Slovenskú kapelu Chiki Liki Tu-a po jarnej sérii klubových koncertov čaká nabité festivalové leto. Otvoria ho už tento týždeň vystúpenia na banskobystrickom festivale Rockscape (19.6.) a pred domácim publikom na Dobrom festivale Prešove (20.6.). Skupina následne odcestuje do Francúzska, navštívi tiež Holandsko.

Fanúšikovia si podľa slov basgitaristu Martina Višňovského užijú obmenený program v porovnaní s tým klubovým. "Odznie väčšina noviniek, no problém je ten, že môžeme hrať len hodinu. Keď sme boli mladí, tak sme sa tešili, že budeme hrať len hodinu, ale teraz to chceme naopak. Keďže pôjde o festivaly, znamená to pre nás, že musíme dostať ľudí do varu už od začiatku," uviedol Višňovský.

Na Vrbovských vetroch sa k nim pridá aj bývalý člen zoskupenia, trombonista Tomáš Paľo, špeciálnu príchuť bude mať aj domáci sobotný koncert na Dobrom festivale.  Skupina sa predstaví sa aj na festivaloch Rockscape, Pohoda a Vrbovské vetry či Beseda u bigbítu, ktorá sa koná v Českej republike. Zoznam všetkých letných koncertných termínov kapely je dostupný na webstránke www.chikiliki.sk.


Na jeseň chystajú CD+DVD box aj ďalšie koncerty

Chiki Liki Tu-a absolvovali na jar turné, na ktorom predstavili aj skladby z albumu Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. (2015). "Hneď ako sme urobili novú nahrávku, tak sme sa vrátili na určité miesta, kam sme už bežne nechodili, stretli plno ľudí, ktorí nám vrátili energiu. Očakávali sme strašných ľudí - v tom dobrom slova zmysle. Tie ksichty, ktoré nevidíš desať, dvanásť rokov sa zrazu zjavia pred tebou a ty si spomenieš na konkrétnu situáciu a všetko, čo sa tam dialo. To sú neuveriteľné veci, fakt humor. Zažili sme výborné turné," povedal ďalej basgitarista.

Na jeseň sa priaznivci formácie môžu tešiť na komplet pozostávajúci z piatich CD. Bonusom budú dve DVD z dvoch live koncertov. Aj túto časť roka strávi kapela na koncertných pódiách. Na turné by ich mohol sprevádzať aj spomínaný Tomáš Paľo. "Budeme o tom včas informovať, no teraz si užime leto," uzavreli členovia kapely.

Chiki Liki Tu-a vznikli v 90. rokoch minulého storočia v Prešove. Zloženie kapely prešlo niekoľkými zmenami. V súčasnosti sú jej členmi okrem spomínaného Martina Višňovského aj Ľuboslav Petruška a Tomáš Višňovský. Koncertovali vo Veľkej Británii, Francúzsku, Írsku, Belgicku, Švajčiarsku či Nemecku. Doteraz vydali nahrávky Nezatváraj Milan dvere (1998), Budeš musel vlasy na blond prefarbil (2000), Kysak (2002), Choďte sa hrať pred vlastný vchod (2003), Dvojkilometrový jeleň (2005) a už spomínaný album Slzy tvý mámy, Šedivý a spol.. Na konte majú hity ako Laska moja de si, Ďakujem, Kristina či Monte Carlo (...v šušťakoch).

Zdroj: SITA (PR - Edo Kopček, Chikiliki.sk, archív)
Foto: Jaro "Jaris" Vaľko

Súvisiaci interpreti: Chiki Liki Tu-a