Skupina Persona Grata je dôkazom, že aj na Slovensku vzniká hudba svetovej úrovne. Začiatkom roka zahrala na festivale Progressive Nation at Sea 2014, na ktorý Slovákov pozvala legenda prog-rocku Mike Portnoy (ex-Dream Theater). Stretli tam absolútnu hudobnú špičku, medzi inými aj gitarového inovátora Felixa Martina, s ktorým už zajtra idú na česko-slovenské turné.

Venezuelčan Felix Martin je skutočným gitarovým virtuózom, akých na Slovensku často nevidieť. Základom jeho umenia je štúdium na prestížnej Berklee School of Music, na vyššiu úroveň originality a výnimočnosti svoju hru posunul vďaka konštruovaniu 14- a 16-strunových gitár, na ktorých predvádza kúsky, o akých sa iným gitaristom ani nesníva. Ovplyvnený je pritom nielen jazzom, ale aj inými nerockovými žánrami ako napríklad hip-hop alebo tango.
 

Ako je jasné už z videí, na Felixových koncertoch si môžete byť istí, že niečo podobné ste ešte nevideli a len tak ľahko neuvidíte. O to viac nás teší, že tento talentovaný a progresívny umelec prijal pozvanie slovenskej prog-rockovej kapely Persona Grata a odohrá s ňou 8 koncertov v Čechách a na Slovensku. Prvý sa uskutoční už zajtra (18.9.) v bratislavskom Randal clube, nasledovať budú tri koncerty v Česku a napokon štyri ďalšie vystúpenia v slovenských mestách.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Každá z kapiel predstaví svoj pôvodný materiál a pridajú dosiaľ ešte nevydané skladby. Felixa Martina bude doprevádzať na bicích Ray Rojo, kamarát z Berklee School of Music. Fanúšikovia kvalitnej hudby si tak budú môcť vychutnať nepravidelné rytmy, chirurgicky presné inštrumentálne majstrovstvo a poriadnu dávku technicky náročnej gitarovej muziky. Špičkové rockové predstavenie sľubuje aj Persona Grata, pozrite si klip k jej skladbe Forevermore z oceňovaného albumu Reaching Places High Above (2013).


Najvyššia úroveň gitarového myslenia

"Felix je pre nás inšpirácia," hovorí Martin Stavrovský, frontman Persona Grata. "Fascinuje nás jeho štýl hry a to, kam sa dostal napriek mladému veku - so svojou kapelou zdieľal pódium s takými velikánmi ako sú Devin Townsend, Steve Vai, Neal Morse, Mike Portnoy, Vildjarta, Pain of Salvation, Periphery, Animals as Leaders a mnohými ďalšími," hovorí Martin o hudobníkovi, ktorého album Live in Boston (2012) bol odborníkmi vychválený ako "najvyššia úroveň moderného gitarového myslenia".

Zaujímavá je aj jeho osobná história a to, ako sa mladý talentovaný Venezuelčan dostal medzi špičku svetových gitaristov. "Na letnom turné a návšteve Európy som mal príležitosť navštíviť malý domček v Španielsku, kde sa narodil môj otec," hovorí Felix. "V tej usadlosti žije asi iba 40 ľudí. Väčšina z nich nevie čítať ani písať. Otec a babička sa presťahovali do Venezuely pred 60 rokmi. Predávali tam vtedy arepy (lacná venezuelská potrava, pozn. red.), aby sa uživili. Je nesmierne inšpiratívne vidieť, ako sa veci za 60 rokov vedia zmeniť. Podobné pocity som zažíval, keď som sa presúval do USA, mal som vtedy so sebou iba pár gitár. Vtedy som dokonca ani nerozprával po anglicky. Uvidíme, čo bude o ďaľších 10 rokov!"

Viac sa o Felixovi Martinovi a aj o tom, že ktokoľvek z návštevníkov turné si môže vyskúšať jeho 14-strunovú gitaru, dočítate TU.


Zoznam koncertov:

18. 9. - Bratislava, Randal Club
19. 9. - ČR, Hodonín, Nautilus Club
20. 9. - ČR, Praha, Chapeau Rouge
22. 9. - ČR, Brno, Melodka - Hudební klub
23. 9. - Nitra, Frankie Rock Club
24. 9. - Brezno, Bombura Club
25. 9. - Banská Bystrica, Klub 77
26. 9. - Ružomberok, Panoptikum

Podrobnosti o koncertoch a vstupenky nájdete exkluzívne v sieti Predpredaj.sk

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Marta Stavrovská za kapelu Persona Grata. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Veronika Klimonova