Necelé štyri mesiace po videosingli Just Be You, ktorým Klára Vytisková v marci uviedla svoj druhý sólový album Love Is Gold, prišiel čas na ďalší singel a klip. Vznikol k duetu Gold, je plný rôznofarebných kvetov a hlavnú rolu v ňom hrajú Klára a Albert Černý, frontman skupiny Lake Malawi, ktorá vlani na Eurovízii obsadila pekné 11. miesto.

"Gold je duet, v ktorom každý z nás spieva sám sebe milostnú pieseň. Je to nosná skladba albumu o vnútornom dialógu, je o poklade, o láske, ktorá v nás drieme a my sa o ňu musíme starať ako o kvetinu. Pôvodne som si klip predstavovala v klube, ale keď za mnou prišli režisérka Veronika Jelšíková a kameramanka Veronika Donutková s nápadom na poetický kvetinový klip, úplne som sa nadchla," vysvetľuje Klára Vytisková pozadie vzniku videoklipu, na ktorom pracoval takmer kompletne dievčenský tím a ktorý skvelo podčiarkuje silu piesne.

"S Klárou sa poznáme už viac než desať rokov od doby kapiel Toxique a Charlie Straight. Mám radosť, že ma oslovila na duet a nebála sa na môj popud ľahko pozmeniť text. S producentom Viliamom Bérešom máme rovnaký vkus a bolo skvelé s ním a s Klárou pracovať. Na jednej session potom pridal gitaru i Jeroným Šubrt z Lake Malawi," hovorí o intímnom duete Albert Černý a s úsmevom dodáva: "Nakrúcanie klipu som si maximálne užil a prekvapilo ma, že sú na pľaci hlavne dievčatá a sekírujú ma... Vizuálny nápad so želatínou je každopádne skvelý a ešte k tomu som sa zamiloval do Klárinho a Romanovho auta. Vintage Volvo ma baví!"


Spoločne vystúpia na udeľovaní Andělov aj na dvojkoncerte v Prahe

Milou kuriozitou je, že Vytisková pri natáčaní využila kvety, ktoré pôvodne žiadne využitie nečakalo: "Moja sesternica má veľkú farmu na kvety Loukykvět, kde omylom vypestovali nevhodnú várku tulipánov pre viazanie kytíc a dala mi ich všetky k dispozícii. Bolo ich naozaj veľa! Po natáčaní sme ich rozdávali susedom," hovorí s úsmevom držiteľka ceny Anděl v kategórii Speváčka roka 2015.

Práve na tohtoročnom udeľovaní cien Anděl dvojica prvýkrát predstaví spoločnú skladbu v live prevedení. Ceremoniál, ktorý sa mal pôvodne konať už 31. marca, si napokon diváci budú môcť pozrieť túto sobotu, 20. júna. Nepôjde však o živý prenos. Vzhľadom na aktuálne opatrenia vznikali živé vystúpenia k 29. ročníku prestížnej hudobnej ankety v netypických priestoroch, ktorých sa dotkli vládne nariadenia ohľadne koronavírusu a museli byť dlhší čas uzatvorené. Konkrétne Klára a Lake Malawi nakrúcali unikátne medley spoločne s raperom Renne Dangom vo vypustenom bazéne plaveckého štadióna. Výsledkom je naozaj výnimočné vystúpenie, ktoré si môžete pozrieť v sobotu večer na ČT1.

Na záver roka, 25. novembra, sa dvojica fanúšikom konečne predstaví aj naživo na dvojkoncerte Kláry Vytiskovej a Lake Malawi v pražskom klube Roxy. Fanúšikovia si tam budú môcť vychutnať dva plnohodnotné koncertné sety, ktorých vrcholom by mal byť práve singel Gold. "Do Roxy ma to ťahá, vraciam sa tam rada a sama som tam zažila veľa skvelých koncertov. Teším sa na spoločnú energiu našich poslucháčov a fanúšikov Lake Malawi, bude to špeciálny večer," komentuje Vytisková pripravovanú jesennú šou.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za vydavateľstvo Supraphon poskytla PR manažérka Adriána Čahojová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Kryštof Zelenka