Bratislavská skupina Karpina uvedie 18. apríla v bratislavskom MMC na Štupel Feste naživo novinku Biomatky, ale aj novú verziu piesne Dr. Fico. Autorom nového textu je Peter Deák. Karpina nezostane nič dlžná svojej povesti recesistickej kapely a na Štupel Fest si pozvala aj Pala Lászla, reálnu postavu, podľa ktorej vznikla kultová skladba kapely.

"Pieseň Dr. Fico vznikla ešte v roku 2006 na vtedy aktuálnu politickú situáciu. V pôvodnom texte sa spieva, že od júla tu vládne Dr. Fico. Spomíname v ňom aj Mečiara a Slotu, ktorí už dávno nie sú v politike. Preto sme sa rozhodli, že ho prerobíme na súčasnú politickú situáciu. Detaily zámerne prezrádzať nebudem, pretože aktuálna verzia piesne Dr. Fico vzor 2019 odznie na našom koncerte a je to jedno z prekvapení, ktoré pre našich fanúšikov pripravujeme," hovorí líder Karpiny Peter Deák o skladbe, ktorá je hudobne v podstate coververziou slávnej Macareny.

Jedna z najstarších piesní skupiny Karpina sa volá Palo Lászlo. Skladba vznikla na základe reálne žijúcej osoby z Bratislavy, ktorá má za sebou veľmi pestrý životný príbeh. "Palova životná cesta je pretkaná alkoholom a to je hlavný dôvod jeho neuveriteľných príhod. Palo Lászlo už raz v dávnej minulosti navštívil ako hosť náš koncert. Pamätám si, že mnohí ľudia vtedy neverili vlastným očiam, a až keď ho videli naživo, uverili v jeho existenciu. Mám pre našich fanúšikov dobrú správu. Podarilo sa mi s Palom skontaktovať a prisľúbil, že príde ako hosť zatancovať do piesne Palo Lászlo. Tak dúfame, že to vyjde, lebo Palo je nevyspytateľný a jeho účasť je vždy neistá," vysvetľuje Deák.


Nový program s obnovenou zostavou

Karpina si pripravila pre fanúšikov nový program, ktorý odpáli práve na Štupel Feste. Kapela sa predstaví v obnovenej zostave, ktorú tvoria okrem speváka Petra Deáka tvoria Peter Guláš (basgitara), Samuel Blecha (gitara), Adam Vajner (gitara), Achilleas Sdoukos (gitara) a Viktor Gieci (bicie).

Okrem Karpiny na Štupel Feste vo štvrtok 18. apríla vystúpia skupiny Horkýže Slíže, Plexis, Gulerváč a Partyzáni. "Nápad na benefičný koncert Štupel Fest vznikol v rámci častých návštev našej partičky na rockových koncertoch a festivaloch. Pri jednej zakcií sme sa dostali k debate na tému prečo ľudia zbierajú plastové vrchnáky - štuple z PET fliaš - pre zdravotne postihnuté deti a čo s nimi robia. Po zistení ako tento systém podpory detí funguje, sme sa rozhodli, že zorganizujeme benefičný koncert punk-rockových kapiel, z ktorého výnos poputuje k vybraným deťom," vraví jeden z organizátorov Štupel Festu Juraj Bilčík.

"Deti sme vybrali na základe finančnej náročnosti rehabilitácií, ktoré musia podstupovať. Radi by sme na akcii dosiahli takú účasť, aby mohlo každé jedno z detí okamžite absolvovať pre neho vhodnú rehabilitáciu," konštatuje Bilčík.

Vstupenky na Štupel Fest:  


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Nora Krchňáková z NK Factory. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Veronika Klimonová

Súvisiaci interpreti: Karpina