Súhra náhod spojila skupinku ľudí so spoločným záujmom dokončiť doteraz nenahraté skladby Mekyho Žbirku (1952-2021). Tvorbu legendy československej hudby poznajú generácie fanúškov. V jeho hudobnej pozostalosti je však ešte mnoho rozpracovaných piesní, ktoré nestihol dokončiť a nahrať.

Jednu z nich s názvom Nora, s textom legendárneho slovenského básnika a textára Daniela Heviera pomohla dokončiť umelá inteligencia. Singel produkovali David ŽbirkaOliverom Torrom v spolupráci s firmou FamePlay, ktorá prostredníctvom technológie AI pomohla upraviť a vyčistiť Mekyho spev z pôvodnej demonahrávky. Pri rozhodovaní o tomto projekte pomohla Mekyho rodine jednoduchá a jasná odpoveď Chatu GPT.

"Keď ma oslovili s ponukou na spoluprácu, zdalo sa mi to zaujímavé vyskúšať podobný postup, ktorý nedávno využili pri skladbe Now and Then od The Beatles. Skúsila som však osloviť aj umelú inteligenciu, ktorá mi na otázku: Mal by Miro Žbirka radosť z AI? Odpovedala: Miro Žbirka bol známy svojou otvorenosťou k novým technológiám a inováciám v hudbe. S najväčšou pravdepodobnosťou by mal z AI radosť, hlavne ak by mohla prispieť k jeho hudobnej tvorbe, či zlepšení zážitkov pre fanúšikov. AI technológia by mohla pomôcť v produkcii hudby, spravovaní odkazu, či vývoji nových spôsobov ako osloviť a zapojiť jeho poslucháčov," povedala o vzniku spolupráce Katka Žbirková.

"Produkčne sme sa s Oliverom Torrom držali súčasného zvuku a chceli sme, aby sa pesnička atmosférou "pozerala" do budúcnosti, čo dokonala vystihuje aj to, za akých okolností sa nahrávka rodila a s akými nástrojmi sme na nej spolu s FamePlay pracovali," dodal David Žbirka.

Skladba Nora je zverejnená na streamovacích platformách od dnešného dňa, stredy 17. júla, a v ten istý deň bude mať aj premiéru s diskusiou s jej tvorcami na festivale Colours of Ostrava.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Rado Mešša z agentúry Pro:messa.