O dva dni sa začína ďalšie vydanie jazzového festivalu Martina Valihoru One Day Jazz. Oskar Rózsa príde s veľkým sedemčlenným projektom, Valihora zahrá so Šebanom aj s Vitoušom. Podujatie, ktoré odštartuje v nedeľu (18.11.) v Košiciach, sľubuje veľa unikátnych hudobných spojení, vrátane spoločných vystúpení medzinárodných hviezd.

Organizátor festivalu Martin Valihora sa snaží integrovať našu slovenskú hudobnú scénu do sveta a hudobný festival je jedna z ciest, ako spájať hudobníkov aj divákov. Známeho bubeníka počas celej kariéry ovplyvňovali najlepší európski aj americkí muzikanti a ide mu o to, aby aj domáca scéna žila, aby sa konfrontovala s inými hudobnými názormi.

"Špeciálne pre náš festival vznikajú nové hudobné formácie, jedinečné spojenia. Preto sme s vynikajúcim českým muzikantom Robertom Balzarom v triu, aby sme vytvorili nový zvuk hudbe Andreja Šebana. Robert Balzar je virtuózny kontrabasista a hráč na basgitaru. Svojou otvorenou mysľou, krásnou intímnou formou dotvára zvuk kompozícií gitaristu Andreja Šebana, ktoré sú inšpirované aj slovenským folklórom," hovorí bubeník a organizátor.

Muzikantské fúzie

Jesenné vydanie One Day Jazz Festivalu, ktorý tento rok oslavuje okrúhle 10. výročie (prvá polovica osláv prebehla už v júni), sa začína už v nedeľu 18. novembra práve koncertom tria Šeban - Balzar - Valihora. Okrem Košíc, kde vystúpia v kultúrnom centre Fuga, sa predstavia aj v pondelok v Novom Meste nad Váhom v známom jazzovom klube Blue Note.


Do Bratislavy sa festival presunie presne týždeň po košickom večeri - v nedeľu 25. novembra v Ateliéri Babylon, kde vystúpia medzinárodné jazzové hviezdy Omer AvitalSeamus Blake, ale aj domáca stálica hudobných pódií Oskar Rózsa. V duchu unikátnych prepájaní, ktoré sú esenciou festivalu, zahrá so sedemčlenným zoskupením, ktorého členovia sú zárukou kvality.

"Oskar Rózsa Partnership Unlimited je príležitostné zoskupenie, ktoré hrá moje skladby. Je to pre nás zážitok, keď na pódiu sedem výrazných osobností dostane priestor pre improvizáciu. Hráme len párkrát za rok, je to vzácnosť," teší sa na festival dirigent, skladateľ a multiinštrumentalista Oskar Rózsa.

Ochutnávka newyorskej jazzovej scény

V Ateliéri Babylon môžu fanúšikovia v ten istý večer "ochutnať" aktuálnu newyorskú scénu v podaní tenor-saxofonistu a skladateľa Seamusa Blakea, ktorý si zahrá s francúzskymi kolegami, basgitaristom Florentom Nissom a pianistom Tony Tixierom. "Seamus Blake je jeden z najuznávanejších súčasných jazzových muzikantov, je to priekopník moderného jazzu," hovorí Martin Valihora.


"Teším sa aj na talentovaného sedemročného basgitaristu Árona Hodeka, ktorý má už za sebou medzinárodné koncerty. Od staršieho brata, ktorý hrá na bicie, pochytil ako trojročný prvé muzikantské návyky. Ďalšou výraznou osobnosťou je kontrabasista, virtuózny muzikant Omer Avital, ktorý prichádza so svojim kvintetom. Je to invenčný a originálny muzikant a vizionársky skladateľ, ktorý posúva hranice jazzového výrazu. Avitalove kompozície siahajú od funky, grooves, dlhé veľké formy až po orchestrálne aranžmány, spája jazz s hudbou Blízkeho východu," približuje ďalšie hviezdy prvého bratislavského večera.

Hlavnou hviezdou podujatia je kamerunský basgitarista a spevák Richard Bona, ktorý sa predstaví v utorok 27. novembra v Žiline a o deň neskôr v bratislavskom Istropolise. Okrem neho v oboch mestách vystúpi aj obmenené trio Šebana a Valihoru, tentokrát s legendárnym českým kontrabasistom Miroslavom Vitoušom. V Bratislave sa fanúšikovia 28. novembra môžu tešiť aj na Kurt Rosenwinkel Trio.

Program jesenného vydania One Day Jazz Festivalu 2018:

18. 11. - Košice, Fuga - Šeban, Balzar, Valihora Trio (SK/CZ)

19. 11. - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note - Šeban, Balzar, Valihora Trio (SK/CZ)

25. 11. - Bratislava, Ateliér Babylon - Oskar Rózsa Partnership Unlimited (SK/CZ), Seamus Blake and The French Connection (USA), Omer Avital Qantar (IL) 

27. 11. - Žilina, Mestské divadlo Žilina - Šeban, Vitouš, Valihora (SK), Richard Bona (USA) 

28. 11. - Bratislava, Istropolis - Šeban, Vitouš, Valihora (SK/CZ), Kurt Rosenwinkel Trio feat. Dario Deidda a Gregory Hutchinson (USA), Richard Bona (USA) + Áron Hodek (SK)


Redakciu Hudba.sk informovala za organizátorov PR manažérka Nora Krchňáková z NK Factory. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: koláž Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Andrej Šeban, Martin Valihora, Oskar Rózsa