K nasledovanejším raperom tohtoročnej jesene patrí na Slovensku nepochybne Michael Švehla alias Majself. V septembri zverejnil spoločnú skladbu s Benom Cristovaom s názvom Talizman, ktorá za dva mesiace nazbierala na Youtube viac než dva milióny prehratí. Teraz prichádza s ďalším potenciálnym hitom.

Hosťom je tentokrát Kali, s ktorým Majself spolupracuje pravidelne. Minulý rok mu skúsenejší kolega nahral refrén v skladbe Schody do neba, začiatkom tohto roka sa karta obrátila a Majself sa objavil v Kaliho hite Čo s nimi z albumu Dezert. Ich najnovšiu spoluprácu s názvom Žijeme to pre nájdete na albume Trip, ktorý Majself nahral so svojím dvorným producentom Grizzlym. Nahrávka vyšla v septembri a patrí medzi najúspešnejšie domáce rapové albumy tejto sezóny.

Prispel k tomu aj neobvykle veľký počet videoklipov, ktoré Majself za posledný rok zverejnil - novinka je už ôsmym v poradí. Samotná skladba vznikla v lete tohto roku a obaja svoje texty napísali mimo Slovenska. Názov Žijem to pre vystihuje jednoznačnú a priamu výpoveď oboch raperov o svojich postojoch k životu ako aj o skúsenostiach, ktoré ich k tomu viedli.

Prvým impulzom pre jej napísanie bola dovolenka, ktorú si Majself doprial popri finálnych prácach na albume. S odstupom od každodennej reality chcel poukázať na to, čo je pre neho v živote naozaj dôležité. Kali sa na túto tému pozrel z opačnej strany a ľuďom poslal jasný odkaz, aby sa v tejto rýchlej dobe plnej zmien, nezabúdali pozrieť naspäť a určili si, pre koho sa im naozaj oplatí žiť. Momentálne najobľúbenejší slovenský raper tak napriek tomu, že ide "len" o hosťovačku, podal v skladbe veľmi osobné posolstvo.


Autorom videoklipu je Majselfov dvorný režisér a kameraman Dušan Krajčovič v spolupráci s Martinom Mikom (strih a coloring). Vizuál nadväzuje na myšlienky v texte a obaja raperi v ňom odhalili časť svojho súkromia. V Majselfovej časti sa dokonca objavil aj jeho syn Nikolas, ktorý je podľa jeho slov "prvý a najpodstatnejší dôvod, prečo žije". Kaliho sloha je zasa situovaná do leteckých hangárov v Šuranoch, ktoré podčiarkujú jeho slová o tom, aké je dôležité popri všetkých nepodstatných ľuďoch žiť pre seba, nebáť sa plniť svoje sny a "lietať si v oblakoch".

"Kaliho si veľmi vážim ako človeka aj ako hudobníka. Samozrejme som mal víziu, aby sme na môj album spravili čo najlepšiu vec. Hudbu a tému sme vyberali na naše pomery dlhšie, nakoľko album Trip disponuje skôr temnejšou atmosférou a Kali si želal spraviť pozitívnu skladbu. Dnes som veľmi vďačný, lebo táto skladba patrí medzi moje najobľúbenejšie z albumu, a zároveň som rád, že Kali opäť figuruje medzi mojimi hudobnými hosťami. Vážim si každú jednu spoluprácu s ním, nakoľko je pre mňa vzorom v profesionalite a pokore, na takej vysokej úrovni, nehovoriac o tom, že popri jeho hudobných kvalitách si stále zachoval aj vlastnú tvár. Preto som ho oslovil aj do tejto témy, pretože obaja žijeme naplno a pre...," prezrádza o pozadí skladby Majself. 

Momentálne je 30-ročný raper v polovici koncertného turné Trip Tour, na ktorom v kluboch po celom Slovensku naživo prezentuje všetky skladby z nového albumu. Fanúšikovia sa však už čoskoro môžu tešiť na ďalšie novinky. "Už mám napísané ďalšie songy, takže začínam pracovať na ďalšom albume. Aktuálne si ale naplno užívam turné a každého jedného fanúšika, ktorý si spieva so mnou moje tracky. Som veľmi vďačný, aká spätná väzba sa mne a Grizzlymu vracia na koncertoch. Keď stojím na pódiu a vidím tých ľudí, či kedykoľvek, keď pozriem na môjho syna, viem, že žijem to pre..., nielen prežívam. Preto chcem, aby si to aj ľudia v tomto životnom kolotoči uvedomili. Verím, že táto skladba ich prinúti na chvíľku zastať a zamyslieť sa, čo by chceli od života," uzatvára Majself.


Vypočujte si celý album Trip na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Jana Trellová. Novinky Majselfa môžete sledovať na Facebooku či Instagrame.

Foto: Dušan Krajčovič