Kapela Mig 21 vydáva dvojalbum Hity a rarity. 2CD je zbierkou toho najlepšieho z tvorby kapely, a navyše obsahuje úplne novú pieseň Hej kámo!, ktorá vznikla v rekordnom čase. "Rýchlejšie sme asi žiadnu pieseň nenapísali. Niekedy pesničku robíte mesiace aj roky, ale táto nám vyliezla na svet v priebehu troch dní," priznáva frontman kapely Jiří Macháček.

Pieseň sa pýši aj videoklipom, v ktorom boli kvôli vládnym opatreniam striptérky nahradené samotnými muzikantmi. Myšlienkou piesne je, že smrťou žúr nekončí, že je stále chuť tancovať, piť a žiť ako predtým. Album Hity a rarity vyšiel spolu s videoklipom Hej kámo! 16. novembra. Na dvojalbume nájdeme piesne, "ktoré si svoje miesto na výslní populárnej hudby už preukázateľne vydobyli, spoločne s piesňami, ktorým sa to preukázateľne doteraz nepodarilo, pretože k tomu buď nedostali šancu alebo k tomu naozaj nemali predpoklady, ale rozhodne by bez nich nebolo tých hitov," hovorí Jiří Macháček a dodáva, že záleží na fanúšikoch, ktorá pieseň sa pre nich nakoniec stane hitom alebo raritou.

K napísaniu novej piesne Hej kámo! doviedla kapelu túžba po starých časoch. "Túžba stretnúť sa s kamarátmi, zatancovať si a dať si pohárik, tá je stará ako ľudstvo samo a v dnešnej dobe je táto túžba ešte o poznanie silnejšia," odhaľuje inšpiráciu frontman kapely Mig 21. Za produkciou nového singla stojí Lukáš Chromek, ktorý si spoluprácu s kapelou len pochvaľuje. "Migovia sú nielen partia naozaj zábavných chlapíkov, ale tiež kapela, ktorá vie napísať dobrú pesničku. V štúdiu buď makajú do roztrhania alebo si natáčanie užívajú ako pohárik kvalitného nápoja. Nič medzi tým," komentuje producent.


Videoklip k piesni nakoniec prebehol v obmedzenom režime kvôli vládnym opatreniam a kapela si ho natočila sama. "Rozhodli sme sa obsadiť čo možno najväčší počet víruvzdorných hercov, tých úplne drevených a videoklip sme si urobili sami. S pomocou Mikyho Chrena za kamerou, na chalupe Pavla Hrdličku, podobne ako klip k piesni Venkovan kluk," hovorí Macháček a odhaľuje tajomstvo bábok. "Ja som si totiž našťastie spomenul, že môj dedo s babičkou vyrobili počas druhej svetovej vojny asi jedenásť marionet, bábok, ktoré už dlhé roky čakajú v garáži na svoju príležitosť, tak sme obsadili tie bábky starého otca."

Pôvodne malo vo videoklipe účinkovať 40 striptízových tanečníc. "Ich počet sme v dôsledku dodržania vládnych opatrení scvrkol na štyri a tie ich kreácie sme si odtancovala sami. Sú tam pomerne ostrejšie erotické scény a tie sme radšej prenechali tým bábkam. V čom sme sa ale rozhodne obmedziť nechceli je zámer podporiť myšlienku piesne, že žúr smrťou nekončí, že sa nám a, predpokladám aj našim fanúšikom, chce stále tancovať a piť a žiť ako predtým," dodáva Jiří Macháček.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Zdena Selingerová.

Súvisiaci interpreti: Mig 21