Gitarista, skladateľ a pedagóg Matúš Jakabčic má so svojim česko-slovenským big bandom za sebou dve dekády svojej existencie. Toto obdobie prinieslo množstvo vystúpení na domácej i zahraničnej scéne, spoluprácu s rôznymi generáciami hudobníkov a vydanie štyroch albumov. Cieľom tohto veľkého jazzového orchestra je prezentovať autorský repertoár vychádzajúci z bohatej tradície tohto žánru hudby. Skupina si pripomenie výročie viacerými letnými koncertami.

Na podnet Rudolfa Neulsa, riaditeľa Československého jazzového festivalu v Přerove, zostavil Jakabčic česko-slovenský jazzový orchester. V roku 2004 sa přerovskou premiérou začalo pôsobenie big bandu, ktorý postupne účinkoval takmer na všetkých väčších festivaloch a samostatných koncertoch v Čechách a na Slovensku. Predstavil sa aj v Srbsku (festivaly v Novom Sade a vo Valjeve) a v Rakúsku (ORF Radiokulturhaus, viedenský Porgy & Bess, Graz, Jazz& Wine festival v  Poysdorfe).

Orchester kooperoval s množstvom domácich a  zahraničných hudobníkov. Spolupráca s ORF spolu s popredným rakúskym saxofonistom Harry Sokalom vyústila v niekoľko nahrávok, nahrávka koncertu v ORF Radiokulturhaus vyšla na CD Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band featuring Harry Sokal - Live vo vydavateľstve ORF. Na albume Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band, ktorý vyšiel v rámci edície Jazz na Hradě, je zachytený záznam koncertu na  Pražskom hrade, ktorého usporiadateľom bol vtedajší český prezident Václav Klaus. Na CD vyšiel aj záznam Novoročného koncertu Volksbank 2009, na ktorom účinkoval Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band aj so sólistami Sigi Finkelom a Bercom Baloghom.

V roku 2022, po takmer štrnástich rokoch, vyšlo nové 2CD big  bandu Room#555. Hosťuje na ňom aj spevák Peter Lipa. Big Band  sa s touto nahrávkou stal víťazom Radio_Head Awards 2022 v kategórii Jazzová hudba a víťazom Esprit za najlepší jazzový album roka 2022.

Počas 20-ročnej histórie pôsobilo v skupine  množstvo  jazzmanov z Čiech a Slovenska; v ostatných rokoch je jej stálym členom aj Ádám Gráf na poste 1. trúbky, dlhoročný kmeňový člen Modern Art Orchestra z Budapešti. Vystriedalo sa v nej niekoľko generácii hudobníkov. Orchester si svojimi koncertami uctí aj pamiatku zosnulých bývalých členov a nestorov československého jazzu, trubkára Václava Týfu a hráćov na trombóne Svatopluka Košvanca a Fera Karnoka. Spomienku takisto venuje predčasne zosnulým mladým hráčom, trubkárovi Martinovi Ďurdinovi a saxofonistovi Rosťovi Frašovi.

Ťažiskom repertoáru big bandu sú skladby Matúša Jakabčica, ako aj jeho autorské aranžmány známych jazzových štandardov. Od roku 2010 je jeho program obohatený o skladby z projektu Blázni z Chelmu, na ktorom sa autorsky okrem Jakabčica podieľa aj Erik Rothenstein, ako aj o skladby ďalších autorov - členov orchestra (Michal Motýľ, Lukáš Oravec, Ľuboš Šrámek, Erik Rothenstein).

Niekoľkoročná Jakabčicova spolupráca s Harrym Sokalom vyústila aj do spoločnej suity pre big band a sólo pre tenorový a sopránový saxofón. Orchester má v  repertoári aj The Nutcracker Suite - Ellingtonovo a Strayhornovo spracovanie Čajkovského Luskáčika. S bubeníkom Martinom Valihorom koncertne predviedol aj projekt Tribute to Buddy Rich.

Na spomínanom novom 2CD Room#555 sa okrem skladieb Matúša Jakabčica nachádzajú aj skladby Ľuboša Šrámeka, Michala Motýľa a Erika Rothensteina, ako aj Jakabčicom upravená skladba z kmeňového repertoáru Petra Lipu. Album zároveň dáva priestor aj všetkým sólistom orchestra.

Orchester sa okrem nahrávania a koncertovania venuje aj vzdelávaniu študentov a spolupráci s mladými jazzovými hudobníkmi. Pozýva ich zahrať si so svojimi staršími kolegami a naberať tak cenné skúsenosti. Kontinuálne venuje pozornosť kompozícii a nácviku nových kompozícii a v chystá sa nahrať nový album. Svoje výročie si orchester uctí dvoma koncertami  25. júla v bratislavskom .klube pod lampou a 26. júla na Jazzy feste v Liptovskom Mikuláši.

Vznik hudobných diel, ktoré budú uvedené na koncertoch z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Erik Rothenstein.