Už deviaty rok majú priaznivci jazzovej hudby možnosť svojim hlasom rozhodnúť, kto získa Cenu verejnosti ankety Esprit za najlepší slovenský jazzový album roka. Vyberať je opäť z čoho: 16 nominovaných albumov prináša kvalitný jazz v jeho rozmanitých podobách. Vypočujte si hudobné ukážky a rozhodnite, kto si odnesie Cenu verejnosti Esprit.

Od dnešného dňa (17.8.) je na stránkach jazz.sk spustené SMS hlasovanie, v ktorom fanúšikovia jazzu z nominovaných nahrávok vyberú album ocenený Cenou verejnosti Esprit. Na stránke nájdete tiež krátke info o každom albume spolu s hudobnými ukážkami. Hlasovanie potrvá do polnoci 31. augusta. Hlasovať je možné za ľubovoľný počet nahrávok. Celý výťažok z SMS hlasovania bude použitý na podporu mladých hudobných talentov.

Hlavné ocenenie, Cenu odbornej poroty Esprit, vyberie medzinárodná porota zložená z popredných hudobných žurnalistov, kritikov a promotérov v oblasti jazzu. Záštitu nad siedmym ročníkom ankety Esprit a čestné členstvo v porote prevzal americký bubeník, perkusionista a pedagóg Rudy Royston. Svetoznámy hudobník má na konte nahrávanie a koncertovanie s menami svetového jazzu ako sú Bill Frisell, Greg Osby, Don Byron, Dave Douglas a mnohí ďalší.

Slávnostný večer s vyhlásením výsledkov a odovzdaním ocenení Esprit sa uskutoční 14. septembra. Počas neho zažijú diváci v bratislavskom Mestskom divadle P.O. Hviezdoslava vystúpenia troch z nominovaných zoskupení. Live stream z podujatia budete môcť sledovať priamo na webe jazz.sk a zároveň bude priamy prenos zo slávnostného večera vysielaný v rádiu Devín. 

Generálnym partnerom podujatia je softvérová spoločnosť Espirit s.r.o. Grafiku pre Cenu verejnosti a sošku v tvare kontrabasu pre Cenu odbornej poroty vytvoril významný slovenský akademický sochár Juraj Čutek.

Udeľovanie cien Esprit je registrovanou udalosťou v rámci Medzinárodného dňa jazzu - International Jazz Day (UNESCO), ktorý oslavuje slobodu a kreativitu formou jazzových podujatí konaných v jeden deň po celom svete. Tradičným dátumom konania je preto 30. apríl, no tak ako minulý rok, aj tento ročník sa kvôli pandemickým opatreniam a obmedzeniam presunul na september.

Pre priaznivcov jazzu predstavuje ocenenie Esprit jedinečnú šancu získať prehľad o tom najlepšom, čo za posledný rok vzniklo a vyjadriť svojím hlasovaním podporu a uznanie interpretom tohto žánru na Slovensku.

Redakciu Hudba.sk za organizátorov ankety informoval Kristián Šeffer. Tlačovú správu sme upravili.