Október je bohatý na hudobnú nádielku, inak tomu nie je ani v tomto týždni, do ktorého prispeli svojimi albumami napríklad Toro Y Moi, Flume, Alex Evenson, ale aj slovenský projekt The Global Optimistic a producent Marosh. Nechýbajú remixy pre Björk či Two Door Cinema Club a na netradičný zvukový výlet vás pozve Adrian Utley z Portishead.

Producent a gitarista skupiny TV On The Radio Dave Sitek si postavil kariéru najmä na schopnosti vytvárať majestátne emocionálne zvukové steny. Spevák Nine Inch Nails (NIN) Trent Reznor robí niečo veľmi podobné. Reznor v spolupráci s Atticusom Rossom a kolegom z NIN Alessandrom Cortinim zremixovali nový singel brooklynského dua Telepathe - Destroyer, ktorý vychádza na Sitekovom novozaloženom labeli Federal Prism. Rachotiaci záchvat úzkosti sa v ňom rozvinie až do ohlušujúceho dunivého útoku na vaše zmysly. Rozhodne stojí za vypočutie!

Telepathe - Destroyer (Trent Reznor, Alessandro Cortini & Atticus Ross remix)

Reznor zároveň minulý týždeň zverejnil novú skladbu spoločného projektu s manželkou Mariqueen Maandig How To Destroy Angels s názvom Keep It Together. EP An Omen_ vyjde 13. novembra vo vydavateľstve Columbia Records. (mi)

How to Destroy Angels - Keep It Together

Štyridsaťsedemročná islandská speváčka a hudobníčka Björk vydá v novembri album remixov. Jej posledný album Biophilia vyšiel 10. októbra minulý rok a práve jeho remixy sa rozhodla vydať. Remixový album sa bude volať Bastards a vyjde 19. novembra na jej vlastnom labeli One Little Indian. Nájdete na ňom 13 skladieb v remixoch od mien ako Omar Souleyman, Hudson Mohawke, These New Puritans či Death Grips(mš)

Björk - Virus (Hudson Mohawke Peaches & Guacamol remix)

Britský DJ, výtvarník a majiteľ labelu Channel 82 Alex Evenson nedávno vydal debutový album Last Summer of Love (2x vinyl LP). Je to zbierka nielen kvalitnej hudby, ale aj výtvarných kresieb. Novinka vyšla na anglickej značke V Recordings. Debut, ktorý obsahuje celkovo 10 singlov, je zmesou drum&bassu, downtempa, chilloutu, trip-hopu a ďalší elektronických žánrov. Nájdete na ňom aj spoluprácu so Sam KDCJo-S. Ukážky z čerstvej LP sú k dispozícii na Alexovom soundcloude. My sme pre vás vybrali liquid-drum&bassový track s názvom Time Flows. Ak vás jeho tvorba zaujala, ďalšie informácie sa dozviete aj na jeho webovej stránke. (dt)

Alex Evenson feat. Jo-S - Time Flows

Američan Toro Y Moi vydá v januári svoj tretí album. Potvrdil to na svojich sociálnych kanáloch minulý týždeň a už v pondelok (15.10.) ponúkol prvú ochutnávku z pripravovaného LP Anything In Return. Pesnička sa volá So Many Details a vyjde počas Record Store Day - Black Friday, ktorý bude 23. novembra. Na B-side nájdete Torov self-remix, na ktorom spolupracoval s rapperom Hodgy Beats zo skupiny Odd Future. Anything In Return vyjde 22. januára na labeli Carpark. (mš)

Toro Y Moi - So Many Details

Harley Streten aka Flume vydal iba pred rokom svoj debutový singlel Sleepless, s ktorým zožal úspech nielen na elektronickej scéne. Austrálčan je teraz späť s novým albumom, ktorého vydanie je naplánované na 9. novembra a na trh sa dostane v podobe CD ako aj vinylu pod značkou Future Classic. Obsahuje celkovo 15 trackov, na ktorých spolupracoval aj s Australian Acts, Chetom Fakerom a Moon Holiday. Škatulku na tento album si radšej urobte sami. (PS: Ak sa vám tento sound páči, odporúčame víkendovú akciu MOOV, viac info nižšie.) (ml)

Flume album teaser

Novú EPčku s názvom Star City vydáva aj slovenský drum&bassový producet Smote. Nahrávka, na ktorej nájdete spolu 3 tracky, vyšla na značke Celsius Recordings. Na tracku I Believe You spolupracoval Smote s Flautistarom. Slovenskú elektronickú hudbu môžete podporiť kúpou čerstvej novinky na Beatporte. (dt)

Smote feat. Flautistar - I Believe You 

Two Door Cinema Club vydávajú po festivalovom lete v poradí druhý singlel, s ním by sa však v našej rubrike neocitli. Elektronike sa síce vo svojej tvorbe veľmi nevenujú, no ako býva dobrým zvykom, súčasne s jeho vydaním vznikne aj zopár remixov. Multiplatinový americký producent menom Gigamesh sa postaral o jeden naozaj vydarený, v ktorom počuť kvalitne odvedenú prácu už od začiatku. Veselá disko-houseová atmosféra sa k singlu Sun brilantne hodí. Remixy vyjdu 18. novembra, na iTunes ich však nájdete už teraz. (ml)
 Two Door Cinema Club - Sun (Gigamesh remix)

Žilinský DJ, producent a promotér Marosh vydal len pred niekoľkými dňami svoju novú EPčku s názvom Mezzanine. Nahrávka, ktorá sa nesie v štýle minimal, vyšla na britskom vydavateľstve Unt Records. Na novinke spolupracovala srbská producentka Zellyana, duo Damolh33 zo Slovenska a Milos z Leporela FM. Okrem Unt Records Marosh vydáva aj na značkách Vi Tva a Naked Records. Novinku si môžete zakúpiť TU. Ešte pripomenieme, že Marosh je členom žilinského zoskupenia FOUR, ktoré sa snaží o posun v oblasti klubových akcií v Žiline. (dt)

Marosh - Mezzanine (Damolh33 mix)

Je to už nejaký ten čas, čo sme nič nepočuli od Daft Punku. Tieto francúzske elektronické legendy naposledy vydali soundtrack k filmu Tron: Legacy a odvtedy sa držia v úzadí. Nedávno však všetkých prekvapili na Saint Laurent Fashion Show. Počas módnej prehliadky hrali v pozadí jemne upravené skladby bluesového hudobníka Juniora Kimbrougha. V tom momente si asi nikto neuvedomil, že počúva špeciálny 15-minútový set, ktorý pripravili práve Daft Punk. (mš)
 Junior Kimbrough (edited by Daft Punk)

Portlandské duo Ethereal And The Queer Show tvorí Daniel Hill a Juliana Dieterich a ich nový počin Horse, dostupný na voľné stiahnutie, mení sound zo stužkovej 80. rokov na snovú, lepkavú nočnú moru. Solídny popový základ s nadstavbou zriedenej akustiky interpretov ako Nite Jewel vás roztancuje. Ich druhý album Cosmotopia vyjde 30. októbra na labeli Pour Le Corps Records a milovníci indie-elektro-popu by si ho určite nemali nechať ujsť. (mi) 

Začiatkom novembra prinesie známy house label Defected nový release legendárneho DJa a producenta Derricka Cartera. Vplyv jeho rodného Chicaga nájdete v pätnástich ešte nepublikovaných trackoch, ktoré na dvoch nosičoch prinesú originálne tracky, CD 2 obsahuje dosiaľ nevydané remixy. Pri hľadaní zabudnutých piesní Carter a vydavateľstvo prehľadali staré pevné disky, a podarilo sa im nájsť aj novoobjavené drahokamy. (ml) 

Derrick Carter - Where You At?

Berlínske techno vydavateľstvo Stroboscopic Artefacts oslávi vydanie svojho 15. releasu vydaním vinyl katalógu, ktorý bude obsahovať pätnásť 12-palcových platní. Label funguje od roku 2009 a založil ho taliansky DJ a producent Lucy. Vydávajú na ňom známi DJi a producenti: Xhin, Dadub, Go Hiyama, Perc, Speedy J, Luke Slater a ďalší. Oficiálne vydanie vinylov je naplánované na 26. októbra. (dt)

Lucy - Bein (James Ruskin remix)

Diplo so svojím projektom Major Lazer vydá 22. októbra nový singel Jah No Partial. Na skladbe spolupracoval s dubstepovým producentom Flux Pavilionom. Singel sa pravdepodobne objaví aj na novom albume Major Lazer Free the Universe, ktorý vyjde 19. februára na labeli Mad Decent. Na albume spolupracoval aj s frontmanom Vampire Weekend Ezra Koenigom, Brunom Marsom, Shaggym alebo Amber Coffman, s ktorou má pesničku Get Free. (mš)

Diplo feat. Amber - Get Free

"Otec" štýlov ako electrolatino, electrogospel a acitón (acid-reggaetón), nemecký skladateľ a producent Uwe Schmidt a.k.a. Señor Coconut zremixoval Ghosts, singel skupiny The Presets do ostrovnej, uvoľnenej, mojito vyžadujúcej atmosféry. Naliehavé syntetizátory nahradil celou škálou vibrafónov, bubnov a akurátnym množstvom klaksónov. Výsledok si môžete voľne stiahnuť zo Soundcloudu. Nový album The Presets Pacifica vyšiel nedávno na labeli Casablanca/Modular Recordings. (mi)

The Presets - Ghosts (Señor Coconut remix)

Adrian Utley z Portishead pozýva na špeciálny zvukový výlet vďaka iniciatíve Sonic Journeys, ktorá je určená na zvýšenie povedomia o starých stromoch a historických lesoch v Británii. Pri tejto príležitosti skomponoval novú skladbu slúžiacu ako zvukový sprievod na prechádzku po areáli anglického hradu Croft, kde sa nachádza aj 1000 rokov starý dub. Kompozícia plná zvukov Utleyho gitary a synťákov je k dispozícii zadarmo na stiahnutie do 15. októbra 2013 aj so sprievodnou ručne nakreslenou mapou popisujúcou optimálnu trasu, akou si naplno užiť túto hudbu. Mapu nájdete TU (ml)

Adrian Utley - Sonic Journeys

Úspešná indie-popová skupina Crystal Fighters a anglický DJ a producent Feed Me (Jonathan Goock) spojili svoje hudobné sily a nahrali singel Love Is All I Got. Celkom chytľavá novinka je kombináciou tanečnej elektroniky, dubstepu a vokálov od Crystal Fighters. Nahrávka, ktorá bola predstavená na BBC Radiu 1, vyjde aj s remixami 15. novembra na značke Mau5trap. Nový singel už zremixovali Friction, Feed Me, Alex Light a Larse. (dt)

Feed Me & Crystal Fighters - Love Is All I Got

Britské duo Disclosure zverejnilo nový videoklip k pesničke Latch. Singel oficiálne vyšiel 5. októbra v Nemecku, Rakúsku, Austrálii a na novom Zélande, o dva dni neskôr v Anglicku a zvyšku sveta a napokon 9. októbra v USA a Canade spolu čerstvo natočeným videoklipom. Na svojom facebooku taktiež avizovali, že remixy môžeme čakať čoskoro. Bratia prekonávajú sami seba a najnovšia skladba, v ktorej hosťuje Sam Smith, je toho dôkazom. Disclosure iba minulý mesiac oznámili svoju prvú headline show v Anglicku a o pár dní na to sa z vypredaného koncertu stalo turné. (mš) 

Disclosure feat. Sam Smith - Latch

Zdá sa, že po temnom, klasikou ovplyvnenom albume Dedication sa tajomný britský producent Zomby vracia na scénu s podstatne energickejším kúskom. Umelec skrývajúci svoju identitu, ktorého rád počúva napr. aj spevák Radiohead Thom Yorke, na novom  singli Devils zaútočí na vaše uši zmesou "špinavého" dubu. Vydavateľstvo 4AD pripravuje jeho nové EP a na ceste je aj album, zatiaľ však nie je jasné, akým smerom sa Zombyho tvorba bude uberať. Bez ohľadu na hudobnú škatuľku to však určite bude silný emocionálny zážitok. (mi)

Zomby - Devils (ukážka)

Simian Mobile Disco vydali tento rok svoj tretí album Unpatterns. Zo štyroch skladieb, ktoré sa naň nedostali, dali dokopy nové EP A Form of Change, ktoré vyšlo 2. októbra taktiež vo Wichita Recordings. Medzi nimi nájdete aj pesničku Everyday, ktorá bola bonusovým trackom ich tretieho albumu. (mš)  

Simian Mobile Disco - Everyday

Na záver prehľadu novej hudby opäť kvalitná domáca elektronika. Slovenské duo The Global Optimistic vydalo 10. októbra po svedomitých prípravách v ostatných troch rokoch svoj debutový album Moon Trees. Release vydávajú na vlastnom netlabeli GERGAZ. Na nahrávke spolupracovali aj speváčka Dada Iliašová Mazalová (Nové mapy), Moon Reflecting z Los Angeles, Tante Elze a Dirty Cowboy z Mona Lisa Overdrive.

Album obsahuje dvanásť skladieb, sedem inštrumentálnych a zvyšné v spoluprácach s vokalistami. The Global Optimistic produkujú v zložení GLGN (galgan) a Jimmy Pé. (ml)


Kam na párty?

Už dnes (17.10.) sa do bratislavského KC Dunaj po roku vráti londýnske trio Belleruche, ktoré sa medzičasom stalo jedným z najobletovanejších súborov na britskej nezávislej scéne. Vo svojej tvorbe kombinujú elektroniku, soul, funk, blues aj hip-hop a v Bratislave predstavia svoj aktuálny, už štvrtý album Rollerchain. Hlavným poznávacím znamením súboru je speváčka Kathrin de Boer, ktorej prejav často prirovnávajú k Róisín Murphy (ex-Moloko). (mi)

Leporelo_FM party v bratislavskom Nu Spirit Bare bude v piatok 19. októbra dejiskom narodeninovej oslavy DJa Milosa aka Miloša Fedora. Spolu s ním a preňho zahrajú LIVE DNC aka Dunco, Skank, Baltazar, Bruyant, Hu, Svetlux a priatelia. (mi)

Sobota 20. októbra prinesie v Nu Spirit Clube ďalšie vydanie akcie MOOV, ktorej organizátori tentokrát spojili svoje sily s nezávislým internetovým labelom Ajlávmjuzik. Spoločné hudobné záujmy priviedli obe značky k párty, na ktorej ako headliner zahrá Kutmah - rodený Angličan presídlený do Los Angeles, ktorý si vďaka svojej akcii Sketchbook (na ktorej mal svoje prvé vystúpenie Flying Lotus) a DJským setom vybudoval meno aj za hranicami Spojených štátov. Momentálne žije v londýnskom Brixtone a hosťuje reláciu na NTS Radio, kde dáva priestor starým známym z LA beatovej scény a novým menám z kontinentu. Pred časom vydal kompiláciu Worldwide family II na vydavateľstve Gillesa Petersona Brownswood Recordings. Na ňu svojím trackom prispel aj fLako, ktorý bude ďalším z hostí akcie. Lineup doplní špička domácej scény - Vec, Inso a rezident Stratasoul. (pm)

V sobotu (20.10.) sa všetci fanúšikovia drum&bassu môžu tešiť na ďalšie (už 101.!) pokračovanie párty TRIDENT v klube SPY v Partizánskom. Na hlavnom stagei vystúpi anglický DJ a producent Audio. Na akcii predstaví aj svoj nový album Soul Magnet, ktorý vyjde 29. októbra na labeli Virus Recording. Na albume sa podieľali Inside Info a Meth. Supportovať mu tento večer budú Rudeboy, Byto, Paplon, Kato, MC Brush, Rozpor a MC Marker. Na druhom housovom stagi vystúpia Wychitawacs a Matush. (dt)

Audio - Soul Magnet LP preview

V prešovskom klube Wave sa v sobotu (20.10.) uskutoční housová párty Knowledge Base. Hosťom bude tentoraz DJ Shifter, ktorý najčastejšie hrá v bratislavských podnikoch Nu Spirit alebo Radosť. Podporia ho rezidenti Tomm-e & Paul Diamond, celkový dojem večera vizualizáciami podčiarkne VJ Sepesi Gro. Ak je vám blízky undergroundový houseový sound, v tento večer si prídete na svoje. (ml)

Mix na tento týždeň

Tento týždeň odporúčame hneď dva mixy. Prvým je 333. pokračovanie edície mixov pre Resident Advisor, ktorý nahral DJ a producent Pangaea z labelu Hessle Audio. Vo svojom mixe zaberá široké spektrum žánrov od garage swingu, cez experimentálne polohy dubstepu a drum&bassové linky, v závere ukazuje, že mu nie je cudzie ani techno. Ako Pangaea dokázal aj v júni 2009 v bratislavskom Subclube, popri experimentálnejšom sounde dáva priestor aj na odviazaný tanec, pričom cítiť priateľské vibrácie, ktoré vám spríjemnia večer (alebo niekoľko večerov), čo bolo jednou z myšlienok pri koncipovaní mixu. Set je možné stiahnuť po registrácii na stránke Residentadvisor.net. Vypočuť na webe sa dá TU. (ml)

Druhý "mix" je od majstra chladného elektro popu Johnny Jewel. After Dark je klasická kompilácia, ktorá zviedla dohromady kapely ako Chromatics, Glass Candy a Professor Genius. Jewel ju prepracoval, zmixoval a ponúka ju na voľné stiahnutie. Vypočujte si svoje obľúbené skladby v novej úprave alebo objavte úplne nový svet elektro-pop music. Link na stiahnutie nájdete TU(mi)

Johnny Jewel - After Dark

Týždenný prehľad noviniek na elektronickej scéne vychádza každú stredu. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Daniela Trojanová (dt), Michaela Ivaničová (mi), Martin Laškovský (ml), Martin Špeťko (mš), Patrik Marflák (pm)
Foto: Facebook.com/bjork

Súvisiaci interpreti: Björk, Toro Y Moi