40-členný orchester, 20-členný spevácky zbor a traja členovia skupiny Inekafe. Jej fanúšikovia v stredu v Bratislave zažili jediný slovenský koncert v tejto podobe a podľa reakcií to bol zážitok, ktorý by si určite radi zopakovali. Kapela si však k svojmu 25. výročiu len dve vystúpenia so symfonikmi, to druhé sa uskutoční už dnes večer (17.1.) v Prahe.

Po kapele Desmod, Mirovi Žbirkovi, Rytmusovi, Lucii Bílej či Tomášovi Klusovi sa s veľkým symfonickým telesom spojila ďalšia populárna kapela, ktorej tvorba s klasikou nemá veľa spoločného. Tento trend je v posledných desaťročiach populárny aj vo svete a veľký fanúšikovský úspech majú vždy aj slovenské a české projekty tohto druhu. Výnimkou nebola ani skupina Inekafe, ktorá v stredu oslávila svoju štvrťstoročnicu vo vypredanej hale Národného tenisového centra.

Spevák a gitarista Vratko Rohoň, bubeník Dodo Praženec a basgitarista Vlado Bis zahrali so 40-členným orchestrom z Prahy prierez celou svojou diskografiou a na posilnenie mohutnosti refrénov si prizvali aj 20-členný zmiešaný spevácky zbor Tirnavia z Trnavy. Ten v mnohých skladbách dopĺňal aj niekoľkotisícový zbor spievajúcich fanúšikov. Na klavíri sa predstavil Peter Preložník.


"Chceli sme posunúť našu tvorbu na najvyššie poschodie hudby. Pre nás je tým najvyšším poschodím symfonický aranžmán. Som nadšený a veľmi rád, že sa emócie z hudby preniesli aj na našich fanúšikov. Ešte teraz mám husiu kožu. Podarilo sa nám dať dokopy úžasný tím ľudí, ktorí dali do tohto projektu kus srdca. Takýto pocit som ešte nezažil," neskrýval Vratko Rohoň svoju radosť po koncerte. 

Program koncertu tvorilo 27 skladieb, medzi ktorými nechýbali hity Sínus dopadu, Spomienky na budúcnosť, Ružová záhrada, Kašovité jedlá či Ráno. Niektoré skladby, ako napríklad Právo na šťastie, Je tu niekto? alebo Čas beží, odohral len symfonický orchester. Nadšení diváci odmenili kapelu viacnásobným standing ovation, za čo boli odmenení prvým prídavkom v podobe pesničiek Mojich najlepších 15 rockov a Záverečná. V inštrumentálnej podobe odznela na záver aj úplná novinka, ktorú Inekafe zverejní už čoskoro. Celá zostava sa musela na pódium vrátiť dvakrát, aj napriek tomu, že v notových partitúrach sa už s ďalšími prídavkami nepočítalo.

Inekafe s orchestrom, NTC, 15.1.2020 Zdroj: Vít Fila

Speváci v zbore vyrastali na Inekafe

Skladby pre symfonický koncert zaranžoval český skladateľ Lukáš Sommer, ktorý sa na koncerte predstavil v úlohe dirigenta. "Mám obrovskú radosť, že sa nám to podarilo. Už od začiatku sa mi páčilo, že Vratko do tohto projektu dáva srdce. Chystali sme to rok, a tak sme mali čas doladiť všetky detaily. Boli sme v dennom kontakte. Postupne, ako som skladby aranžoval, tak mi tiež prirastali k srdcu, a preto som sa rozhodol, že koncert budem aj dirigovať. Teším sa z výsledku. Bol som prekvapený, že keď sme hrali ako orchester, tak si fanúšikovia spievali a skladby hneď spoznávali," hovorí skladateľ.

"Spolupráca bola perfektná, absolútne sme si sadli a od začiatku to iskrilo. Aj keď naživo sme sa videli len pred pár dňami, rok sme si volali, mailovali a posielali MP3. Lukáš je podľa mňa extrémne talentovaný a veľký makač. A zboristi sú v podstate punkáči, poznali slová našich pesničiek. Niektorí na našej kapele vyrastali a mali perfektný prístup k celému projektu," dodáva Vratko Rohoň.

Inekafe s orchestrom, NTC, 15.1.2020 Zdroj: Vít Fila

Kapela si počas príprav koncertu dala záležať aj na jeho technickej vybavenosti. V NTC vystúpila na najväčšom pódiu vo svojej histórii, ktoré doplnila kvalitnou zvukovou aparatúrou, svetlami a LEDkami. Aj vďaka tomu boli reakcie fanúšikov nadšené a mnohí sa vyjadrili, že Inekafe posunuli svoju latku na vyššiu úroveň.

Skupina Inekafe vznikla v roku 1995 ako jedna z garážových kapiel v Bratislave na Prístavnej ulici. Dnes má na konte sedem radových albumov, dve výberovky, jedno Live dvoj-DVD a viac ako 100-tisíc predaných nosičov. "Tých 25 rokov strašne rýchlo ubehlo. Máme za sebou sedem albumov, vyše 1500 koncertov a množstvo videoklipov. Bola to jazda, boli tam pekné aj turbulentnejšie obdobia. Dokonca sme sa rozpadli. Toto celé nás však formovalo. My sme nič nekalkulovali a neplánovali. Nech robí kapela čokoľvek, ak to robí zo srdca a ľudia tomu veria, tak to robí dobre a je to jej cesta," uzavrel líder skupiny.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Vít Fila

Súvisiaci interpreti: Inekafe