na Blu-ray bude možné nájsť aj dokument At Last… The Beginning: The Making Of Electric Ladyland. Všetko doplní 48-stranová kniha obsahujúca Hendrixove ručne písané texty, básne, osobné poznámky adresované nahrávacej spoločnosti a tiež raritné fotografie zo štúdia, ktorých autorom je 76-ročný Kramer.

The Jimi Hendrix Experience tvorili Jimi Hendrix, Mitch Mitchell a Noel Redding. Kapela vznikla v roku 1966 a vydala albumy Are You Experienced (1967), Axis: Bold as Love (1967) a spomínaný Electric Ladyland (1968), ktoré sa dostali do top 5 amerického rebríčka Billboard 200. Electric Ladyland sa ocitol na jeho vrchole. Reddinga v roku 1970 nahradil Billy Cox. Magazín Rolling Stone zaradil všetky tri nahrávky do zoznamu 500 najlepších albumov všetkých čias. Formáciu v roku 1992 uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Hendrix zomrel v septembri 1970, Redding v máji 2003 a Mitchell v novembri 2008.

Zdroj: SITA (Loudersound.com, archív)
Foto: Loudersound.com

Súvisiaci interpreti: Jimi Hendrix