Radoslav "RCH" Chrzan zverejnil nový singel Disappeared, ktorý je predzvesťou pripravovaného šiesteho albumu Louder Silence. Na fanúšikov čaká v roku 2020 multižánrová hudba s pútavým medzinárodným obsadením.

Šiesty album gitaristu a skladateľa, ktorý v rámci sólovej kariéry vydáva hudbu pod skratkou RCH, sa na trh dostane v apríli 2020, dva a pol roka po svojom predchodcovi Thunder Songs (recenzia). Novinka bude obsahovať trinásť skladieb a fanúšikovia sa opäť môžu tešiť na silnú medzinárodnú zostavu hudobníkov.

Na nahrávke sa podieľali anglický klávesák Richard Barbieri (ex-Japan, od roku 1993 člen Porcupine Tree), bubeník švédskej prog-rockovej kapely Kaipa Morgan Ågren, americký gitarista Jon Durant, austrálsky basgitarista Colin Edwin (Porcupine Tree), švédska speváčka Victoria Moralez a arménsky hráč na duduk Jivan Gasparyan Jr.

Základy albumu boli nahrávané naživo v lete v ostravskom štúdiu Mroš. Zostavu tvorili hráč na kontrabas Jaromír Honzák známy ako spolupracovník Ivy Bittovej, saxofonista a flautista Michal Žáček, ktorý je na Slovensku známy najmä ako spoluhráč Petra Lipu a Richarda Müllera, bubeník Matěj Drabina, hráč na rhodes piano Dawe Straka a viacero nástrojov nahral samotný Rado Chrzan.

Pesničky so širokým žánrovým rozptylom

Otázku o žánrovom rozptyle albumu Louder Silence považuje autor a hudobník za úplne zbytočnú, keďže hudbu sám nedelí na žánre. "Ja by som nechal na poslucháčovi, nech si na tú hudbu vytvorí názor sám. Dosť záleží na tom, v akej chvíli počúvate pieseň a v akom rozpoložení ste v danom momente. Ale keď už chcete, tak najbližsšie má album k etnu, elektronickej hudbe, jazzu, ambientu a folku... Sú to v podstate pesničky."

Spoluautorom prvej zverejnenej skladby Disappeared je Richard Barbieri, ktorý s Chrzanom v minulosti spolupracoval na troch skladbách albumu Four Winds (2012). "Mal som radosť, že Richard prejavil záujem dokončiť so mnou túto skladbu, ktorú si sám vybral. Dlho sme riešili aranžmány, so skladbou veľmi výrazne pomohol aj český skladateľ a klavirista Michal Nejtek," hovorí Chrzan o singli, ktorý zverejnil spolu s lyric videom.


O text a spev sa postarala Victoria Moralez a bicie nástroje nahral Morgan Ågren, ktorý s Radom Chrzanom spolupracuje už od roku 2011. Hviezdnu zostavu doplnili gitarista Jon Durant a basák Colin Edwin z Porcupine Tree. "Na samotný záver som ešte chcel dať do určitých pasáží orchester, tak som oslovil Oskara Rózsu, s ktorým sme sa spoznali počas nahrávania albumu Zem nás chce čistých skupiny Čisté Tvary."

Punc svetovej kvality má aj mix skladby, pod ktorým je podpísaný Timothy Wiles. "Finálny aranžmán skladby mal 64 stôp a stále som nebol spokojný so svojím mixom, tak som oslovil asi štyroch ľudí, ktorých prácu si vážim z albumov, ktoré mám rád. Jedným z nich bol Angličan
Timothy Wiles, známy pod pseudonymom Q, ktorý mixoval jeden z mojich najobľúbenejších albumov Depeche Mode - Ultra. Velmi sa mi páči jeho zvuková estetika a schopnosť dať skladbe vo finále správny balans frekvencií," dodáva RCH.

Text: Hudba.sk (zdroj: Rado Chrzan)
Foto: archív hudobníka

Súvisiaci interpreti: RCH