Jedna z najvýznamnejších osobností slovenskej populárnej hudby Pavol Hammel strávi prvú polovicu apríla cestovaním za svojimi fanúšikmi po celom Slovensku. Koncom minulého roka vydal pod názvom Z pekla šťastie svoj v poradí už 37. album a k viac ako tisícke doteraz odohraných koncertov pridá tento rok tridsiatku ďalších.

Pavol Hammel sa na hudobnej scéne pohybuje už viac ako polstoročie a málokto poznamenal slovenskú i českú hudobnú scénu tak významne ako práve on. Začiatkom 60-tych rokov založil legendárnu skupinu Prúdy a postupne s ňou vydal nezabudnuteľné a do dnešných dní kritikou i fanúšikmi vysoko oceňované albumy Zvonky zvoňte, Zelená pošta, Na II. programe sna, Šľahačková princezná, Stretnutie s tichom, Čas malín a ďalšie. S Mariánom Vargom sa ako autori hudby podpísali aj pod prvý slovenský rockový muzikál Cyrano z predmestia.

Hammel je aj autorom hudby úspešného baletu pre Slovenské národné divadlo Everest. Amatérsky sa venuje aj výtvarnému umeniu a nie je prekvapením, že aj na tomto poli žne úspechy a vystavuje pravidelne doma aj v zahraničí. Momentálne sa venuje tiež promotérskej činnosti a je spolumajiteľom úspešnej umeleckej agentúry. No v pamäti väčšiny z nás sa, napriek šírke záberu jeho činností, pri vyslovení mena Pavol Hammel okamžite rozozvučia hity ako Medulienka, Čierna ruža, Smutná ranná električka, Mladosť, Kamalásky, Cirkus leto, ZRPŠ či Učiteľka tanca. Sú dokladom toho, že Pavol Hammel bol vždy tvorcom pesničiek, ktoré sa zapísali do zlatého fondu slovenskej populárnej hudby. A zostal ním dodnes.


Silná slovensko-česká zostava

S úplne novými piesňami z nedávno vydaného albumu Z pekla šťastie, na ktorom sa textársky podieľali Kamil Peteraj, Milan Lasica a Vlado Slivka, ale aj s pesničkami, ktoré sám radí medzi svoje "Best of", sa Pavol Hammel predstaví aj na plánovanej koncertnej šnúre. Na koncertoch ho bude doprevádzať kapela zložená z vynikajúcich a Hammelovi hudobne blízkych muzikantov v obsadení: Juraj Burian (gitary), Petr Tichý (kontrabas), Vítek Pospíšil (klávesy), Michal Pajdiak (bicie) a ako špeciálny hosť sa turné zúčastní aj Andrea Zimányiová (spev). 

Prvá, jarná časť Z pekla šťastie Tour 2016 obsiahne desať miest. Začína sa v autorovom dlhoročnom pôsobisku Bratislave - Devíne, potom sa presunie na východ Slovenska do Stropkova, Košíc a Prešova, pokračuje v Lučenci, Skalici, Piešťanoch a záver jarnej časti bude patriť západnému Slovensku - Bratislave, Nitre a Trnave. Po jarnom slovenskom turné plánuje s novým albumom precestovať aj Českú republiku.

Jarná časť Z pekla šťastie Tour 2016:

2. 4. - Bratislava - Devín, Dom kultúry Devín
3. 4. - Stropkov, Mestské kultúrne stredisko
4. 4. - Košice, Stará radnica
5. 4. - Prešov, Kino SCALA
6. 4. - Lučenec, Divadlo B.S. Timravy
7. 4. - Piešťany, Dom umenia (+ vernisáž výstavy obrazov Pavla Hammela) 
11. 4. - Skalica, Dom kultúry
12. 4. - Bratislava, Ateliér Babylon
13. 4. - Nitra, Nájomná jednotka 210
14. 4. -Trnava, A Café​ Arena

Vstupenky:  Predpredaj.sk 

Vypočujte si Hammelov nový album na Deezeri:


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Beata Rožárová.

Foto: Vladimír Yurkovič

Súvisiaci interpreti: Paľo Hammel