Najznámejší slovenský orchester, ktorý sa venuje jazzovej hudbe 20. a 30. rokov - Bratislava Hot Serenaders, zavítal začiatkom januára už po štvrtýkrát na územie Ruskej federácie.

Po vypredanom novoročnom koncerte v Slovenskom rozhlase sa Bratislava Hot Serenaders aj s originálnymi dobovými nástrojmi letecky presunuli do Petrohradu, kde 3. a 4. januára odohrali dva koncerty. Ďalej pokračoval v púti za ruskými poslucháčmi nočným vlakom do Nižného Novgorodu. Sála z 18. storočia bola opäť plná vďačných poslucháčov, ktorí výkon orchestra ocenili standing ovation. To bolo napokon pravidlom na všetkých koncertoch, čo prekvapilo aj domácich organizátorov - ruské obecenstvo totiž považujú za konzervatívne. Povesť ruského publika však orchester doslova zbúral na poslednom koncerte v Soči, kde sa z publika ozval pokrik "molodci" azda po prvý raz v histórii Zimného divadla postaveného v roku 1937.

Predtým ešte páni z orchestra a očarujúce dámy zo Serenaders Sisters uviedli do varu ešte divákov v Kazani (Tatarstan). Toto mesto sa tak stalo zatiaľ najvýchodnejším miestom vystúpenia v takmer 30-ročnej histórii orchestra. Po 14-hodinovej ceste už obligátnym nočným vlakom nasledoval koncert v Moskve v Divadle piesne a tanca, kde orchester okrem divákov prekvapil aj domácich organizátorov. V tomto divadle totiž počas sviatkov denne odohrajú tri predstavenia. V deň koncertu orchestra Bratislava Hot Serenaders sa posledné predstavenie skončilo len pár desiatok minút pred plánovaným začiatkom koncertu, ten sa však aj napriek časovej tiesni začal včas. Domáci sa vyjadrili, že taký zohratý, profesionálny a bezproblémový orchester ešte nezažili.

Nečakaná komplikácia na letisku

Rovno zo sály smerovali členovia BHS na letisko, odkiaľ sa v nočných hodinách opäť so všetkými nástrojmi letecky presunuli do Soči. Tu mal nasledovať šťastný koniec, s výpočtom všetkých úspechov a s poďakovaním Fondu na podporu umenia - orchester nacestoval rôznymi dopravnými prostriedkami takmer 10-tisíc kilometrov a hral pre viac ako tritisíc poslucháčov v šiestich mestách Ruskej federácie počas šiestich dní a v každom žal úspechy.

Odlet zo Soči domov sa však zmenil na drámu. Niektorý zo zamestnancov ruskej agentúry podcenil podmienky vybratej leteckej spoločnosti a tá odmietla zobrať malé hudobné nástroje na palubu. Situácia bola jasná: buď riskovať zničenie nástrojov nevyčísliteľnej hodnoty medzi kuframi alebo neodletieť. V stresovej situácii, keď prišla výzva na okamžitý presun k odletovej bráne, padlo rozhodnutie. Nástroje zostávajú v Soči a orchester odlieta do Moskvy. Celé doobedie nebolo jasné, ako sa situácia vyrieši. Dvaja páni z orchestra sa obetovali a zostali v Soči na pomoc spevákovi a manažérovi orchestra Milošovi Stančíkovi. Nik netušil, kedy sa dostanú domov. Vyzeralo to dokonca tak, že je ohrozený aj nasledujúci koncert orchestra v Bratislave.

Bolo treba hľadať núdzové riešenie, a tak prišlo na rad plánovanie trasy na cestu požičanou dodávkou okolo Čierneho mora cez Rumunsko a Maďarsko. Nakoniec však prišla dobrá správa. Iná letecká spoločnosť ponúkla riešenie za cenu rôznych ústupkov, mastných príplatkov a "úplatku" v podobe CD orchestra - let do Moskvy. Tam sa celý postup zopakoval a v nočných hodinách nástroje aj s troma vyčerpanými hudobníkmi pristáli vo Viedni.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Matej Šálek.