Americká rocková kapela R.E.M. nemá v pláne obnoviť činnosť. V rozhovore pre magazín Rolling Stone to uviedol basgitarista Mike Mills. "Za naším rozhodnutím ukončiť činnosť nebolo nič iné, než to, že sme chceli skončiť. Žiadne drogy, žiadne spory, žiadne právne problémy. Jednoducho bol čas to ukončiť," uviedol.

"Nápad skončiť a nedať sa potom dokopy, aby sme absolvovali turné, sa nám zdá celkom príťažlivý. Pochybujem, že niekedy ešte uvidíte R.E.M. na turné. Na druhú stranu som však minule hral v New Yorku s gitaristom Peterom Buckom, takže vtipné veci sa stávajú. Absolútne nikto nedokáže predpovedať budúcnosť. V súčasnosti však nemáme žiadne plány dať R.E.M. znova dokopy. Ale budúcnosť je zvláštne miesto. Zajtra nás môže zasiahnuť meteor, ale to je podľa mňa veľmi nepravdepodobné," vyhlásil Mike Mills.

R.E.M sa rozpadli v septembri 2011. "Jeden múdry muž raz povedal, 'Umením na párty je vedieť, kedy z nej odísť'. Spoločne sme vybudovali niečo výnimočné. Dokázali sme to. Teraz však musíme odísť," uviedol vtedy spevák Michael Stipe. V novembri 2011 sa s fanúšikmi rozlúčili výberovkou Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982 - 2011.

Biografia

Kapela z amerického mesta Athens debutovala na scéne albumom Murmur (1983), ktorý obsahoval aj ich prvý singel Radio Free Europe. Nasledovali úspešné albumy ako Out Of Time (1991), Automatic For The People (1992), Monster (1994), New Adventures In Hi-Fi (1996), Up (1998) či Reveal (2001). Poslednou, v poradí pätnástou štúdiovou nahrávkou formácie z Georgie je album Collapse Into Now (2011).

Skupina R.E.M., ktorú za jeden zo svojich vzorov považoval aj Kurt Cobain z Nirvany, predala počas 31 rokov na celom svete viac ako 70 miliónov nahrávok a na konte má hity ako Losing My Religion, Shiny Happy People, Everybody Hurts, Imitation of Life či Leaving New York. Získali množstvo ocenení vrátane troch cien Grammy a dvoch Brit Awards. V roku 2007 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Zdroj: SITA (Nme.com, archív)
Foto: AP Photo/Frank Franklin II

Súvisiaci interpreti: R.E.M.