Gitarista, skladateľ a producent Jesse Cook sa na začiatku nového roka po prvý raz predstaví slovenskému publiku. V Ateliéri Babylon vystúpi so svojou kapelou 22. februára 2020. Slovenským predskokanom bude mladá bratislavská kapela BlueZodiac.

Jesse Cook stihol vydať už desať žánrovo rozdielnych albumov a nazbierať celkovo jedenásť nominácií na najprestížnejšie kanadské hudobné ocenenia Juno (tamojšia obdoba Grammy, pozn. red.). V roku 2001 cenu aj získal, a to v kategórii Najlepší inštrumentálny album za nahrávku Free Fall.

Celosvetovo predal viac ako 1,5 milióna nosičov. Vo svojej hudbe sa vyznačuje originálnou fúziou world music, jazzu a flamenca. Ako sám hovorí, rád berie svojich poslucháčov na miesta, kde ešte nikdy predtým neboli.


Osudové flamenco 

Narodil sa v Paríži kanadským rodičom a prvé roky svojho života strávil v Európe (Paríž, južné Francúzsko a Barcelona). Po tom, ako sa jeho rodičia rozišli a s matkou sa presťahoval do Kanady, začal navštevovať lekcie gitary.

"Môj učiteľ hral flamenco. Neskôr som navštívil svojho otca vo Francúzsku, býval vedľa Nicolása Reyesa, slávneho speváka z Gipsy Kings. Následne som rovnakým spôsobom videl hrať na rohu ulice cigánske deti. Bolo to, akoby sa svet sprisahal, aby ma zaujal tento štýl. A čoskoro som bol už od neho závislý. Podmanila si ma číra virtuozita a sloboda, kde ľudia mohli hrať čokoľvek, čo chceli a vytvárať tak priestor medzi jazzom a flamencom," popisuje Cook s úsmevom.

Na tento zážitok nadviazal štúdiom klasickej gitary na Royal Conservatory of Music v Toronte. Pokračoval na York University a svoje štúdium ukončil na slávnej Berklee College of Music v americkom Bostone, kde sa venoval jazzu. Napokon precestoval svet, aby našiel tóny, s ktorými sa stotožňuje. Vo svojich dielach preskúmava korene flamenca a jeho mnohých odnoží po celom svete. "Hudba sa dotýka našich duší a každá tradícia na svete má svoju vlastnú cestu, ktorou tento úkaz činí. Keď vykročíme za naše kultúrne a geografické hranice, môžeme obsiahnuť celý svet," prezrádza svoje motto.


Steny sa po studenej vojne zrútili, dnes sa opäť budujú

"Rád hľadám spoločný základ pre rôzne hudobné tradície, priestor, v ktorom sa môže spájať hudba z celého sveta. Miesto, kde sa moderné tóny môžu miesiť so starodávnymi," vysvetľuje Cook a pokračuje v duchu filozofie, ktorá prekračuje samotnú hudbu:

"V našich životoch je veľa hraníc. Niektoré vybudovali druhí, niektoré sme si postavili sami. Kedykoľvek som sa odvážil ísť za hranice svojho života, stal som sa lepším človekom. Vyrastal som počas studenej vojny, vo svete hraníc a stien. Ale neskôr ľudia začali meniť spôsob myslenia. Steny sa zrútili. Európa sa zjednotila a ľudia sa stali globálnymi občanmi. Rastúci nacionalizmus dneška využíva naše rozdiely, neoslavuje ich. Sme späť pri budovaní stien a ja toto nechcem."

Jesse Cook odohrá svoje premiérové vystúpenie v Bratislave 22. februára v Ateliéri Babylon. Všetky podrobnosti o koncerte nájdete na Facebook evente.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér koncertu Michal Neffe. Text správy sme upravili.