29. júna 2019 sa v Novej Cvernovke uskutočnil prvý slovenský celonočný prespávací festival ambientnej hudby Dream Scenes Bratislava. Peter Van Cooten, zakladateľ medzinárodného portálu ambientblog.net venoval tomuto podujatiu augustový špeciál - článok a hodinový atmosferický výber z koncertov, ktorý odvysielalo aj holandské rádio Concertzender Nederland.

Na pokračovanie festivalu sa fanúšikovia ambientu a nevšedných umeleckých zážitkov môžu tešiť už tento rok na jeseň, bližšie podrobnosti nájdete na konci článku.

Prvý ročník festivalu Dream Scenes Bratislava prebehol v duchu komunitnej, spavej atmosféry. Festival začal o 21:00 a skončil o 8:00 ráno. Vyše 70 návštevníkov sa prišlo uložiť do horizontálnej polohy a počúvať, podriemať, či pospať za zvuku jedenástich živých vystúpení, ktoré prebiehali nepretržite počas 11 hodín. O hudbu sa postarali slovenskí producenti Alapastel, Casi Cada Minuto, Chaosdroid, Charon, Meltingeyes, Phragments, Prvočísla, Strom Noir, Vrtačky po desáté hodině, Whithe a 16 colours.

Ohlas aj v zahraničí

Už pilotné vydanie festivalu dokázalo prekročiť slovenské hranice, presnejšie, dokázali to kvalitné koncerty, ktoré na festivale odzneli. Žánrovo prestížny medzinárodný portál ambientblog.net zverejňuje každý mesiac výber najlepšieho čerstvého svetového ambientu s názvom DreamScenes. Peter Van Cooten, zakladateľ prestížneho blogu a autor výberov bol poctený, že názov jeho mixov inšpiroval organizátorov pri voľbe názvu festivalu a keď si vypočul záznamy z festivalu, rozhodol sa bratislavskému festivalu venovať augustový špeciál.

"Cítim sa tým hlboko poctený a s ešte väčšou pýchou vám predstavujem tento DreamScenes špeciál venovaný výberu z festivalu!" napísal Van Cooten vo svojom článku o festivale. Zaujímavosťou koncertov bolo, že pre túto príležitosť väčšina producentov vytvorila a hrala úplne nový materiál.

Dream Scenes Bratislava, 29.6.2019 Zdroj: Boris Vitázek

Hudobný výber z festivalu s názvom DreamScenes Special obsahuje úryvky z ôsmich jedinečných vystúpení a ako prvé ho odvysielalo holandské rádio Concertzender Nederland 11. augusta o 19:00. Peter Van Cooten selekciu predstavuje slovami: "Ak nie ste príliš oboznámení so slovenskou ambientnou/experimentálnou scénou, predpokladám, že len mená Strom Noir a Alapastel vám môžu znieť povedome. Toto môže byť skvelá príležitosť spoznať niektorých nových, ktorí dokazujú, že ambientná hudba nepozná žiadne hranice."

Autor prestížneho blogu zostavoval výber tak, aby dokázal čo najvernejšie sprostredkovať atmosféru festivalu. "Nie je možné obsiahnuť 11 hodín vystúpení do hodinového mixu. Je to krátky výber fragmentov koncertov, dokonca poctivo náhodný a nezachováva poradie, v akom koncerty na festivale odzneli. Navyše z rôznych dôvodov nie sú zahrnuté všetky vystúpenia (jedným bol, že osoba, ktorá nahrávala koncerty, jedno celé vystúpenie prespala :)). Napriek tomu si myslím, že výborne zachytáva atmosféru tejto noci. Jediná vec, ktorá chýba, sú spoločné raňajky, ktorými sa účastníci s festivalom rozlúčili," uzavrel Van Cooten.

DreamScenes Special (Live @ Dream Scenes Bratislava) - playlist:
 
00:32 Phragments
07:14 Strom Noir
13:30 Chaosdroid
18:16 Charon
26:33 Vrtačky Po Desáté Hodině
33:03 Alapastel
41:43 Prvočísla
48:41 Charon
52:49 Casi Cada Minuto



Po nadšených ohlasoch sa chystá jesenné pokračovanie

Organizátori nezvyčajného festivalu dostali po festivale veľa pozitívnych ohlasov - od poslucháčov, ktorí sa s týmto žánrom ešte nestretli, cez rozhľadených fanúšikov ambientu až po samotných hudobníkov. "Práve idem z vášho festivalu a len som chcel dať spätnú väzbu, že to bolo naozaj úžasné. Prvýkrát som bol na podobnej akcii a prvýkrát som mal možnosť počúvať takú hudbu a naozaj som si to užil, fantasticky sa mi spalo. :D Konečne festival, kde je kľud, ticho a pokoj, ďakujem :)" napísal Emanuel, jeden z návštevníkov júnovej premiéry podujatia.

"
Bola to paráda zahrať si s Nenad Brankovićom na festivale Dream Scenes Bratislava. Koncert pre spiace publikum bol úžasný zážitok a rozhodne nie naše posledné vystúpenie takéhoto typu!" uviedol po akcii Matej Gyarfáš stojaci za projektom Phragments.

Organizátori chcú vo festivalovej iniciatíve pokračovať a pomáhať slovenskej experimentálnej hudbe aj naďalej. "Chceme prispieť k vytvoreniu základne pre slovenskú ambientnú, neoklasickú a minimal scénu a spolupracovať aj so zahraničím," hovorí jeden zo zakladateľov festivalu Dream Scenes Bratislava Lukáš Bulko.

Druhé vydanie je naplánované na 16. novembra a uskutoční sa opäť v Novej Cvernovke. "Chladnejšie počasie je ideálne na zabalenie sa do teplej deky a vychutnávanie si atmosférickej hudby," dodáva spoluorganizátorka Gabriela Bezáková. Okrem nej a Bulka sa na príprave festivalu podieľajú aj Lukáš Medlen (Charon), Alica Danielová a Oto Mack.

Na jesennom festivale chcú dať príležitosť nielen etablovaným menám, ale aj začínajúcim producentom. Pokiaľ tvoríte ambientnú experimentálnu hudbu a chceli by ste si vyskúšať hranie pre "spiace publikum", môžete reagovať na výzvu na oficiálnej stránke alebo napíšte email na adresu dreamscenes.bratislava(at)gmail.com.

Viac informácií nájdete okrem oficiálneho webu aj na FB stránke - www.facebook.com/dreamscenesbratislava.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Lukáš Bulko. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Boris Vitázek