Projekt Vlada Ďurajku patrí dlhodobo k tomu najpozoruhodnejšiemu, čo slovenská nezávislá a elektronická scéna ponúka. Naživo Autumnist vystupuje len veľmi zriedka, v nasledujúcich týždňoch však bude možnosť ho vidieť v slovenských a českých kluboch v rámci turné k novému albumu Sound of Unrest. Štartuje už dnes večer v Žiline.

Hudba Autumnist je hypnotickou zmesou najsúčasnejšej elektroniky s nadžánrovými presahmi ako manifestom. V širokospektrálnom mixe kombinuje ambient s hip-hopom či breakbeatom, hi-tech postupy s lo-fi popom, či bizarnú filmovú atmosféru s mimozemským folklórom.

Autumist voľne nadväzuje na predchádzajúci projekt Abuse, ktorého album The Great Outdoors (Deadred Records, 2004) obdržal množstvo pozitívnych ohlasov na Slovensku aj v zahraničí. Nasledujúci album pod novým názvom The Autumnist (Deadred / Starcastic, 2009) získal ocenenie Radio_Head Award za Najlepší album roka podľa kritikov. Posledný album Sound Of Unrest (Deadred Records / Starcastic Records, 2013) charakterizuje odklon od zvukových štruktúr k pesničkovejším formám s väčším priestorom pre hosťujúcich vokalistov.

Počas svojej histórie kapela odohrala koncerty v kluboch a festivaloch po Európe, no v roku 2004 počas miniturné v USA vystúpila aj na známom festivale SXSW v Austine. Predskakovala viacerým významným zahraničným interpretom ako Laika, Cinematic Orchestra, či Recoil, na ktorého bratislavský koncert si ju vybral za predskokana osobne Alan Wilder. Šéfa kapely, Vlada Ďurajku, na pódiu dopĺňa trenčianska hudobná mafia: Juraj Kocnár (gitara, Slowlick), Matúš Homola (bicie, Nylon Union), Martin Turzík (basgitara, Nylon Union) a Peter Kohout (saxofón a klarinet, Bez ladu a skladu).

Autumnist - Tour Of Unrest 2014:

17. 1. - Žilina, Stanica
18. 1. - Banská Bystrica, Záhrada CNK
24. 1. - Trenčín, Klub Lúč
25. 1. - Piešťany, Žiwell
30. 1. - Košice, Tabačka
31. 1. - Prešov, Wave
01. 2. - Považská Bystrica, B2
07. 2. - Bratislava, Fuga (lístky v predpredaji exkluzívne na Predpredaj.sk)
27. 2. - Brno, Kabinet Múz
28. 2. - Praha, Pilot Klub


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Martin Turzík z vydavateľstva Deadred Records. Viac na www.autumnist.com
a www.deadred.sk.

Foto: Miroslav Hudák

Súvisiaci interpreti: Autumnist