Slovenský gitarista, autor filmovej a divadelnej hudby David Kollar, vydal remix albumu The Son. Stalo sa tak symbolicky 30. júna, teda v deň jeho tretieho výročia. Album bol v niekoľkých krajinách Európy zaradený do Top nahrávok roka 2013. Nomináciu získal aj na Radio_Head Awards. V USA bol magazínom Guitar Moderne zaradený do Top nahrávok roka 2013.

Remix albumu pripravil David Kollar s neveľmi známou slovenskou elektronickou skupinou Terminal State, ktorá tvorí tvrdú experimentálnu elektronickú hudbu a používa široké spektrum zvukov. K ich spolupráci došlo podľa Davidových slov po tom, ako skupina začiatkom tohto roka remixovala skladbu Dirty Smelly od jeho skupiny Komara.

"O Terminal State som sa dozvedel náhodou od kamaráta Denisa. Netušil som, že v Prešove žije niekto, kto robí takúto hudbu a dokonca ho vydáva kanadské vydavateľstvo. Hned som Tomáša Mutinu kontaktoval a začali sme spolupracovať. Veľmi sa teším z remixu. Vybrali sme štyri skladby. V dvoch je aj moja dcéra Barborka, ktorú som na album v 2013 nedal," uviedol.


Výročie mala pred pár dňami aj ďalšia unikátna nahrávka, na ktorej sa David podieľal. Presne 30. júna 2015 totiž vydal album so spomínaným medzinárodným projektom Komara, v ktorom hrá s bubeníkom Pat Mastelottom z King Crimson a trumpetistom Paolom Rainerim. Album zožal medzinárodný úspech. Veľký podiel na tom má aj pomoc skupiny Tool, ktorá na svojich sociálnych sieťach album propagovala. Práve gitarista skupiny Tool Adam Jones vyrobil monštrum, ktoré sa stalo logom Komara. Adam spolupracoval na monštrách vo filmoch Jurský Park, Lovci Duchov, Terminátor či Predátor.

"Komara je môj doteraz najväčší projekt po The Blessed Beat. Veľká škola. Tento rok budem mať 33 rokov. Vydám malú brožúrku, kde bude pár zápiskov z môjho denníka, ktorý si píšem od roku 2005. Budú tam zápisky z Komara turné, nahrávania albumov, turné v USA. Bude k nej aj CD." 

Davidovu hudbu ste mohli tento rok počuť v kinách v slovensko-talianskej road movie Stanko, v Národnom divadle v poľskom Rzeszowe aj v performance Vypravěč pražských SpitFire Company. Taktiež začal hrať ako hosť mladej skupiny Fúzy Múzy z Prešova. Tento rok spoločne vystúpia aj na festivale Sziget v Budapešti.


Informácie pre redakciu poskytol David Kollar.

Foto: Davidkollar.sk

Súvisiaci interpreti: David Kollar