Medzinárodne uznávaný prešovský hudobník a skladateľ David Kollar sa rozhodol vydať knihu. Čitatelia budú mať možnosť nahliadnuť do zákulisia jeho práce v uplynulých jedenástich rokoch. Ešte predtým však gitarista vystúpi ako predskokan Tonyho Levina a pre fanúšikov chystá aj nové nahrávky.

David Kollar má tento rok mimoriadne zaujímavú jeseň. Jedným z jej top momentov bude určite vystúpenie v brnianskom SONO centre, kde 23. októbra zahrá legendárny inštrumentalista Tony Levin. Basgitarista, ktorý počas svojej bohatej kariéry spolupracoval s takými hudobnými velikánmi ako sú John Lennon, Peter Gabriel, David Bowie, Steven Wilson, Pink Floyd, King Crimson alebo Dire Straits, vystúpi v Brne s projektom Tony Levin Stick Men a ako predskokana si vybral práve slovenského gitaristu, skladateľa a autora filmovej a divadelnej hudby.

Kollar na vzácnom koncerte predstaví nový
 projekt DaT, ktorého druhým členom je Tomáš Mutina z elektronickej formácie Terminal State. Ich hudba je fúziou elektronickej a ambientnej hudby a spolupracovať začali vďaka remixu skladby Dirty Smelly, ktorý Tomáš vytvoril pre Davidovu skupinu KOMARA (ďalšími členmi sú Pat Mastelotto z King Crimson a talianský trubár Paolo Raineri).


Ďalšou Davidovou novinkou je kniha s názvom Zápisky I, ktorá vyjde začiatkom novembra v jeho kmeňovom vydavateľstve Hevhetia. Bude obsahovať výber z Davidových poznámok a denníkov z rokov 2005 až 2016, prostredníctvom ktorých hudobník prinesie pohľad do zákulisia jeho života a práce od nahrávania albumov a turné až po plány, prehry a výzvy. Prílohou ku knihe bude CD s úpravenými verziami skladieb z albumov The Son, The Blessed Beat a Komara, ktoré remixoval práve spomínaný Tomaš Mutina.

Na viac noviniek sa fanúšikovia môžu tešiť v priebehu budúceho roka. "Dokončil som aj hudbu na môj duo album s Paolom Rainerim, ktorý vydáme začiatkom budúceho roka. Čaká nás ešte mixing a mastering. Nazval som ho Notes from The Underground. Na výrobu hudby som použil modular synth a aplikáciu z telefónu. Všetko som nahral v reálnom čase do nahrávacieho programu a Paolo mi na prvýkrát nahral trúbky do každej skladby. Album venujem môjmu veľmi dobrému priateľovi, ktorý vedie ťažký boj s nádorom na mozgu," prezradil David Kollar.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Jozef Kukura. Článok bol upravený redakciou.

Foto: archív Davida Kollara

Súvisiaci interpreti: David Kollar