"Pôvodne sme dúfali, že sa zapojí aspoň zopár krčiem a zopár kapiel," hovoria členovia organizačného tímu festivalu Pohoda, ktorí volebný mesiac na Slovensku spestrili unikátnym podujatím s dôležitým spoločenským odkazom. Napokon sa z maratónu koncertov pod názvom Slovenská krčma stala akcia, ktorá je počtom vystúpení porovnateľná s Pohodou.

Počas uplynulých dvoch týždňov - od 3. do 16. februára - odohralo viac než 150 kapiel v rámci 114 podujatí vo vyše 100 krčmách naprieč celým Slovenskom spolu takmer 200 vystúpení. Atmosféru koncertov ste mohli v piatok 14. februára sledovať aj prostredníctvom unikátneho živého prenosu z 15 krčiem, pričom spolu s festivalom Pohoda ho na Facebooku vysielali aj stránky Hudba.sk, Aktuality, .týždeň, Denník N, Noizz, Artforum a Zomri.

Práve v piatok do jednej z krčiem, konkrétne v Beckove, kde vystúpila skupina Bad Karma Boy, zavítala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. O tom, že príde festival podporiť svojou účasťou na jednom z koncertov, nevedeli ani samotní organizátori. Šéf Pohody Michal Kaščák bol v tom čase v úplne inom meste, kde vystupoval s kapelou Vydrapená Bužírka Punk System (VBPS), ďalší členovia tímu boli zase zaneprázdnení spomínaným "multistreamom" z viacerých podnikov.

Festival skončil, odkaz zostáva

Myšlienkou podujatia bolo vymedziť sa voči vyjadreniu bývalého premiéra Roberta Fica, ktorý sa zastal ex-poslanca Milana Mazureka slovami, že s jeho rasistickými výrokmi o Rómoch, za ktoré bol odsúdený, súhlasia všetci hostia ktorejkoľvek krčmy na Slovensku. Zapojené krčmy, hudobníci a najmä návštevníci koncertov počas dvoch týždňov ukázali, že väčšina návštevníkov krčiem na Slovensku nie sú rasisti a nestotožňujú sa s fašistickými názormi.

"Festival Slovenská krčma sa skončil, no jeho odkaz ostáva. Nesúhlasíme s delením občanov na kaviareň a krčmu. Chodíme do jedných aj do druhých a v krčmách i kaviarňach stretávame úžasných ľudí. Všetci, ktorí sa zapojili, zahrali či prišli, odkázali bývalému premiérovi i ex-poslancovi, čo si myslia o ich videní sveta. Sú rôzne spôsoby, akými môžeme odmietnuť šírenie nenávisti a rasizmus. My sme zareagovali tak, ako vieme - zorganizovali sme koncerty, i keď v tomto prípade sme ich skôr dohodli a organizovali si ich už samotní krčmári a umelci. Aj preto všetkým patrí veľká vďaka," odkazuje tím festivalu Pohoda.

Samotný autor nápadu Michal Kaščák navštívil osem koncertov Slovenskej krčmy ako návštevník či aktívny muzikant (okrem VBPS vystúpil aj so skupinou Bez ladu a skladu). Svoje dojmy z festivalu zhrnul takto: "Vážim si každého, kto sa akokoľvek zapojil. Toľko nadšenia a vzájomnej pomoci sa vidí málokedy. Obzvlášť si vážim krčmy - my muzikanti prídeme na jeden večer, krčmy ale ostávajú na mieste. Som rád, že je na Slovensku toľko odvážnych ľudí. Páčilo sa mi, že sme mali zastúpené staré i mladé kapely, od klasiky po tvrdý metal, muzikantov z celej krajiny, obdivujem odvahu sólo muzikantov, ktorí sa postavia v krčme a hrajú. Zažili sme veľa silných momentov, spomeniem vyberanie 'do šiltovky' v Námestove, kde sa na opravu zničeného židovského cintorína vyzbieralo medzi oravskými pankáčmi 200 eur. Ďakujem všetkým, verím, že rasistom a fašistom nedovolíme ovládnuť našu krajinu - a samozrejme ani jej kaviarne či krčmy."

Ďalšie články, fotky či videá z koncertov postupne pribúdajú na Facebook evente Slovenská krčma.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Pohody Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.