Hudobný projekt Tante Elze, za ktorým stojí slovenská hudoníčka Veronika Seppová, uvádza na trh debutové EP s názvom Keď nevieš kam z konopí. Novinka zaznamenáva obdobie, ktoré je hudobne zakonzervované do piatich skladieb tvoriacich hudobný denník so spomienkami na ťažšiu životnú etapu. EP vydáva digitálne nové vydavateľstvo go2stage.

Všetky skladby na EP sú v anglickom jazyku, výnimku tvorí iba slovenská pieseň Keď nevieš kam z konopí. Tante Elze v nej zhudobnila text Juraja Raymana. Autorkou ostatných textov a hudby je však samotná interpretka. "Predtým som skladala najmä slovenské pesničky, bola som hravý a mierne naivný typ človeka, no nastal zlom v mojom živote. Bandmaster je prvou pesničkou, ktorá znamenala prelom v mojej tvorbe," hovorí o jednej zo svojich prvých zverejnených skladieb Veronika.

Jednotlivé piesne na EP pochádzajú z obdobia, keď mala hudobníčka 18-21 rokov. V piesňach sa objavuje túžba po poznaní o živote i pocity bezvýchodiskových myšlienok. "Emocionálne sú už dnes pre mňa tie texty vzdialenejšie, keďže vznikli pred pár rokmi. Angličtina vtedy bola jednoduchším prostriedkom na to, aby som vyjadrila, ako som sa cítila a nevyznelo to neprirodzene," prezradila Seppová, ktorá však v súčasnosti tvorí najmä v slovenskom jazyku.

Hlavným prvkom v hudbe Tante Elze je klavír. Veronika pracovala s vrstvenými vokálmi, jemné aranžmány vyskladala zo syntetizátora a procesovaných zvukových vrstiev. Najmonumentálnejšie podľa jej slov pôsobí elektronická skladba Swalloving, ktorá je postavená na silných beatoch. Vizuál nového EP tvorí fotografia Denisy Slávovej, graficky obal upravil Marek Lečko. O mix a mastering sa postaral Dominik Suchý.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Regina Annušová, PR manažérka go2stage.

Foto: Stano Klačanský