Album zvolenskej bluesovej kapely ZVA 12-28 Band Šibenica frajerka je štvrtým, čisto autorským albumom lídra, originálneho autora piesní, gitaristu a speváka Norberta Červenáka. Album prináša humor i nádej.

ZVA 12-28 Band sa so svojím melodickým a rytmickým poňatím, celkovým zvukom kapely a rukopisom Nora Červenáka vymykajú z typického stredoeurópskeho blues-rockového klišé. Piesne vychádzajú z pôvodnej bluesovej tradície, ale využívajú i moderné a originálne prvky shuffle & boogie, funku s autentickými slovenskými textami, ktoré sú síce drsné, ale aj o láske, samote, zrade, alkohole. Tieto príbehy prežívajú rôzni outsideri alebo komické postavičky bežného ľudského života. Kapela, ale na otázku, či v ich textoch víťazí skôr démon alkoholu alebo láska, odpovedá svojsky - nadhľad a humor.

Červenák na aktuálnom albume Šibenica frajerka, ktorý sa nahrával v štúdiu Indies, čiastočne reflektuje svoj pobyt v Česku. Reálie a historky prežité v charizmatickom a inšpiratívnom prostredí mesta Tábor vykresľuje do sugestívnych obrazov, je nad vecou a vtipne popisuje občas ťažké situácie každodenného života. Texty sú realistickým a napriek tomu veselým obrazom toho, čo ho tešilo či štvalo, kým hudobne je album opäť originálnou inováciou bluesového vyjadrenia otvorenou širokému spektru hudobných vplyvov.

Vypočujte si titulnú pieseň albumu:



Ako dodáva člen kapely a bubeník Peter Krško, na novom albume je možné vysledovať ešte jeden odkaz na Českú republiku: "Podľa mňa sú na albume aj piesne, ktoré sú ovplyvnené myšlienkami a atmosférou českého undergroundu." Všetky tieto atribúty však kapela spracovala po svojom a svojou poctivosťou a filozofiou doplnila v nezameniteľný výsledok. Do tretice je tu spojitosť s Českom v podobe vydavateľa. No hoci album vyšiel pod hlavičkou brnianskeho nezávislého vydavateľstva Indies Scope, veľkou mierou k jeho vydaniu dopomohli aj priatelia kapely a partneri. Originálny booklet má na svedomí Slávka Prevendarčíková.

Kapela novinku pokrstí v domácom prostredí - v Dome kultúry ŽSR vo Zvolene. Spolu so "Zetvéáčkom" sa 12. júna po 19:30 na pódiu predstavia spriatelené zvolenské kapely Pančuchy Eleny Hríbovej a B & The Moneymakers. Vstupenky sú k dispozícii v predpredaji v Informačnom centre mesta Zvolen na Nám. SNP 21/31. Ešte pred zvolenským krstom sa kapela predstaví aj v Prešove (29.5.) a v Košiciach (30.5.).

Biografia  

V roku 2015 uplynie už 25 rokov od vzniku a prvého koncertu tejto kapely, celú dobu sa lídrovi Norbertovi Červenákovi o basový kontrapunkt stará brat Laco Červenák, desať rokov mu rytmicky kryje chrbát hráč na bicie nástroje Peter Krško a už päť rokov do kapelového kotla intenzívne prikladá huslista Stanislav Fakan

Vydavateľsky je skupina ZVA 12-28 Band činná najmä posledných desať rokov. Na konte má tri autorské albumy: Hrubá múka (2005), Za fúzy ma poťahaj (2007) a Z ruky zobať (2010). Každý z nich bol ovplyvnený okrem typickej bluesovej modality i slovenským folklórom. Okrem štúdiových albumov vydala formácia v roku 2002 i úspešný živák Live in Stará Pekárna a v roku 2012 dokumentárne DVD Live in Kazačok.

Počas svojej existencie získala kapela niekoľko ocenení. Medzi tie najzaujímavejšie patria ocenenia Slovenskou bluesovou spoločnosťou, napríklad Oceánie pre Nora Červenáka Bluesman roka 2002, ktoré v rokoch 2007 a 2010 získala i celá kapela. Najväčšiu radosť má kapela zo záujmu fanúšikov o jej pôvodnú tvorbu. Ročne absolvuje 50 až 60 koncertov prevažne na klubovej a festivalovej pôde na Slovensku a v Čechách, vystúpila však už aj v Poľsku, Rakúsku a v Nemecku.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytli Silvia Turnerová, Přemysl Štěpánek z Indies Scope a Tomáš Kršňák z agentúry ProMusic.