Slovenský gitarista a skladateľ Michal Bugala uvedie koncom marca na trh druhý sólový album s názvom Y. Pokrstí ho v pondelok 26. marca v bratislavskom Nu Spirit Clube na Šafárikovom námestí. Krst CD bude spojený s koncertom formácie, v ktorej momentálne spoluúčinkujú Jure Pukl (tenorsaxofón), Štefan "Pišta" Bartuš (kontrabas) a Martin Valihora (bicie nástroje, perkusie).

Spolu s poslednými dvoma menovanými Bugala absolvuje po slovenských kluboch turné pod názvom Michal Bugala New Trio: Y Tour 2012. Šnúru odštartujú už dnes v Michalovciach a postupne sa predstavia aj v Košiciach, Žiline, Ružomberku, Trnave, Piešťanoch a Nitre. Bugalov druhý sólový album Y opäť obsahuje výlučne originálne kompozície, no tentokrát sa skladá z dvoch častí. Polovicu skladieb nahral v novembri 2011 počas celoslovenského turné s hudobníkmi medzinárodného formátu ako Jure Pukl, Vicente Archer alebo Damion Reid. Zvyšok dokončil koncom februára v Brooklyne spolu so slovenským bubeníkom Martinom Valihorom a ďalšou hviezdou svetového džezu, basistom Reubenom Rogersom.

Michal Bugala - Y Samples

Gitarista, skladateľ a producent Michal Bugala (1982) vyštudoval gitaru na Jazzovom Inštitúte Universität fur Musik und darstellende Kunst v Grazi, v rámci štúdia absolvoval workshopy s americkými džezmenmi. Je členom hudobných skupín FuseJazz, Juraj Griglák Company a Bass Inferno, Oskar Rózsa Partnership Unlimited, Martin Valihora Group či Marcel Palonder & Tango Ultimo. Spolupracoval na albumoch spevákov Anity Soul, Kataríny Hasprovej, Richarda Müllera, Roba Opatovského, Janka Lehotského, Davida Kollera či Martina Chodúra. Príležitostne spoluúčinkuje aj so Slovenským komorným orchestrom v Žiline a s Trnavským komorným orchestrom. V závere roka 2008 založil vlastnú formáciu pod názvom Michal Bugala Group. Vo februári 2011 vydal debutový album s názvom 1st Touch.

Michal Bugala New Trio - Y Tour 2012:
17.03. - Michalovce / Caffe Barrique
18.03. - Košice / Bernard Club
19.03. - Žilina / Cafe Tosca
20.03. - Ružomberok / Čajovňa Relax
22.03. - Trnava / MaxGallery
23.03. - Piešťany - ArtJazz Gallery
24.03. - Nitra - Music a Cafe
26.03. - Bratislava - Nu Spirit Club (+ Jure Pukl)

Zdroj: SITA, TASR
Fotografie poskytol Michal Bugala