Hudba na konci sveta oslavuje svoj 17. ročník. Koncom júla ožije prírodné kúpalisko Baňa Lucia, ako aj neďaleké staré kino Hviezda. Prinesie aj známe mená či novú hernú zónu.

Festival Hudba na konci sveta vznikol v roku 2007 ako potreba oživiť zabudnutý kút bývalej baníckej oblasti Lucia Baňa v obci Jašov. Od svojho vzniku sa vyznačoval ako DIY, keďže jeho cieľom bola podpora začínajúcich kapiel a zoskupení, ale aj samotná organizácia, ktorá sa v minulosti robila bez akýchkoľvek skúsenosti. "Našou snahou bolo oživiť Baňu a priniesť trochu tvrdšiu hudbu. Počas rokov sa nám však festival vyvinul ako multižánrový a oslovuje ďalších nových návštevníkov," vysvetľuje hlavný organizátor a "otec" festivalu Marcel Tatranský.

Aj tento rok prinesie festival pohodu v podobe oddychu, relaxu a dobrej hudby "na konci sveta", a to už 26. až 27. júla. Festival, ktorý sa odohráva v areáli prírodného kúpaliska Baňa Lucia na hornom konci obce, ponúka jedinečnú kombináciu skvelej hudby a komunitnej atmosféry. "Festival okrem dobrej hudby prinesie aj kvalitnú kinematografiu a oživí zabudnuté kino," dopĺňa spoluorganizátor Erik Kuzma. Festival ľudia obľubujú aj pre jeho umiestnenie a takmer žiadny mobilný signál, ten je možné chytiť až pri kine Hviezda. Ľudia sa takto vedia odpojiť od rýchleho sveta a užiť si túto atmosféru a prostredie.

Hudobné návraty a premiéra poľskej kapely

"Pri dramaturgii festivalu sme sa zamerali na viacero prístupov - od komunikácie s našimi návštevníkmi festivalu až po analýzu predchádzajúcich úspešných ročníkov. Vystúpia u nás úspešné lokálne aj známe slovenské kapely. Tento rok prinášame aj skvelú poľskú kapelu, ktorá na Slovensku ešte nevystupovala, hoci na hudobnej scéne pôsobí už 14 rokov. Návštevníci sa môžu tešiť aj na mladé začínajúce kapely a vynikajúcich dídžejov. Našu dramaturgiu vystihuje žánrová rozmanitosť a hudobná pestrosť," dodáva Tatranský.

Headlinerom tohto ročníka je poľská Pogoria známa aj pre svoj mix rocku, punku spolu s dychovou sekciou. Tá bude na Slovensku vystupovať po prvýkrát. Na pódiu sa predstavia aj stálice hudobnej scény ako Pankpop, Angy Dolphins, Timshel, Ladies&Genitals, ale aj Cønturä. O elektro-disko sa postará aj spevák Falusoid, ktorý je známy pre svoje excentrické vystúpenia. Warm-up a party po kapelách sa stará DJ Roots Tradition, ako aj DJ Erik, ktorý zahrá dva sety tých najlepších balkánskych hitov.

Herná zóna či študentské filmy

Novinkou je aj herná zóna, ktorá vznikla spoluprácou s občianskym združením 21Games. Je to združenie nadšených mladých ľudí pre e-športy a gaming, ich prácu možno vidieť v herných turnajoch v rámci východného slovenska, ako aj v podcastoch a meetupoch. V rámci festivalu sme si pre návštevníkov pripravili dve známe konzoly tie najlepšie hry.

Predstavia sa aj tie najlepšie a hlavne víťazné študentské filmy festivalu Á-čko z jeho 27. ročníka. "Študenti Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave natočili mnoho skvelých snímok, ktoré ocenila odborna porota a my sme sa rozhodli priniesť snímky ako O mŕtvych len v dobrom, Tento divný deň, alebo Nablízku. Pre detského diváka zase prinesieme detské rozprávky." Okrem toho budú môcť ľudia nahliadnuť aj do zákulisia kina Hviezda, a to pôvodnej kino kabíny, kde je ešte pôvodná 16mm premietačka a vybavenie potrebné k projekcii.

Podujatie podporila obec Vyšný Medzev a Univers Production.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Erik Kuzma. Text správy sme upravili.